Szukaj

Gdy zęby nie lubią lodów

Podziel się
Komentarze0

W letnie upały ponad połowa Polaków nie będzie mogła się delektować lodami i schłodzonymi napojami. Wszystko przez nadwrażliwość zębów, która powoduje przeszywający ból przy kontakcie z zimnem.


Zbyt mocne szczotkowanie, niewystarczająca higiena jamy ustnej i nadmierne zaciskanie zębów to główne powody, dla których czujemy ból jedząc lody lub pijąc napoje z lodówki.

– Bardzo częstym zjawiskiem jest nieprawidłowa technika szczotkowania. Wielu naszych pacjentów zbyt mocno dociska szczoteczkę do powierzchni, chcąc lepiej wyczyścić zęby. Efekt jest jednak odwrotny do zamierzonego.  Odsłaniają się wtedy wrażliwe szyjki zębowe, powodując nadwrażliwość. Także korzystanie z niewłaściwej szczoteczki może do tego doprowadzić – wyjaśnia stomatolog Piotr Łukojć z Kliniki Implantologii i Stomatologii Estetycznej dr. Romana Borczyka w Katowicach.

Jeśli nie dbamy odpowiednio o higienę jamy ustnej, nie zgłaszamy się regularnie (przynajmniej raz na pół roku) do higienistki stomatologicznej na usuwanie kamienia i osadu, wówczas odłożony kamień w okolicach szyjek zębów może prowadzić do zaniku dziąseł i odsłonięcia wrażliwych części zębów. Również zgrzytanie zębami, zwane w terminologii medycznej bruksizmem, może powodować  nadwrażliwość, gdyż dochodzi do starcia zębów. Nieleczone wady zgryzu oraz używanie past wybielających to kolejne z czynników wpływających na zwiększenie wrażliwości.

- Część past wybielających zawiera agresywnie działające środki ścierne, które powodują uszkodzenie szkliwa. Ich zawartość często sięga nawet 60 proc.. Dodatkowo obecność w pastach środków utleniających powoduje przejściowe odwodnienie zębów zwiększając tym samym ich wrażliwość – dodaje stomatolog z kliniki dr. Borczyka.


Zęby coraz wrażliwsze

Według szacunków kliniki dr. Borczyka około 40-60 proc. polskiego społeczeństwa cierpi na nadwrażliwość przejściową lub przewlekłą. Pokrywają się one z wynikami badań Queen's University w Belfascie, według których 57,2% osób narzeka na taką dolegliwość. Najczęściej dotyczy ona ludzi w wieku 30-39 lat i jest związana z bólem na zimno. Nieprzyjemne uczucie może się pojawić również w przypadku zmiany ciśnienia atmosferycznego, spożywania kwaśnych lub słodkich potraw, pikantnych przypraw, dotknięcia wrażliwego zęba albo wciągania powietrza ustami. Nasze zęby mogą być narażone na ból także przy jedzeniu ciepłych potraw. Wtedy problem jest jednak poważniejszy.

- Należy pamiętać, że ból na zimno może być przemijający, natomiast gdy pojawi się ból na ciepło, wówczas jest on nieodwracalny i należy go skonsultować ze stomatologiem - wyjaśnia dr Roman Borczyk.


Wyniki badań irlandzkiego uniwersytetu wskazują również, że dziś częściej narzekamy na nadwrażliwość zębów niż jeszcze kilkanaście, czy kilkadziesiąt lat temu.

– Paradoksalnie przyczyną może być wzrost świadomości społeczeństwa odnośnie higieny jamy ustnej. Pacjentom tak bardzo zależy na utrzymaniu zdrowych zębów, że zbyt mocno je szczotkują powodując uszkodzenia szkliwa lub recesję dziąseł– tłumaczy Piotr Łukojć. Również coraz więcej osób wybiela sobie zęby co prowadzi do powstawania przejściowej nadwrażliwości. Częściej się też stresujemy, zgrzytamy zębami, powodując ich ścieranie.

Jak leczyć?

Zanim zgłosimy się do dentysty możemy spróbować zaradzić problemowi domowymi sposobami, stosując specjalne pasty i płukanki ze składnikami zmniejszającymi nadwrażliwość. Konieczne jest wprowadzenie odpowiedniej techniki szczotkowania, nie powodującej ścierania zębów oraz dobór właściwej dla zębów szczoteczki. Najlepiej wybór skonsultować ze stomatologiem.

- Skuteczność domowych metod uzależniona jest od stopnia odsłonięcia kanalików zębinowych. U różnych osób obserwuje się zatem zróżnicowaną skuteczność stosowanych metod – mówi higienistka stomatologiczna Joanna Gruszka z katowickiej kliniki.

Jeśli te sposoby nie pomogą, należy udać się do gabinetu dentystycznego. W zależności od przyczyny wrażliwości wykonuje się różne zabiegi - Higienistka lub lekarz mogą przeprowadzić zabiegi zmniejszające nadwrażliwość, takie jak fluoryzacja z zastosowaniem specjalnych pianek, żeli lub lakierów. Aplikuje się również żywicę światłoutwardzalną blokującą kanaliki zębinowe. Można także zastosować terapię laserową.  U osób mających tendencję do bruksizmu i ścierania zębów, zaleca się stosowanie płytek odciążających. Czasem konieczne jest kompleksowe leczenie z zakresu stomatologii zachowawczej, periodontologii i ortodoncji – podsumowuje Piotr Łukojć.


Komentarze do: Gdy zęby nie lubią lodów

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz