Szukaj

Nadwrażliwość zębów - kiedy jedzenie sprawia ból

Podziel się
Komentarze0

Popołudniowa kawa - ból. Wakacyjne lody - ból. Zimne górskie powietrze - ból. Nagły przeszywający ból zębów podczas jedzenia i picia zimnych, gorących słodkich czy kwaśnych napojów to  oznaka nadwrażliwości. Spowodowana jest ona zazwyczaj odsłonięciem zębiny na skutek cofania się dziąseł. Inny możliwy powód nadwrażliwości zębiny to uszkodzenie lub starcie szkliwa, które osłania zębinę. 35% Polaków cierpi na wrażliwość zębówi. Aż połowa z nich nie walczy z nadwrażliwością i zamiast zgłosić się do stomatologa akceptuje codzienny bóli.


Odsłonięcie zębiny i uszkodzenia szkliwa mogą być spowodowane wieloma czynnikami. Zdarza się, że sami narażamy nasze zęby na nadwrażliwość, szczotkując je w niewłaściwy, zbyt energiczny sposób. U części pacjentów objawy wrażliwości mogą się pojawić po zabiegu wybielania lub oczyszczania zębów z kamienia nazębnego. Powierzchnię zębów jest niszczona podczas jedzenia lub picia kwaśnych pokarmów lub napojów, czyli produktów osłabiających szkliwo np. coli czy soków z owoców cytrusowych, a także kiedy nieświadomie podczas snu zgrzytamy zębami i zaciskamy szczęki.

Ból zębów związany z nadwrażliwością może być bardzo uciążliwy i utrudniać normalne funkcjonowanie. Objawów nie można lekceważyć, ponieważ nadwrażliwość może stać się przyczyną innych problemów jamy ustnej. Kiedy ze względu na przeszywający ból szczotkujemy zęby niestarannie i za krótko, narażamy się na rozwój próchnicy i chorób dziąseł.

Zobacz również:



Najprostszym sposobem walki z nadwrażliwością jest stosowanie odpowiedniej pasty do zębów. Co zadziwiające, aż 75 procent osób cierpiących na wrażliwość zębów nigdy nie stosowało lub stosuje bardzo rzadko pastę przeznaczoną do zwalczania problemu nadwrażliwości.

Należy pamiętać o tym, że nadwrażliwość nie minie samoistnie, dlatego im szybciej sięgniemy po odpowiednią pastę, tym większą mamy szansę na powrót do normalnego życia i pozbycie się uporczywego bólu zębów. Zamiast rezygnować z ulubionych potraw, warto zasięgnąć porady lekarza albo stosować codziennie specjalistyczną pastę do zębów, która pomoże nam sobie poradzić z problemem nadwrażliwości. Dostępne do tej pory na rynku pasty specjalistyczne, skutecznie znosiły objawy bólowe, ale nie usuwały przyczyny problemu nadwrażliwości.

Przełom w walce z nadwrażliwością zębiny przyniosła rewolucyjna formuła NovaMin® połączona z fluorkiem, która została zastosowana w paście „Sensodyne® Odbudowa i Ochrona”. Ta innowacyjna pasta aktywuje się w kontakcie ze śliną i tworzy na powierzchni odsłoniętej zębiny, trwałą warstwę ochronną, taką jak hydroksyapatytiv. Pasta wspomaga odbudowę odsłoniętej zębiny i zapewnia trwałą ochronę przed jej przyszłymi uszkodzeniami, rozprawiając się tym samym nie tylko z bólem, ale i z przyczyną problemu nadwrażliwości.

Komentarze do: Nadwrażliwość zębów - kiedy jedzenie sprawia ból

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz