Szukaj

Dieta i odżywianie

Czarny bez – właściwości zdrowotne, przepisy
Szparagi – charakterystyka i korzyści dla zdrowia

Szparagi – charakterystyka i korzyści dla zdrowia

skomentuj

Powszechnie wiadomo, jak ważna dla zdrowia jest urozmaicona i zbilansowana dieta, dlatego wszyscy poszukujemy składników, które byłyby w stanie wzbogacić często...czytaj dalej

Papryka – rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie

Papryka – rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie

skomentuj

Przy komponowaniu jadłospisu mamy do wyboru szeroką gamę zdrowych produktów, warzyw i owoców. Najczęściej decydujemy się na te, które znamy, lubimy i potrafimy...czytaj dalej

Hummus - właściwości zdrowotne i sposób przygotowania

Hummus - właściwości zdrowotne i sposób przygotowania

skomentuj

Hummus to rodzaj potrawy wywodzący się z kuchni libańskiej, przyrządzany najczęściej z przetartych i ugotowanych nasion roślin strączkowych oraz sezamu. Przeważ...czytaj dalej

Gotowanie na parze – zalety i metody

Gotowanie na parze – zalety i metody

skomentuj

Przygotowanie pożywienia jest kwestią istotną nie tylko ze względu na nadanie potrawom określonych walorów smakowych - od tego, w jaki sposób gotujemy poszczegó...czytaj dalej

Pietruszka – wartości odżywcze, zalety spożywania

Pietruszka – wartości odżywcze, zalety spożywania

skomentuj

W naszym jadłospisie często występują produkty tak powszechne, że nie zastanawiamy się nad ich znaczeniem dla naszego zdrowia i wartościami odżywczymi - po pros...czytaj dalej

Sałata – rodzaje, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Sałata – rodzaje, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

skomentuj

Niewiele jest produktów spożywczych bogatych w składniki odżywcze pozytywnie wpływające na funkcjonowanie naszego organizmu i jednocześnie ubogich w substancje,...czytaj dalej

Majeranek- właściwości i zastosowanie

Majeranek- właściwości i zastosowanie

skomentuj

Przywędrował do nas z Azji Mniejszej i stał się podstawowym dodatkiem do dań kuchni polskiej. Ciężko nam sobie wyobrazić takie potrawy jak grochówka, zupa fasol...czytaj dalej

Woda mineralna – rodzaje, skład, wpływ na zdrowie

Woda mineralna – rodzaje, skład, wpływ na zdrowie

skomentuj

Organizm człowieka w większości składa się z wody, dlatego niezwykle ważne jest jego nawadnianie. Oczywiście część płynów przyswajamy razem z pożywieniem, ale i...czytaj dalej

Krewetki – rodzaje, wartości odżywcze i porady dotyczące przyrządzania

Krewetki – rodzaje, wartości odżywcze i porady dotyczące przyrządzania

skomentuj

Skłonność do próbowania nowych smaków często popycha nas w kierunku składników zupełnie egzotycznych, niewystępujących w naszym regionie i kręgu kulturowym. Zwy...czytaj dalej

Olej lniany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Olej lniany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

skomentuj

Dziś już dobrze znane są nam zastosowania oleju kokosowego, masła klarowanego, oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. Wiemy, na czym smażyć pierś z kurczaka, a na...czytaj dalej

Orzeszki pinii – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

Orzeszki pinii – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

skomentuj

Coraz częściej sięgamy w kuchni po egzotyczne składniki pochodzące z innych części świata. Z jednej strony wynika to z czystej ciekawości i chęci próbowania, z...czytaj dalej

Sok na zdrowie

Sok na zdrowie

2 komentarze

Wypowiedzi dla portalu biomedical.pl na temat soków i ich wpływu na zdrowie udzieliła dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia...czytaj dalej

Dieta pudełkowa - zalety i wady cateringu na diecie

Dieta pudełkowa - zalety i wady cateringu na diecie

skomentuj

Ludzie coraz bardziej dbają o zdrowie. Uprawianie sportów, walka z nałogami oraz właściwe odżywianie stanowią wyznacznik stylu, a nawet klasy społecznej. Liczba...czytaj dalej

Dieta ubogoresztkowa (niskoresztkowa) – zasady stosowania i korzyści zdrowotne

Dieta ubogoresztkowa (niskoresztkowa) – zasady stosowania i korzyści zdrowotne

skomentuj

Dieta ubogoresztkowa jest dość restrykcyjna i zazwyczaj bywa przestrzegana głównie przez osoby, którym lekarz zalecił właśnie taki sposób odżywiania. Głównymi w...czytaj dalej

Jagody acai – zastosowanie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Jagody acai – zastosowanie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

skomentuj

Jagody acai zyskują coraz większą popularność wśród Polaków. Te małe czarne kulki, wyglądem przypominające borówki amerykańskie, zawierają bardzo dużo cennych s...czytaj dalej

Czarny bez – właściwości zdrowotne, przepisy

Czarny bez – właściwości zdrowotne, przepisy

skomentuj

Czarny bez (Sambucus nigra L.), nazywany również bzem leczniczym, aptekarskim bądź w niektórych regionach (zwłaszcza w Wielkopolsce) hyćką, to popularny krzew s...czytaj dalej

Dieta dr Budwig – zasady i korzyści zdrowotne

Dieta dr Budwig – zasady i korzyści zdrowotne

skomentuj

Dieta dr Budwig opiera się na uzupełnianiu niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wyeliminowaniu z jadłospisu produktów przetworzonych, cukru, mięsa i tłust...czytaj dalej

Olej z awokado – właściwości, zastosowanie, zalety

Olej z awokado – właściwości, zastosowanie, zalety

skomentuj

Awokado w 77 % składa się z oleju i to właśnie on jest najcenniejszy w tym owocu. Większość ludzi kojarzy awokado tylko z guacamole (pastą z miąższu), a nie zda...czytaj dalej

Białko po treningu – jak wpływa na organizm i sylwetkę, źródła, podział suplementów proteinowych

Białko po treningu – jak wpływa na organizm i sylwetkę, źródła, podział suplementów proteinowych

1 komentarz

Białko to bardzo ważny składnik pokarmowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest również podstawowym budulcem masy mięśniowej, dlat...czytaj dalej

Kokos – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, przepisy

Kokos – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, przepisy

skomentuj

Kokos nie bez powodu nazywany jest najzdrowszym owocem świata - zawiera ogromną ilość korzystnie działających na nasz organizm tłuszczów, witamin, minerałów i b...czytaj dalej