Szukaj

Dieta i odżywianie

Czarny bez – właściwości zdrowotne, przepisy
Dieta białkowo-tłuszczowa – charakterystyka, zasady diety niskowęglowodanowej, jadłospis, przepisy

Dieta białkowo-tłuszczowa – charakterystyka, zasady diety niskowęglowodanowej, jadłospis, przepisy

skomentuj

Dieta białkowo-tłuszczowa jest rodzajem diety odchudzającej. Polega na cyklicznej redukcji nadmiaru tłuszczu prowadzącej do utraty kilogramów. Zaletą tej metody...czytaj dalej

Kapary - właściwości i zastosowanie

Kapary - właściwości i zastosowanie

skomentuj

Na polskim rynku z powodzeniem przyjęły się śródziemnomorskie produkty, takie jak oliwki, rukola czy czosnek. Teraz popularność zyskuje przyprawa, która jest cz...czytaj dalej

Roszponka warzywna - właściwości i zastosowanie

Roszponka warzywna - właściwości i zastosowanie

skomentuj

Wskutek mody na zdrowe odżywanie kuchnię polską zdominowała sałata. Jej odmiany są powszechnie znane i dostępne, ale warto je sobie przypomnieć: sałata masłowa,...czytaj dalej

Biała rzepa - właściwości i zastosowanie

Biała rzepa - właściwości i zastosowanie

skomentuj

Rzepa to podgatunek kapusty właściwej. Znana jest przede wszystkim z uprawy, ponieważ nigdzie nie rośnie dziko. Warzywo to przywędrowało do Europy z Pakistanu i...czytaj dalej

Tahini (tahina, masło sezamowe) – walory smakowe, właściwości zdrowotne i przygotowanie

Tahini (tahina, masło sezamowe) – walory smakowe, właściwości zdrowotne i przygotowanie

skomentuj

Zwyczaj robienia tahini pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Dziś masło sezamowe znane głównie jako składnik hummusu staje się coraz popularniejsze wśród wegeta...czytaj dalej

Mleko migdałowe – właściwości i zalety stosowania

Mleko migdałowe – właściwości i zalety stosowania

skomentuj

Mleko migdałowe zyskuje coraz większą popularność szczególnie wśród osób na diecie bezlaktozowej i wegetariańskiej. Osoby zainteresowane zdrowym trybem życia ró...czytaj dalej

Sery pleśniowe – dla kogo, rodzaje i wartości odżywcze

Sery pleśniowe – dla kogo, rodzaje i wartości odżywcze

skomentuj

Niektóre kolacje bywają wykwintne, z wieloma niecodziennymi daniami. Na takich spotkaniach nie może zabraknąć serów pleśniowych, które kojarzą się z elegancją,...czytaj dalej

Cukinia – charakterystyka i wartości odżywcze

Cukinia – charakterystyka i wartości odżywcze

skomentuj

Cukinie są świetnym uzupełnieniem codziennej diety i nieocenionym źródłem witamin. Powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej - wzbogacają jadłospis i za...czytaj dalej

Śledzie - wartości odżywcze, przepisy

Śledzie - wartości odżywcze, przepisy

skomentuj

Nie ma Polaka, który nie widział i nie spróbował kiedyś śledzia. Ryba ta należy do bardzo popularnych produktów, mocno związanych z tradycją polską. Ponoć za pa...czytaj dalej

Sałata dębolistna – właściwości i zastosowanie

Sałata dębolistna – właściwości i zastosowanie

skomentuj

Istnieje ponad 100 gatunków sałaty pochodzących z obszaru kontynentu europejskiego i azjatyckiego, a jedną z nich jest sałata dębolistna. Występuje w Polsce i d...czytaj dalej

Karczochy – charakterystyka, wartości odżywcze i korzyści dla zdrowia

Karczochy – charakterystyka, wartości odżywcze i korzyści dla zdrowia

skomentuj

Wiele jest warzyw mało rozpowszechnionych, a posiadających niezwykle cenne właściwości prozdrowotne. Często ich nieobecność na rynku wynika z odległości kraju p...czytaj dalej

10 zasad odżywiania w modelu OleoKeto

10 zasad odżywiania w modelu OleoKeto

skomentuj

Dieta OleoKeto (dalej nazywana także dietą ketogenną) to nie tylko sposób odżywiania, ale przede wszystkim metoda terapii ukierunkowanej na określony problem...czytaj dalej

Dieta ketogenna w leczeniu chorób nowotworowych

Dieta ketogenna w leczeniu chorób nowotworowych

skomentuj

Wśród najbardziej popularnych terapii onkologicznych wymienia się zabiegi chirurgiczne, chemioterapię konwencjonalną i wysokodawkową, radioterapię oraz farmakot...czytaj dalej

Mleko sojowe – korzyści i wady spożywania, przepis

Mleko sojowe – korzyści i wady spożywania, przepis

skomentuj

Mleko tradycyjne jest coraz bardziej niechętnie wybierane przez konsumentów. Wiele osób rezygnuje z niego ze względu na niską tolerancję laktozy. Istnieje spora...czytaj dalej

Cytryna – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

Cytryna – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

skomentuj

Owoce są świetnym uzupełnieniem codziennej diety, fantastyczną przekąską, dodatkiem do posiłków. Zawierają nie tylko porcję słodyczy, ale także mnóstwo witamin...czytaj dalej

Cheat meal a cheat day – zasady, wpływ na odchudzanie i formę

Cheat meal a cheat day – zasady, wpływ na odchudzanie i formę

skomentuj

Cheat meal to termin pochodzenia angielskiego, najczęściej używany przez osoby ćwiczące na siłowni i dbające o to, co jedzą. Jak sama nazwa wskazuje, oznacza os...czytaj dalej

Szparagi – charakterystyka i korzyści dla zdrowia

Szparagi – charakterystyka i korzyści dla zdrowia

skomentuj

Powszechnie wiadomo, jak ważna dla zdrowia jest urozmaicona i zbilansowana dieta, dlatego wszyscy poszukujemy składników, które byłyby w stanie wzbogacić często...czytaj dalej

Papryka – rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie

Papryka – rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie

skomentuj

Przy komponowaniu jadłospisu mamy do wyboru szeroką gamę zdrowych produktów, warzyw i owoców. Najczęściej decydujemy się na te, które znamy, lubimy i potrafimy...czytaj dalej

Hummus - właściwości zdrowotne i sposób przygotowania

Hummus - właściwości zdrowotne i sposób przygotowania

skomentuj

Hummus to rodzaj potrawy wywodzący się z kuchni libańskiej, przyrządzany najczęściej z przetartych i ugotowanych nasion roślin strączkowych oraz sezamu. Przeważ...czytaj dalej

Gotowanie na parze – zalety i metody

Gotowanie na parze – zalety i metody

skomentuj

Przygotowanie pożywienia jest kwestią istotną nie tylko ze względu na nadanie potrawom określonych walorów smakowych - od tego, w jaki sposób gotujemy poszczegó...czytaj dalej