Szukaj

Obniżenie ilość soli w codziennej diecie zmniejsza ryzyko raka żołądka

Podziel się
Komentarze0

Każdego roku u ponad 80 tys. mieszkańców Unii Europejskiej diagnozowany jest rak żołądka. Najistotniejszym czynnikiem badanym, podczas diagnostyki raka żołądka jest bakteria Helicobacter pylori, która wywołuje w żołądku stan zapalny, prowadzący później do rozwinięcia się raka żołądka. Naukowcy uważają, że zbyt duża ilość soli w diecie jest bezpośrednio powiązania z ryzykiem zachorowania na choroby nowotworowe.

Profesor John Atherton, przewodniczący Komitetu Naukowego UEG, wysuwa tezę, że zwiększona konsumpcja soli w połączeniu ze stanem zapalnym żołądka spowodowanym przez Helicobacter pylori, zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka. Pomimo, że nie wiadomo jak dokładnie sól zwiększa ryzyko raka żołądka, profesor sugeruje, że minerał pobudza dodatkowy wzrost bakterii Helicobacter pylori i zwiększa ich toksyczność.

Badania w Europie

Najnowsze badania pokazują, że w 2012 roku ponad 80 tys. przypadków raka żołądka zostało zdiagnozowanych w Unii Europejskiej. Dwa razy częściej na tę chorobę zapadali mężczyźni. Według badań, w ¾ przypadków za chorobę odpowiedzialne było zainfekowanie bakterią Helicobacter pylori. Zwiększone spożycie soli zostało wskazane jako powód choroby w ¼ zdiagnozowanych przypadków.

Zobacz również:

- Większość z nas wie, że zwiększone spożycie soli, podnosi ryzyko chorób serca, zawału czy podwyższonego ciśnienia. Jest jednak bardzo ważne, aby każdy z nas zdawał sobie sprawę ze wszystkich zagrożeń dla zdrowia, jakie niesie z sobą spożywanie dużej ilości soli w diecie - również o raku żołądka -  mówi Profesor Atherton.

Cenne wskazówki

Komisja Europejska jak również poszczególne państwa Unii Eurpoejskiej we własnym zakresie, podjęły działania prowadzące do uświadomienia swoich mieszkańców o ostatnich odkryciach i zmniejszeniu ilości soli spożywanej codziennie. Najnowsze wskazówki mówią, że spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g (mniej niż małą łyżeczkę) na dzień. Wyzwaniem pozostaje jednak fakt, że większość spożywanej przez nas soli nie jest dodawane do posiłków przez nas samych. Sól znajduje się w zwykłych produktach, takich jak chleb, ser, płatki śniadaniowe, czy gotowe dania.

Przestrzeganie diety ubogiej w sól, powinno teoretycznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka oraz innych chorób (choroby serca, wysokie ciśnienie). Wciąż są jednak potrzebne dokładne badania na potwierdzenie tej tezy. Przykład Japonii pokazuje jednak, że prawdopodobna jest prawdziwość tego stwierdzenia.

Osobom, u których zwiększone jest ryzyko zachorowania na raka żołądka, powinny przestrzegać diety ubogiej w sól. Powinni kupować jedzenie z obniżoną zawartością soli i nie używać tej przyprawy w trakcie gotowania.

Opracowanie: Paulina Wójcik

Komentarze do: Obniżenie ilość soli w codziennej diecie zmniejsza ryzyko raka żołądka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz