Szukaj

Czerwone i przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego

Podziel się
Komentarze0

Jak pokazują najnowsze badania przedstawione na American Society of Human Genetics 2013, ludzie spożywający czerwone bądź przetworzone mięso są bardziej narażeni na raka jelita grubego. Co więcej, amerykańscy naukowcy znaleźli inny wariant genetyczny, który pokazuje, że jedzenie dużej ilości owoców, warzyw i błonnika z kolei zmniejsza ryzyko zachorowania.

Swoje wnioski naukowcy wyciągnęli po przeanalizowaniu 9287 pacjentów cierpiących na raka jelita grubego, oraz 9117 zdrowych osób. Badali oni również dane sekwencje genetyczne, które pokazują czy faktycznie istnieje wiązek między spożywaniem czerwonego i przetworzonego mięsa a rakiem jelita grubego.

Po przeanalizowaniu okazało się, że osoby spożywające czerwone i przetworzone mięso i dodatkowo posiadające wariant genetyczny rs4143094 są w grupie zwiększonego ryzyka.

Dlaczego akurat ten wariant genowy? Otóż znajduje się on w chromosomie 10, a on kolei posiada czynnik transkrypcyjny GATA3, który związany jest  wieloma formami raka.

Zrezygnuj z czerwonego mięsa!

Czerwone mięso rzeczywiście stanowi zagrożenie dla zdrowia. Aktualne badania pokazują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, natomiast wcześniejsze dowodzą, iż mięso to powoduje również chorobę Alzheimera oraz cukrzycę typu 2.

Jest też oczywiście dobra wiadomość. Ostatnie badania wykazały także, że badani posiadający wariant genu rs1269487 na chromosomie 8 mogą dzięki jedzeniu owoców, warzyw i błonnika mogą zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.

Być może badania te pozwolą na opracowanie odpowiedniej strategii zapobiegawczej tej chorobie i pozwolą doprowadzić do wynalezienia lepszych metod profilaktycznych.

Komentarze do: Czerwone i przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz