Szukaj

Rak jelita grubego: czerwone mięso zmniejsza szanse na wyzdrowienie

Podziel się
Komentarze0

Ludzie, którzy jedli więcej czerwonego i przetworzonego mięsa przed diagnozą raka jelita grubego, byli bardziej zagrożeni zgonem z jego powodu w ciągu kolejnych 8 lat, jak wynika z nowego badania American Cancer Society. Prace opublikowano w Journal of Clinical Oncology.



Co prawda naukowcy nie udowadniają, że jedzenie tego typu mięsa (wołowina, hot dogi, kiełbasa) powoduje zgon z powodu raka jelita grubego, ale wcześniejsze badania powiązały taką konsumpcję z większym ryzykiem zachorowania.

Nie ma też wielu dowodów na to, w jaki sposób dieta wpływa na raka jelita grubego po diagnozie.

National Institutes of Health w USA ocenia, że ok. 143 000 Amerykanów zostanie zdiagnozowanych z rakiem jelita grubego i odbytu w 2013, a 51 000 umrze z tego powodu.

Dr Marjorie McCullough, główna autorka badania, posłużyła się danymi na temat 184 000 Amerykanów, którzy nie mieli raka w okresie od 1992 – 1993. Ludzi tych okresowo zapytywano o ich dietę.

Po wykluczeniu osób, które miały inne typy raka, niezweryfikowanych informacji oraz błędnych danych, badacze wykorzystali dane na temat 2 315 kobiet i mężczyzn zdiagnozowanych z rakiem jelita i odbytu do czerwca 2009. W sumie, 966 z tych chorych zmarło do grudnia 2010.

Zobacz również:



Naukowcy nie znaleźli powiązania między ilością konsumowanego czerwonego i przetworzonego mięsa po diagnozie raka a ryzykiem zgonu, ale ilość spożywanego mięsa przed diagnozą była powiązana z ryzykiem śmierci w trakcie badania.

Ok. 43% z 580 ludzi, którzy jedli ok. 10 dań z czerwonego i przetworzonego mięsa tygodniowo, zmarło w okresie obserwacji, tak samo jak ok. 37% z 576 ludzi, którzy jedli ok. 2 takie dania tygodniowo.

Naukowcy odkryli także, że ludzie, którzy jedli więcej czerwonego i przetworzonego mięsa przed i po diagnozie raka, byli bardziej zagrożeni zgonem z powodu tego nowotworu w trakcie badania, w porównaniu do tych, którzy jedli najmniej tego mięsa przed i po diagnozie.

Dr Jeffrey Meyerhard, który napisał artykuł wstępny towarzyszący powyższym pracom, podsumowuje: - Możliwe jest, że powiązanie między czerwonym i przetworzonym mięsem a rakiem jelita grubego wynika z kancerogennych związków, które znajdujemy w mięsie gotowanym i w konserwantach.

Dr McCollough dodaje: - Nie mówimy, żeby ludzie przechodzili na wegetarianizm. Wystarczy, że zredukują spożycie czerwonego mięsa i zrobią z niego wyjątek, a nie regułę.


Komentarze do: Rak jelita grubego: czerwone mięso zmniejsza szanse na wyzdrowienie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz