Szukaj

Olej rybi chroni przed rakiem skóry

Właściwości lecznicze oleju rybiego były znane od czasów medycyny ludowej. Odpowiednia jego ilość w diecie odgrywa ważną rolę w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca, nadciśnieniu, cukrzycy, reumatoidalnemu zapaleniu stawów, chorobom nowotworowym oraz o podłożu autoimmunologicznym.

Olej rybi chroni przed rakiem skóry


Według najnowszych badań olej rybi może chronić przed rakiem skóry. Szczególną rolę pełnią przy tym kwasy omega - 3.

Kto z nas nie cieszy się ze słonecznych promieni i wygrzewania się na plaży? Jednak promienie słoneczne przyczyniają się do powstawania raka skóry. Zwolennicy promieni słonecznych mogą zapobiec powstaniu raka poprzez swoje odżywianie. Pomocną bronią przeciwko rakowi są kwasy omega - 3, zawarte w takich rybach jak: łosoś, makrela, śledź, węgorz, tuńczyk, pstrąg i sardynka, donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Manchester.

Wzmocnienie układu immunologicznego

Podczas badań naukowcy odkryli, że olej rybi zawiera kwasy Omega 3, które wzmacniają układ odpornościowy. A co za tym idzie chronią organizm przed infekcjami i powstawaniem raka skóry. Według naukowców olej rybi tamuje działanie promieni słonecznych. Wiadomo, że im dłużej człowiek poddaje się działaniom promieni słonecznych tym bardziej one oddziałują na jego organizm. Należy zatem udowodnić ludziom pozytywny wpływ jaki niesie za sobą spożywanie rybiego oleju.

Kwasy Omega 3 prosto z morza


Jak wiadomo kwasy Omega 3 tak jak i kwasy Omega 6 należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ten rodzaj kwasów nie może zostać samodzielnie wytworzony przez nasz organizm dlatego należy dostarczać je wraz z pokarmem, ponieważ kwasy te regulują poziom tłuszczu we krwi. Do najbardziej znanych kwasów tłuszczowych należą: ALA, EPA, DHA. Kwasy te zawarte są w rybach, ale i w innych zwierzętach morskich takich jak raki czy małże. Największe zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe Omega 3 zawarte jest w tłustych rybach.


Zdrowe tłuszcze zapobiegają chorobom

Według najnowszych badań nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak Omega 3 i Omega 6 zapobiegają ryzyku raka skóry, ale także i innych chorób. Testy, które wcześniej przeprowadzano na myszach nie dały jednomyślnego rezultatu. Jednak teraz, po raz pierwszy badania zostały przeprowadzone na ludziach.


W badaniach wzięło udział 79 osób. Byli oni poddawani wytworzonemu promieniowaniu słonecznemu, takiemu jak promieniowanie słoneczne podczas lata. Uczestnicy badania codziennie zażywali 4 gramy kwasów Omega 3 i poddawani byli promieniowaniu. Grupie kontrolnej przed kąpielą słoneczną podawano placebo.
Wyniki były zaskakujące. Grupa, która przyjmowała kwasy tłuszczowe była o 50 % mniej narażona na działanie promieniowania niż grupa Placebo. Jednak wpływ kwasów Omega 3 w tej grupie, która była narażona na działanie promieniowania przez 30 minut jest mimo wszystko niewielki.

Wcześniejsze badania wykazywały, że oleje rybie mają pozytywny wpływ na nasz organizm ponieważ pomagają one zapobiegać wielu chorobom serca i chorobom naczyniowym. Oleje rybie mogą także wspomóc utratę tłuszczu w naszym organizmie, tak wynika z badań przeprowadzanych w latach 80 i 90-tych.

Ale w jaki sposób jest to możliwe? Stwierdzono, że olej rybi osiąga ten cel przez modulację genów. Mimo, iż dziedziczymy większość cech genetycznych po naszych rodzicach, to olej rybi może pomóc nam w utracie wagi.
Najnowsze badania przeprowadzano na kobietach i mężczyznach w wieku od 33 lat. Podawano im codziennie 4 gramy tłuszczu rybiego, jako dodatku do normalnego posiłku. Po 6 tygodniach okazało się, że przeciętna utrata wagi wyniosła 0,5 kg. W grupie kontrolnej, które przez ponad 6 tygodni nie przyjmowała tłuszczu rybiego, okazało się, że uczestnicy mieli skłonności do tycia.

Nie ważne zatem jest czy jest się na diecie, czy dopiero zamierza się ją zastosować, tłuszcze rybie są jak najbardziej wskazane, ponieważ dodatkowe kalorie, których dostarczymy organizmowi z tymi tłuszczami nie będą odkładały się w postaci dodatkowego tłuszczu. Efekt utraty tłuszczu za pomocą tłuszczu rybiego odbywa się bez względu na to czy ktoś uprawia sport czy też zmienia akurat nawyki żywieniowe. 


Autor:

Ewelina Biela

Komentarze do: Olej rybi chroni przed rakiem skóry

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz