Szukaj

Celiakia u dziecka - choroba trzewna

Podziel się
Komentarze0

W celiakii błona śluzowa jelita cienkiego nie toleruje pewnej substancji występującej w ziarnach w wielu gatunkach zbóż (pszenica, jęczmień, żyto, orkisz i owies). Jest to schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Uszkodzenia te są odwracalne, tak więc po odstawieniu produktów zawierających gluten błona śluzowa jelita regeneruje się.


Produkty, które można jeść:
  • mąka kukurydziana

  • mąka ryżowa

  • mąka ziemniaczana

  • kasza gryczana

  • mąka gryczana (zmielona kasza)

  • kasza jaglana

  • mąka jaglana (zmielona kasza)

  • mąka grochowa (zmielony groch)

  • mąka fasolowa (zmielona fasola)

  • pieczywo bezglutenowe

  • makarony bezglutenowe

  • słodycze bezglutenowe

Należy również pamiętać o produktach, które stanowią tak zwane ukryte źródło glutenu, takie jak konserwy, aromaty np w herbatach, skrobia modyfikowana znajdująca się w różnych produktach, przyprawy.Także wiele wędlin, kiełbas, parówek zawiera gluten.



Niepokojące objawy wskazujące na mozliwość celiakii:
  • Z powodu uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego dzieci oddają bardzo duże ilości cuchnącego stolca o tłustym połysku.


  • Dziecko traci apetyt i chudnie.

  • Innym objawem, który zwraca uwagę otoczenia, jest zły humor i drażliwość dziecka. Poza tym dzieci z celiakią są często bardzo nieśmiałe, niechętnie nawiązują kontakt. Dotychczas nie znaleziono wytłumaczenia dla tego rodzaju zachowań.
Profilaktyka Celiakii
Polega na stosowaniu diety bezglutenowej do 9-10 miesiąca życia dziecka. Według schematów żywienia niemowląt, dzieci powinny być poddawane tzw. dawce ekspozycyjnej glutenu w 5 (w przypadku karmienia piersią) i 6 miesiącu życia (w przypadku karmienia mlekiem modyfikowanym). Dawka ekspozycyjna powinna wynosić 2-3 gramy (np. kaszy manny) na 100 ml posiłku, w kolejnych 2 miesiącach zwiększona do 4-6 gram. Po 4 miesiącach ekspozycji na gluten, jeśli dziecku nic nie dolega można mu podawać posiłki glutenowe bez ograniczeń.W Polsce dostępne w sprzedaży produkty żywnościowe dla niemowląt nie zawierają glutenu.
  • Trzeba przestawić się na produkty z kukurydzy, ryżu, prosa lub soi. W sklepach ze zdrową żywnością lub w niektórych dużych sklepach spożywczych można kupić mąkę bezglutenową i dietetyczne wyroby piekarnicze.

  • Dziecko może oczywiście jeść ziemniaki, jaja, mięso, warzywa i owoce, a także pić mleko.

Niezwykle ważne jest, by dziecku podawać wyłącznie produkty bezglutenowe, gdyż spożywanie „niedozwolonych produktów spożywczych” może prowadzić do ciężkiego rzutu choroby.

Komentarze do: Celiakia u dziecka - choroba trzewna

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz