Szukaj

Zdrowe odżywianie alergików- o co należy zadbać?

Podziel się
Komentarze0

Każdy z nas zna osobę dotkniętą alergią. Natykamy się na wysypki, katar alergiczny, świąd i pieczenie oczu. Problem stał się ogólnie powszechny, a co za tym idzie, ludzie świadomi swojej choroby chcą wiedzieć na jej temat jak najwięcej.

Zdrowe odżywianie alergików- o co należy zadbać?

Co jeść? Jak jeść?

Asortyment produktów antyalergicznych stale się powiększa. Możemy wybrać bezpieczny krem, antyalergiczną pościel, specjalny odkurzacz... za to jak poradzić sobie z tym, że uczula nas to co jemy?

Badania dowodzą, że żywienie, już od najmłodszych lat życia, ma ogromy wpływ na rozwój alergii. Zaobserwowano duży związek wzmocnienia odporności na alergeny u dzieci karmionych mlekiem matki. Ten naturalny pokarm zawiera w sobie wiele przeciwciał, które korzystnie stymulują układ odpornościowy dziecka. Sprawy nie powinni ignorować rodzice, których pociechy są szczególnie narażone na dziedziczenie dolegliwości. Lekarze zalecają 4- 6 miesięczny profilaktyczny okres karmienia noworodka piersią, dodatkowo, wprowadzenie pokarmów stałych do diety dziecka powinno nastąpić nie wcześniej niż w 5 miesiącu życia.

Okres dzieciństwa to czas, kiedy alergia objawia się najczęściej. W związku z tym, obserwacja zachowania naszego organizmu powinna skupić się na jego reakcjach na różne pokarmy i bodźce. Uczulenie pokarmowe bywa przykre, a nawet niebezpieczne, ponieważ w momencie wprowadzania nowych pokarmów nie mamy pewności jakiego nasilenia reakcji alergicznej możemy się spodziewać.


Szczególnie ryzykowną grupą produktów uczulających są cytrusy, orzechy oraz soja. Należy weryfikować ich wpływ na nasz organizm bardzo ostrożnie, a w wypadku zdiagnozowania alergii wykluczyć z diety. Dieta eliminacyjna jest w tym wypadku konieczna, aczkolwiek niesie ona za sobą pewne konsekwencje. Produkty spożywcze które eliminujemy, zastąpić musimy substytutem o podobnej wartości odżywczej. Dieta alergika musi być pełnowartościowa i zróżnicowana.

Wczesne diagnozowanie alergii sprzyja jej leczeniu, często okazuje się też, że „z wiekiem” dolegliwości mijają, jako że nasz system immunologiczny dojrzewa, dostosowuje się.

Stosowanie odpowiedniej diety nie dotyczy tylko alergików pokarmowych. Również inne rodzaje uczulenia zobowiązują chorego do odpowiedniego dbania o żywienie. Stan wzmożonej reakcji alergicznej uaktywnia i obciąża system odpornościowy, przez co zwiększa się nasza podatność na inne infekcje i stany zapalne. Regularne spożywanie posiłków, zbilansowana dieta bogata w witaminy i minerały, nawadnianie organizmu to sposób na szybszą rekonwalescencje i lepsze samopoczucie.

Przy alergii skórnej warto też wzbogacić dietę o kwasy i tłuszcze, które pomagają zregenerować uszkodzony naskórek – ryby, produkty bogate w tłuszcze roślinne to bardzo dobra inwestycja w zdrowie. Kluczową rolą w dopracowaniu odpowiedniej diety jest stała obserwacja naszej kondycji i samopoczucia.

Jak sobie pomóc?

Jak w wypadku każdej przewlekłej choroby, bardzo istotny jest nasz kontakt z lekarzem. Kontrola alergologa i leczenie powinno zminimalizować ryzyko niebezpiecznych reakcji alergicznych. 

Cierpiąc na silne uczulenie pokarmowe, wręcz niezbędne staje się korzystanie z pomocy dietetyka. Jako specjalista w dziedzinie żywienia, to on profesjonalnie dobierze dietę do wieku, skłonności i stanu zdrowia alergika.


Autor:

Małgorzata Kopta

Komentarze do: Zdrowe odżywianie alergików- o co należy zadbać?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz