Szukaj

Czy spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi?

Podziel się
Komentarze0

Osoby chorujące na raka piersi, które raz lub dwa razy w tygodniu sięgnęły po kieliszek, mogą cieszyć się nieco dłuższym życiem, niż te, które nie piją. Chociaż alkohol może pozytywnie wpłynąć na serce, kości, a nawet na mózg, badania wykazały, że umiarkowane picie od trzech do sześciu kieliszków tygodniowo, może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka piersi o 15%.

Czy spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi?

Nowe badanie wykazało jednak, że picie zarówno przed, jak i po zdiagnozowaniu raka piersi nie przeszkadzało w utrzymaniu się przy życiu chorującym kobietom. Wydawało się nawet, że w niektórych przypadkach alkohol pomagał nawet w przezwyciężeniu choroby.

- Nasze wyniki powinny być pocieszające dla kobiet, które mają raka piersi, ponieważ ich dotychczasowe doświadczenia związane ze spożywaniem alkoholu, nie będą miały wpływu na ich przeżycie po rozpoznaniu choroby
– oświadczyła Polly Newcomb, autorka badania, będąca szefem Programu Profilaktyki Nowotworów w  Fred Hutchinson Cancer Research Center. Dodaje również, że badanie to dodatkowo potwierdza także korzystne działanie umiarkowanego spożycia alkoholu w chorobach sercowo-naczyniowych.

Badacze prześledzili losy blisko 23 tysięcy kobiet, które uczestniczyły w badaniu czynników ryzyka raka piersi przez 11 lat. Okazało się, że rodzaj alkoholu spożywanego przed rozpoznaniem choroby nie wpłynął na ryzyko śmierci z powodu raka piersi. Wcześniejsze badania wykazały jednak, że spożywanie alkoholu przynosi korzyści u osób zmagających się z chorobami serca. Kobiety spożywające od trzech do sześciu lampek wina tygodniowo w roku poprzedzającym rozpoznanie choroby nowotworowej były o 15% mniej narażone na śmierć z powodu chorób serca w porównaniu do abstynentek. Największe korzyści wynikały ze spożywania wina. Piwo i inne napoje alkoholowe nie przekładają się na obniżenie umieralności spowodowanej chorobami serca.

Zobacz również:



Naukowcy przyjrzeli się zwyczajom kobiet dotyczącym spożywania alkoholu po zdiagnozowaniu u nich raka piersi. Picie alkoholu po diagnozie wydaje się nie wpływać na przeżywalność uczestniczek badania chorujących na raka piersi, ale zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca. Kobiety spożywające umiarkowane ilości alkoholu cieszą się mniejszym o 39% - 50% ryzykiem śmierci z powodu chorób serca w porównaniu do tych, które nie piją.


Biorąc pod uwagę wyniki najnowszych badań  w połączeniu z wcześniejszymi obserwacjami dotyczącymi potencjalnych zagrożeń związanych z alkoholem u chorych na raka piersi, autorzy twierdzą, że ważne jest znalezienie równowagi pomiędzy zagrożeniami związanymi ze spożywaniem alkoholu, a korzyściami dla serca.

Chociaż nie wiadomo dlaczego alkohol może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, naukowcy uważają, że może on prowadzić do produkcji estrogenu, którego nieprawidłowe ilości mogą sprzyjać nieprawidłowemu wzrostowi tkanki piersiowej. Naukowcy chcą także dowiedzieć się więcej na temat związków między chorobami serca, a rakiem piersi.

- Zgony z powodu chorób sercowo-naczyniowych mogą być związane z kardiotoksycznymi i metabolicznymi skutkami niektórych metod leczenia raka piersi – piszą autorzy artykułu opublikowanego w Journal of Clinical Oncology. – - Nasze badania wykazują, że spożywanie alkoholu przed i po zdiagnozowaniu raka piersi, jest związane z obniżeniem ryzyka śmierci spowodowanych chorobą sercowo-naczyniową.

Faktem jest, że alkohol może mieć wpływ na ryzyko zachorowania na raka piersi, ale nie ma on jednak wielkiego wpływu na przeżywalność. Rodzi to ciekawe pytania, jak lekarze i pacjenci powinni rozpatrzyć wpływ picia na leczenie nowotworu. Wyniki bań nie powinny być jednak interpretowane jako przyzwolenie do picia dla chorych na raka, ale powinny uspokoić i upewnić w tym, że wcześniejsze, jak i obecne spożywanie alkoholu nie będą negatywnie wpływać na możliwość przeżycia raka piersi. Przed podniesieniem kolejnego kieliszka, chorzy powinni zasięgnąć opinii swojego lekarza. Tak, jak w większości zaleceń zdrowotnych, umiar i w tym przypadku może być najlepszym rozwiązaniem.

Autor:

Karolina Kociołek

Komentarze do: Czy spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz