Szukaj

Dieta i odżywianie

Gałka muszkatołowa – właściwości i zastosowanie
Dieta ubogoresztkowa (niskoresztkowa) – zasady stosowania i korzyści zdrowotne

Dieta ubogoresztkowa (niskoresztkowa) – zasady stosowania i korzyści zdrowotne

skomentuj

Dieta ubogoresztkowa jest dość restrykcyjna i stosowana głównie przez osoby, którym lekarz zalecił właśnie taki sposób odżywiania. Głównymi wskazaniami do jej p...czytaj dalej

Jagody acai – zastosowanie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Jagody acai – zastosowanie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

skomentuj

Jagody acai zyskują coraz większą popularność wśród Polaków. Te małe czarne kulki, wyglądem przypominające borówki amerykańskie, zawierają bardzo dużo cennych s...czytaj dalej

Czarny bez – właściwości zdrowotne, przepisy

Czarny bez – właściwości zdrowotne, przepisy

skomentuj

Czarny bez (Sambucus nigra L.), nazywany również bzem leczniczym, aptekarskim bądź w niektórych regionach (zwłaszcza w Wielkopolsce) hyćką, to popularny krzew s...czytaj dalej

Dieta dr Budwig – zasady i korzyści zdrowotne

Dieta dr Budwig – zasady i korzyści zdrowotne

skomentuj

Dieta dr Budwig opiera się na uzupełnianiu niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wyeliminowaniu z jadłospisu produktów przetworzonych, cukru, mięsa i tłust...czytaj dalej

Olej z awokado – właściwości, zastosowanie, zalety

Olej z awokado – właściwości, zastosowanie, zalety

skomentuj

Awokado w 77 % składa się z oleju i to właśnie on jest najcenniejszy w tym owocu. Większość ludzi kojarzy awokado tylko z guacamole (pastą z miąższu), a nie zda...czytaj dalej

Białko po treningu – jak wpływa na organizm i sylwetkę, źródła, podział suplementów proteinowych

Białko po treningu – jak wpływa na organizm i sylwetkę, źródła, podział suplementów proteinowych

1 komentarz

Białko to bardzo ważny składnik pokarmowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest również podstawowym budulcem masy mięśniowej, dlat...czytaj dalej

Kokos – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, przepisy

Kokos – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, przepisy

skomentuj

Kokos nie bez powodu nazywany jest najzdrowszym owocem świata - zawiera ogromną ilość korzystnie działających na nasz organizm tłuszczów, witamin, minerałów i b...czytaj dalej

Kasza bulgur - charakterystyka, wartości odżywcze, przepisy

Kasza bulgur - charakterystyka, wartości odżywcze, przepisy

skomentuj

Kasza bulgur - odmiana kaszy wyrabiana z twardych ziaren pszenicy durum. W krajach Dalekiego Wschodu jej walory smakowe były znane już 4000 lat temu. Obecnie ka...czytaj dalej

Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

skomentuj

Orzechy brazylijskie nie bez powodu nazywane są brazylijskim złotem - ich zdrowotne właściwości i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że to nie tylko smac...czytaj dalej

Erytrytol – właściwości, zastosowanie, zalety i wady

Erytrytol – właściwości, zastosowanie, zalety i wady

skomentuj

Nie powinno się eliminować całkowicie cukru z diety, nawet jeśli zależy nam na utracie wagi. Jest to dobra wiadomość dla tych, którzy bez słodkości nie wyobraża...czytaj dalej

Seler naciowy - właściwości odżywcze i zdrowotne, przepisy

Seler naciowy - właściwości odżywcze i zdrowotne, przepisy

skomentuj

Seler naciowy to zdecydowanie niedocenione warzywo w polskiej kuchni. Posiada wiele cennych składników wspomagających pracę naszego organizmu. Często wykorzysty...czytaj dalej

Dieta kliniki Mayo – zasady, efekty, jadłospis

Dieta kliniki Mayo – zasady, efekty, jadłospis

skomentuj

W Klinice Mayo - jednym z amerykańskich centrów leczenia otyłości - opracowano nowy program odchudzający, który zdobył wyjątkowo dobre recenzje od ekspertów. U...czytaj dalej

Owsianka – właściwości, korzyści i przepisy

Owsianka – właściwości, korzyści i przepisy

skomentuj

Mało kto wie, że owsianka zajmuje trzecie miejsce w rankingu najzdrowszych produktów żywieniowych. Płatki owsiane zostały określone produktem wszech czasów prze...czytaj dalej

Śliwa oraz śliwki – charakterystyka, walory zdrowotne, zastosowanie i przepisy kulinarne

Śliwa oraz śliwki – charakterystyka, walory zdrowotne, zastosowanie i przepisy kulinarne

skomentuj

Śliwki to owoce, z których przyrządzić można niemal wszystko - od alkoholi poprzez ciasta, desery, kompoty, dżemy i powidła, do sosów, dań mięsnych, pierogów i...czytaj dalej

Woda kokosowa – właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa – właściwości i zastosowanie

skomentuj

Woda kokosowa weszła do menu osób pragnących się zdrowo odżywiać na całym świecie. Ma działanie izotoniczne oraz jest hipoalergiczna. Posiada bardzo dużo właści...czytaj dalej

Kakao – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Kakao – właściwości zdrowotne i zastosowanie

skomentuj

Ziarna kakaowca kojarzą się z czekoladą oraz słodkim, gorącym i mlecznym napojem. Jednak bardzo często produkty te zawierają również znaczne ilości cukrów i tłu...czytaj dalej

Gałka muszkatołowa – właściwości i zastosowanie

Gałka muszkatołowa – właściwości i zastosowanie

skomentuj

Gałka muszkatołowa jest jedną z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Może być wykorzystywana do przyprawiania ciast, mięs, produktów mlecznych oraz napojów...czytaj dalej

Kasza gryczana – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Kasza gryczana – właściwości zdrowotne i zastosowanie

skomentuj

Kasza gryczana nazywana jest królową kasz i choć dawniej była popularnym składnikiem dań, dziś została nieco zapomniana. Warto jednak włączyć ją do jadłospisu z...czytaj dalej

Masło orzechowe – wartości odżywcze, zastosowanie w diecie, przepisy

Masło orzechowe – wartości odżywcze, zastosowanie w diecie, przepisy

skomentuj

Masło orzechowe to najpopularniejszy składnik śniadania w Stanach Zjednoczonych oraz Holandii. Smaruje się nim tosty, kanapki i naleśniki, dodaje do musli. Odpo...czytaj dalej

Wanilia – właściwości i zastosowanie

Wanilia – właściwości i zastosowanie

skomentuj

Wanilia obok szafranu i kardamonu to jedna z najdroższych przyprawa świata. Dzięki wyjątkowemu smakowi i aromatowi znalazła swoje zastosowanie w kuchni. Jest ró...czytaj dalej