Szukaj

Czosnek w ciąży

Czy jedzenie czosnku w czasie ciąży jest bezpieczne? Takie pytanie zadają sobie przyszłe mamy, które albo nie wyobrażają sobie ulubionych potraw bez dodatku czosnku, albo nie ustrzegły się przed infekcją i poszukują naturalnej metody leczenia. Okazuje się, że obawy związane z jedzeniem czosnku w czasie ciąży są w większości przypadków nieuzasadnione.

Czosnek w ciąży

Ciężarne kobiety nie powinny zażywać żadnych środków farmakologicznych bez konsultacji z lekarzem - nawet witamin. W ciągu 9 miesięcy trudno ustrzec się przed przeziębieniem. Kiedy dopadnie ono przyszłą mamę, naturalny antybiotyk, jakim jest czosnek, może okazać się zbawienny, zwłaszcza, że infekcję w ciąży należy zwalczyć jak najszybciej.

Właściwości czosnku

Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zawiera substancję zwaną alicyną, która działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Działa podobnie jak antybiotyk wobec drobnoustrojów chorobotwórczych. Eliminuje bakterie, grzyby, nie powodując przy tym efektów ubocznych. Najskuteczniej działa w początkowej fazie infekcji - najlepiej jeść go, gdy tylko zauważymy objawy.

Właściwości zdrowotne czosnku nie ograniczają się tylko do zwalczania drobnoustrojów. Wpływa on korzystnie na układ krążenia i obniża poziom cholesterolu. Istnieją badania, według których jedzenie czosnku zapobiega chorobom serca.

Czy można jeść czosnek w ciąży?

Czosnek w ciąży - dlaczego warto

Czosnek korzystnie działa na zbyt wysokie ciśnienie krwi w okresie ciąży. Według niektórych badań pomaga on zmniejszyć zmęczenie u przyszłych mam. Skutecznie zastąpi ulubione leki na przeziębienie. Czosnek warto jeść w ciąży jeszcze z jednego powodu - jeśli przyzwyczaisz dziecko do jego smaku już w okresie płodowym, nie będzie ryzyka, że po narodzinach maluch karmiony piersią nie będzie chciał jeść, bo właśnie pozwoliłaś sobie na potrawę z dodatkiem czosnku.

Zobacz również:

Czosnek w ciąży - obawy

Skąd się biorą wątpliwości, dotyczące jedzenia czosnku w ciąży? Otóż czosnek ma właściwości rozrzedzające krew. Naukowcy z University of Maryland Medical Center twierdzą, że niekorzystne oddziaływanie czosnku jest wyższe w końcowej fazie ciąży, przed porodem. Jednak jeśli jest on stosowany w kontrolowanych ilościach, nie powinien zaszkodzić.

Czosnek w diecie kobiety w ciąży

W ciąży spożycie czosnku nie powinno być większe niż przed ciążą. Aby wyleczyć przeziębienie, należy jeść od 2 do 4 ząbków dziennie. Kiedy zapach zniechęca do jedzenia czosnku, można sięgnąć po liofilizowane tabletki. W aptece dostępny jest również syrop dla ciężarnych z wyciągiem z czosnku. Czosnek można jeść nie tylko na kanapkach, istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie, które sprawdzą się w czasie choroby.

Syrop z czosnku

Kilka ząbków czosnku zmiażdż, następnie połącz je z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Do powstałej masy dolej pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody. Przecedź przez sitko. Pij trzy razy dziennie.

Mleko z czosnkiem

Propozycją na przyrządzenie czosnku w okresie przeziębienia jest dodanie go do mleka i wypicie przed snem. Ząbek czosnku należy pokroić i zagotować w mleku. Najlepiej pić miksturę póki jest ciepła.

Czosnek dla podtrzymania ciąży

Okazuje się, że czosnek może mieć bardzo pozytywny wpływ na przebieg ciąży, a zwłaszcza terminowy poród. Badacze z Uniwersytetu Sahlgrenska w Göteborgu zbadali 20 tysięcy ciężarnych. Wyniki badań były bardzo ciekawe. Okazało się, że te z kobiet, które jadły więcej czosnku, zwłaszcza w pierwszych miesiącach ciąży, urodziły swoje dzieci w planowanym terminie. Ryzyko przedwczesnego porodu u tych kobiet było o 30% procent mniejsze niż u ciężarnych, które stroniły od czosnku.

Autor: Justyna Błasiak

Komentarze do: Czosnek w ciąży

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz