Szukaj

Dieta i odżywianie

Kalafior - właściwości odżywcze i korzyści ze spożywania
Masło migdałowe – właściwości odżywcze, zalety stosowania, przepis

Masło migdałowe – właściwości odżywcze, zalety stosowania, przepis

skomentuj

Masło migdałowe jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych smarowideł - masła i margaryny. Jeśli nie zawiera żadnych dodatków oraz w 100% składa się z migdałów,...czytaj dalej

Jagody inkaskie – charakterystyka i właściwości zdrowotne

Jagody inkaskie – charakterystyka i właściwości zdrowotne

skomentuj

Zdrowie to jedna z najcenniejszych wartości w życiu, trzeba zatem o nie szczególnie dbać. Warto jeść produkty, które posiadają mnóstwo właściwości zdrowotnych,...czytaj dalej

Fodmap - dieta dla zmagających się z zespołem jelita wrażliwego; zasady i wskazania

Fodmap - dieta dla zmagających się z zespołem jelita wrażliwego; zasady i wskazania

skomentuj

Dieta FODMAP (ang. Low-FODMAP) jest przykładem diety paleo, która opiera się na nawykach żywieniowych ludzi żyjących w okresie paleolitu. Wyklucza ona spożywani...czytaj dalej

Rzodkiewka – właściwości zdrowotne, zastosowanie i uprawa

Rzodkiewka – właściwości zdrowotne, zastosowanie i uprawa

skomentuj

Rzodkiewka to warzywo, którym warto zainteresować się szczególnie na wiosnę. Jest ją łatwo wyhodować we własnym ogródku czy na balkonie lub po prostu kupić w sk...czytaj dalej

Przyprawa chili – właściwości i zastosowanie

Przyprawa chili – właściwości i zastosowanie

skomentuj

Papryka chili to popularne i często spożywane warzywo. Od brokułu, brukselki czy szpinaku różni się nie tylko kolorem i smakiem, ale przede wszystkim ostrością...czytaj dalej

Czosnek niedźwiedzi – właściwości odżywcze i zastosowanie

Czosnek niedźwiedzi – właściwości odżywcze i zastosowanie

skomentuj

Czosnek smakuje większości i dodaje się go do wielu dań, ale niestety ma pewną wadę - zapach. Fakt, że mniej intensywny niż cebula, jakkolwiek i tak dość trwały...czytaj dalej

Ziele angielskie - właściwości i zastosowanie

Ziele angielskie - właściwości i zastosowanie

skomentuj

Warto żyć ze smakiem, dosłownie i w przenośni. W kuchni bardzo łatwo możemy to osiągnąć, dodając do potraw różne przyprawy. Te drugie występują w postaci owoców...czytaj dalej

Suszone owoce – zalety i wady spożywania

Suszone owoce – zalety i wady spożywania

skomentuj

Suszone owoce od stuleci znane były jako podstawa diety środziemnomorskiej. Dziś ich produkcja rozpowszechniona jest na całym świecie. W Polsce do tych najbardz...czytaj dalej

Tofu - właściwości i zastosowanie

Tofu - właściwości i zastosowanie

skomentuj

Pomysły wegan na ciekawe dania zyskują coraz większa popularność nawet wśród tych, którzy nie wyobrażają sobie kuchni bez mięsa. Potrawy z użyciem produktów nie...czytaj dalej

Tempeh - właściwości i zastosowanie

Tempeh - właściwości i zastosowanie

skomentuj

Polacy coraz częściej i chętniej szukają inspiracji kulinarnych w kuchni włoskiej, francuskiej, meksykańskiej i hiszpańskiej. Tradycyjne, polskie dania zazwycza...czytaj dalej

Lubczyk ogrodowy - właściwości i zastosowanie

Lubczyk ogrodowy - właściwości i zastosowanie

skomentuj

Rośliny z gatunku selerowatych są jednymi z najzdrowszych i niezbędnych produktów w diecie każdego człowieka. Kiedy myślimy o odżywianiu, powinniśmy nie tylko p...czytaj dalej

Kiwi – właściwości, korzyści dla zdrowia

Kiwi – właściwości, korzyści dla zdrowia

skomentuj

Do grona egzotycznych owoców, które przyjęły się w naszym kraju, należy kiwi. Dostępny przez cały rok niemal we wszystkich polskich sklepach, owalny owłosiony o...czytaj dalej

Slow food – czym jest, korzyści dla zdrowia

Slow food – czym jest, korzyści dla zdrowia

skomentuj

Żyjemy w czasach, kiedy funkcjonowanie społeczeństwa nabiera niesamowitego tempa. Wpływa to oczywiście na codzienność każdego z nas i zmusza do dostosowania wsz...czytaj dalej

Liść laurowy - właściwości i zastosowanie

Liść laurowy - właściwości i zastosowanie

skomentuj

Przyprawy są składnikami dań stosowanymi w niewielkich ilościach w celu wzbogacenia walorów smakowych, zapachowych, a także wizualnych. Niektóre z nich mają bar...czytaj dalej

Pasta miso – zalety stosowania, właściwości zdrowotne

Pasta miso – zalety stosowania, właściwości zdrowotne

skomentuj

Poszukując zdrowych i wartościowych produktów, pozwalających nam urozmaicić swoją dietę, często czerpiemy inspirację z innych kultur. Niezwykle interesująca pod...czytaj dalej

Nerkowce - właściwości i zastosowanie

Nerkowce - właściwości i zastosowanie

skomentuj

Kiedy brakuje nam pomysłów na przekąski między posiłkami, zawsze warto sięgnąć po bakalie - one nigdy się nie znudzą. Pełna gama smaków zadowoli podniebienie, a...czytaj dalej

Kiwano - zastosowanie i właściwości

Kiwano - zastosowanie i właściwości

skomentuj

Coraz częściej na rynek polski wkraczają owoce, o których nawet nie mieliśmy pojęcia, że istnieją. Pierwotnie były uprawiane w krajach afrykańskich lub obu Amer...czytaj dalej

Borówka amerykańska - właściwości i zastosowanie

Borówka amerykańska - właściwości i zastosowanie

skomentuj

Borówka amerykańska to jeden z najpopularniejszych owoców, który chętnie wybieramy w sklepach i na targach. Niestety nie jest tania, a zbiorów najlepszej jakośc...czytaj dalej

Pomelo - właściwości i zastosowanie

Pomelo - właściwości i zastosowanie

skomentuj

Cytrusy kojarzą nam się z dużą zawartością witaminy C, zmaganiem się z infekcjami wirusowymi, szybkim spalaniem tłuszczu i z pełną gamą zawartych w nich minerał...czytaj dalej

Agrest - właściwości, uprawa, przepisy

Agrest - właściwości, uprawa, przepisy

skomentuj

Polski klimat pozwala na uprawę wielu sezonowych owoców, dlatego często w swoich ogródkach zasadzamy między innymi truskawki, maliny, borówkę amerykańską, winog...czytaj dalej