Szukaj

Nadwrażliwość zębów – dlaczego szczególnie odczuwamy ją zimą?

Podziel się
Komentarze0

Gdy na zewnątrz jest coraz zimniej, staramy się ubierać jak najcieplej. Zakładamy kurtki, czapki, rękawiczki. Jednak zawsze zostają takie części ciała, których zakryć się nie da, np. nasze zęby. Narażanie zębów na niskie temperatury może powodować u niektórych z nas ostry, przeszywający ból.


Istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo, że cierpimy na nadwrażliwość szyjek zębowych. Eksperci Laboratorium Vademecum uświadamiają, skąd bierze się ta dolegliwość i jak jej zaradzić.

Nagły ból zębów spowodowany przez chłodne napoje, lody albo wdychanie zimnego powietrza może świadczyć o nadwrażliwości szyjek zębowych – popularnie zwanej nadwrażliwością zębów. Szyjki są miejscem kontaktu korony zęba, chronionego szkliwem z jego korzeniem, pokrytym tzw. „miękkim cementem”. Obie warstwy chronią zębinę, która jest budulcem zębów. Dodatkowe zabezpieczenie szyjek stanowią również dziąsła. Normalnie nie powinno się odczuwać bólu w okolicach szyjek. Jednak zdarzają się sytuacje, gdy szkliwo nie kontaktuje się z cementem, co powoduje odsłonięcie zębiny na różne bodźce (temperaturę, szczotkowanie, kwaśne napoje lub owoce) i wtedy właśnie pojawia się problem.

Problemy z nadwrażliwością zębów powinniśmy zawsze konsultować z lekarzem stomatologiem, ponieważ przyczyny wywołujące to uciążliwe schorzenie mogą być różne. Często umiejętne ich rozpoznanie i właściwe postępowanie pozwala zapobiec dalszym problemom z nadwrażliwością.

Co wpływa na nadwrażliwość?

Czasami w trakcie naturalnego rozwoju zęba dochodzi do odsłonięcia zębiny, czemu niestety nie da się zapobiec. Cofanie się dziąseł oraz stany zapalne, wywołane niedokładną higieną jamy ustnej również pogłębiają ten stan. Jednak w większości przypadków nadwrażliwość zębów wywołujemy sami:

Nieumiejętne szczotkowanie. Chcąc mieć perfekcyjny uśmiech, mocno szorujemy zęby twardą szczoteczką. Praktycznie nie rekomenduje się już używania szczoteczek z twardym włosiem. Uszkadzają one szkliwo, prowadzą do cofania się dziąseł i nadwrażliwości. Podobnie jest z tzw. „pucowaniem” – kategorycznie nie można myć zębów ruchami poziomymi oraz mocno dociskać szczoteczki do ich powierzchni.

Zła dieta. Owoce i soki są zdrowe, ale zawarte w nich kwasy mogą zaszkodzić naszym zębom. Podobnie ze względu na kwaśny odczyn oraz dużą zawartość cukru negatywny wpływ na wrażliwość naszych zębów mają inne kwaśne pokarmy i napoje, także te gazowane i energetyzujące.

Zobacz również:



Nadwrażliwość szyjek może występować również u osób z refluksem żołądkowo- przełykowym. Za każdym razem, gdy kwaśna treść żołądka trafia do jamy ustnej, szkliwo zębowe zostaje naruszone.

Jak zapobiegać nadwrażliwości?

Szczególnie ważna w przypadku nadwrażliwości zębów jest wyjątkowo dokładna higiena jamy ustnej. Sekretem skuteczności leczenia nadwrażliwości zębiny jest przede wszystkim systematyczność i cierpliwość. Nadwrażliwość to nieprzyjemna, ale całkowicie uleczalna dolegliwość – radzi dr n. med. Agnieszka Pawlik, ekspert Laboratorium Vademecum i przekazuje również krótkie porady dla osób z nadwrażliwością zębów:

Myj umiejętne. Używaj miękkiej lub średnio-miękkiej szczoteczki do zębów. Czyść zęby ruchami kolistymi. Dodatkowo, zęby wrażliwe można myć pod koniec, kiedy włosie szczoteczki jest już rozmiękczone.

Nie zaniedbuj higieny. Często osoby z nadwrażliwymi zębami unikają ich mycia z powodu bólu. Jest to poważny błąd, gdyż zaniedbywanie higieny skutkuje zapaleniem dziąseł i jeszcze większym odsłanianiem szyjek zębowych, co tylko pogłębia ból i powoduje próchnicę.


Stosuj odpowiednio dopasowane pasty. Najbardziej efektywnie znoszą nadwrażliwość pasty zawierające: chlorek strontu, chlorek potasu, cytrynian sodu, fluorki, azotan potasu, hydroksyapatyt lub argininę. Ważne jest, aby pasta zapewniała kompleksową higienę jamy ustnej, począwszy od wzmacniania szkliwa, przez ochronę dziąseł oraz działanie przeciwpróchnicze (np. pasta Vademecum Pro Complete 8).

Dostosuj dietę. Staraj się ograniczać spożywanie napojów gazowanych i kwaśnych pokarmów. Soki najlepiej pij przez słomkę. Ważne jest także redukowanie kwasów w jamie ustnej. Warto po posiłku przepłukać usta letnią wodą lub wziąć bezcukrową gumę do żucia. Nie należy szczotkować zębów tuż po zjedzeniu kwaśnej potrawy. Można to zrobić dopiero po upływie pół godziny, kiedy kwasowość w jamie ustnej ulega zmniejszeniu.

Systematycznie odwiedzaj stomatologa. Powinien on zastosować indywidualną kurację nadwrażliwości szyjek zębowych. Jednym ze specjalistycznych zabiegów znoszenia nadwrażliwości jest stosowanie lakierowania lub jonofrenezy fluorowej.

Należy przede wszystkim pamiętać o tym, że zęby to część naszego organizmu i potrafią w sposób „inteligentny” przekazać nam, że coś im przeszkadza. Reaguj więc na te sygnały i zgłaszaj wątpliwości swojemu dentyście. On z pewnością pomoże określić Twoje indywidualne potrzeby i dostosować do nich formy terapii oraz standardowej, codziennej higieny jamy ustnej.

Dodatkowe informacje:

Laboratorium Vademecum
(www.vademecumexpert.pl) to program, którego celem jest pomoc w zdefiniowaniu indywidualnych potrzeb związanych z higieną jamy ustnej. W ramach programu eksperci, w oparciu o wiedzę, doświadczenie i nowoczesne rozwiązania stomatologiczne, rekomendują jak zadbać o perfekcyjny uśmiech.

Henkel oferuje na całym świecie wiodące marki i technologie w trzech obszarach biznesowych: środków piorących i czystości, kosmetyków do pielęgnacji włosów i ciała oraz klejów, uszczelniaczy i technologii powierzchniowych. Założona w 1876 roku firma jest światowym liderem w branżach produktów konsumenckich oraz dla przemysłu, oferując tak znane marki jak Persil, Schwarzkopf i Loctite. Henkel zatrudnia 48 tysięcy pracowników. W 2010 roku wartość sprzedaży wyniosła 15,1 miliarda euro, a skorygowany zysk operacyjny 1,86 miliarda euro. Akcje uprzywilejowane Henkla wchodzą w skład najważniejszego niemieckiego indeksu giełdowego DAX, a sama spółka jest ujmowana w rankingu Fortune Global 500.

Komentarze do: Nadwrażliwość zębów – dlaczego szczególnie odczuwamy ją zimą?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz