Szukaj

Dieta cukrzycowa

Podstawową formą leczenia cukrzycy jest dieta. Chorzy powinni spożywać posiłki o określonej liczbie kalorii, których  ilość jest indywidualnie dostosowywana do pacjenta i zależy od wzrostu, budowy ciała, wieku, płci i aktywności życiowej.



Dieta ludzi chorych na cukrzyce jest zbliżona do diety ludzi zdrowo się odżywiających. Powinna ograniczać tłuszcze zwierzęce, cukier i słodycze, natomiast być bogata w warzywa. Wszystkim cukrzykom  zaleca się przede wszystkim unikać cukru, miodu, syropów, jak również ograniczać pieczywo jasne i kasze oczyszczone.

Wyróżnia się dwa rodzaje cukrzycy; i ze względu na  jej rodzaj stosuje się odmienną dietę.

insulinozależna  typu I (dotyczy niedoboru insuliny na skutek uszkodzenia trzustki iwymaga podawania insuliny w zastrzykach)

Dieta:
  • należy spożywać biało w umiarkowanych ilościach
  • należy spożywać węglowodany złożone
  • powinno się spożywać produkty z dużą ilością błonnika ( produkty zbożowe i warzywa)
  • spożywać owoce pektynowe w ograniczonych ilościach
  • cukier powinno zastąpić się słodzikiem

insulinoniezależna typu II (jest najczęściej związana z otyłością)

Dieta:
  • posiłki powinny być niskokaloryczne
  • należy ograniczać jedzenie
  • powinno się zredukować ilość tłuszczów i węglowodanów
  • należy jeść obfite posiłki o małej zawartości kalorii
  • należy spożywać owoce i warzywa głównie na surowo
  • pieczywo jasne zastąpić razowym
  • ograniczyć spożycie zup i sosów
  • wykluczyć z diety ostre przyprawy
  • unikać potraw smażonych, pieczonych i z dodatkiem tłuszczu
  • Bez ograniczeń można spożywać: pomidory, ogórki, kalafior, kalarepa, cykoria, sałata zielona, szparagi, szpinak, szczaw.

Dieta jest podstawą leczenia cukrzycy. Leczenie dietą polega na;
  • spożywaniu posiłków 5-6 razy dziennie
  • rezygnacji z cukrów prostych
  • zredukowaniu tłuszczów zwierzęcych

Alkohol
Spożywanie alkoholu przez chorych na cukrzyce, zarówno I i II typu jest  zabronione. Zaburzenia przemiany materii powodowane  przez chorobę mogą doprowadzić do zatrucia organizmu.


Alkohol u cukrzyków powoduje:
  • hamowanie wytwarzania  i wydzielania glukozy przez wątrobę
  • zaburzenia w poziomie stężenia glukozy
  • wytwarzanie nieprawidłowych produktów przemiany materii
  • może powodować dodatkowe uszkodzenia serca , wątroby, trzustki,
  • podwyższa ciśnienie  tętnicze krwi

Przykładowy jadłospis  dla osób z cukrzycą typu II (1200 kcal).

POSIŁEK

JADŁOSPIS

PRODUKT

ILOŚĆ (g)

MIARY GOSPODARCZE

I śniadanie


herbata

chleb razowy

pszenny

pasta z twarogu z ryba wędzoną

owoce

herbata

graham




ser twarogowy

makrela

grejfrut ze skórką

0,5

50




20

50

170



2 kromki




½ łyżki




½ dużego

II śniadanie

herbata z mlekiem

chleb pumpernikiel

herbata

mleko

chleb

0,5

100

25

2,5 szklanki




1 kromka

Obiad

bulion z kurczaka gotowany

marchewka

ziemniaki

sałata zielona

włoszczyzna kurczak

zielona pietruszka

mięso z zupy

marchew

masło

ziemniaki

olej

sałata zielona

z kefirem

kompot ze śliwek












2 średnie

1 łyżeczka

2 średnie

1 łyżeczka

5 liści

3 łyżki

3 małe

Podwieczorek

owoce

kKiwi

pomarańcza

60

130

1 średnie

1 średnia

Kolacja

kawa zbożowa z mlekiem

pieczywo pszenno - żytnie

z mięsem ,,hache"




kawa

mleko

pieczywo




masło

wołowina

włoszczyzna

5

50

50




5

50

100

1/5 szklanki



2 kromki




1 łyżeczka






Komentarze do: Dieta cukrzycowa

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz