Naukowcy z University of Southampton wykazali, że dzieci kobiet, które w czasie ciąży spożywały więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) z rodziny n-6 - znanych jako Omega-6, zawartych np. w olejach jadalnych i orzechach - mają więcej tkanki tłuszczowej.
                                                            W ramach badania zmierzono zawartość tłuszczu i mięśni w ciałach 293 dzieci obu płci w wieku 4 i 6 lat, a wyniki porównano z zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-6 w próbkach krwi pobranych od ich matek w czasie ciąży.
Badanie, opublikowane w czasopiśmie Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, wykazało, że dzieci kobiet, które w okresie ciąży miały wyższy poziom kwasów Omega-6 we krwi, mają większą masę tłuszczową.
Nicholas Harvey, jeden z autorów badania zauważa, że w Wielkiej Brytanii otyłość stanowi poważny problem, a badań nad zależnością między poziomem kwasów Omega-6 w krwi kobiet i masą tłuszczową ich potomstwa przeprowadzono bardzo niewiele.
Zobacz również:
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
 - Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
 - Trwałe oznaki przebytej ciąży
 - Hemoroidy to nie temat tabu!
 - Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
 - Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
 - Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
 - Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
 
Tymczasem wyniki badań jego i jego współpracownicy, Rebekki Moon, wskazują na to, że zmniejszenie ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-6 w diecie ciężarnej może być korzystne dla składu ciała jej dziecka.
Badanie wykazało również pewną zależność między zawartością kwasów Omega-3 (PUFA n-3) we krwi kobiet a masą mięśniową dzieci – im wyższy poziom Omega-3, tym mniejsza masa tłuszczowa, a większa masa mięśniowa i kostna dziecka.
Może to oznaczać, że warto uzupełniać dietę w Omega-3 w czasie ciąży. Jednak Moon zauważa, że najlepszą strategią byłoby stosowanie diety bogatej w Omega-3 i jednocześnie unikanie spożywania Omega-6.
Badanie to jest częścią szerszego programu badawczego University of Southampton i Medical Research Council (MRC), który ma na celu wykazanie, w jaki sposób czynniki, takie jak dieta czy tryb życia kobiety w czasie ciąży oraz dziecka we wczesnym okresie życia, wpływają na skład ciała i rozwój kości człowieka.
Naukowcy mają nadzieję, że dzięki temu uda się ustalić metody optymalizacji składu ciała dzieci i dorosłych, co pozytywnie wpłynie na zdrowie przyszłych pokoleń.






