Szukaj

Dieta i odżywianie

Tofu - właściwości i zastosowanie
Daktyle – właściwości i zastosowanie świeżych i suszonych daktyli

Daktyle – właściwości i zastosowanie świeżych i suszonych daktyli

skomentuj

Daktyle uważane są za jedne z najzdrowszych owoców na świecie, zawierają wiele minerałów i witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cenią j...czytaj dalej

Oliwki oraz oliwa z oliwek - właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, wybrane przepisy

Oliwki oraz oliwa z oliwek - właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, wybrane przepisy

skomentuj

Oliwki są owocami drzewa oliwnego, przysmakiem o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Stanowią ważny element diety śródziemnomorskiej, uchodzącej za jedną z na...czytaj dalej

Morele – wykorzystanie, walory zdrowotne, wybrane przepisy z morelami

Morele – wykorzystanie, walory zdrowotne, wybrane przepisy z morelami

skomentuj

Morele (łac. pruna armenica) to soczyste owoce pestkowe, które przywędrowały do Europy aż z Chin. Morele zachwycają intensywnym, słodkim smakiem, soczystą konsy...czytaj dalej

Barwniki spożywcze - synteteyczne i naturalne

Barwniki spożywcze - synteteyczne i naturalne

skomentuj

Barwniki spożywcze jako chemiczne dodatki nieobojętne dla ludzkiego zdrowia stosowane masowo w żywności przetworzonej stanowią temat publicznej debaty, probleme...czytaj dalej

Kardamon – zastosowanie, właściwości zdrowotne, przepisy

Kardamon – zastosowanie, właściwości zdrowotne, przepisy

skomentuj

Kardamon jest przyprawą znaną i używaną od kilku tysięcy lat. Jego zalety od dawna są wykorzystywane w kuchni oraz w lecznictwie. Może być stosowany w profilakt...czytaj dalej

Poziomki – właściwości lecznicze, wartości odżywcze, przepisy

Poziomki – właściwości lecznicze, wartości odżywcze, przepisy

skomentuj

Poziomka pospolita (łac. fragaria vesca) ceniona jest przede wszystkim z uwagi na nieprzeciętne walory smakowe i zalety dekoracyjne, natomiast wykorzystywana do...czytaj dalej

Dieta Tombaka – komu jest zalecana, wybrane rodzaje, sposoby na oczyszczenie jelit, przykładowa dieta cytrynowa

Dieta Tombaka – komu jest zalecana, wybrane rodzaje, sposoby na oczyszczenie jelit, przykładowa dieta cytrynowa

skomentuj

Diety Tombaka to zyskujące coraz większą popularność kuracje wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu licznych chorób. Stosowane są między innymi przez osoby zm...czytaj dalej

Dieta probiotyczna dr.  Perricone’a – zasady, wady, zalety, przykładowe jadłospisy

Dieta probiotyczna dr. Perricone’a – zasady, wady, zalety, przykładowe jadłospisy

skomentuj

Dr Nicholas Perricone jest profesorem na Uniwersytecie Michigan. Stał się dermatologiem gwiazd i specjalistą od terapii przeciwzmarszczkowych. Wymyślona przez n...czytaj dalej

Inulina – naturalny prebiotyk o właściwościach prozdrowotnych i wspomagających odchudzanie

Inulina – naturalny prebiotyk o właściwościach prozdrowotnych i wspomagających odchudzanie

skomentuj

Inulina to naturalny prebiotyk, który cieszy się coraz większą popularnością. Jest niskokaloryczna, wspomaga proces odchudzania oraz funkcjonowanie jelit, ma ni...czytaj dalej

Dieta OXY – nowa dieta białkowa

Dieta OXY – nowa dieta białkowa

skomentuj

OXY dieta, stworzona przez dietetyka Patrycję Mazur, to nowość wśród sposobów na odchudzanie. Ma być alternatywną, ulepszoną wersją diety Dukana, której wiele o...czytaj dalej

Topinambur (słonecznik bulwiasty) – zastosowanie, właściwości zdrowotne, przykładowe przepisy

Topinambur (słonecznik bulwiasty) – zastosowanie, właściwości zdrowotne, przykładowe przepisy

skomentuj

Topinambur - pod tą tajemniczą nazwą kryje się niepozorne warzywo bulwiaste z rodziny astrowatych, wizualnie nieco przypominające korzeń imbiru. Ze względu na n...czytaj dalej

Tapioka – wartości odżywcze i zastosowanie

Tapioka – wartości odżywcze i zastosowanie

skomentuj

Tapioka jest produktem uzyskiwanym podczas obróbki bulw manioku. W Ameryce Południowej, Azji i Afryce są one odpowiednikiem naszych polskich ziemniaków i bardzo...czytaj dalej

Bubble tea – herbata z perełkami tapioki

Bubble tea – herbata z perełkami tapioki

skomentuj

Napój z herbaty, mleka, lodu i tapioki, zwany buble tea wymyślony został w latach 80. XX wieku na Tajwanie. Od tamtej pory staje się coraz popularniejszy. Ciągl...czytaj dalej

Bataty (słodkie ziemniaki) – właściwości lecznicze, wspomaganie odchudzania, przepisy na dania z batatów

Bataty (słodkie ziemniaki) – właściwości lecznicze, wspomaganie odchudzania, przepisy na dania z batatów

skomentuj

Bataty to źródło witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych niezbędnych dla organizmu. Z tej przyczyny słodkie ziemniaki od pewnego czasu coraz cz...czytaj dalej

Ksylitol czyli cukier brzozowy – zdrowy zamiennik cukru

Ksylitol czyli cukier brzozowy – zdrowy zamiennik cukru

skomentuj

Wśród konsumentów rośnie skłonność do szukania nowych, naturalnych, a przy tym niskokalorycznych alternatyw dla cukru. Niestety nie każdy produkt może faktyczni...czytaj dalej

Asafetyda - zastosowanie i właściwości lecznicze

Asafetyda - zastosowanie i właściwości lecznicze

skomentuj

Na Jamajce panuje przesąd, że asafetyda odstrasza złe moce. W niektórych krajach Europy sznurkiem przywiązuje się jej kawałek dzieciom do szyi, żeby chroniła pr...czytaj dalej

Syrop z agawy – alternatywa dla cukru czy oszustwo?

Syrop z agawy – alternatywa dla cukru czy oszustwo?

skomentuj

Syrop z agawy, często określany jako “zdrowy zamiennik cukru”, to bezglutenowy słodzik dodawany do deserów, napojów czy batoników kupowanych w sklepach ze zdrow...czytaj dalej

Błonnik witalny – skład, właściwości zdrowotne, dawkowanie i przeciwwskazania

Błonnik witalny – skład, właściwości zdrowotne, dawkowanie i przeciwwskazania

skomentuj

Błonnik, inaczej zwany włóknem pokarmowym, to nierozpuszczalna i nieulegająca trawieniu substancja o niezwykłym znaczeniu dla sprawnego funkcjonowania układu po...czytaj dalej

Rabarbar – lecznicze i szkodliwe właściwości rzewienia

Rabarbar – lecznicze i szkodliwe właściwości rzewienia

skomentuj

Rabarbar, znany również pod nawą rzewień, to bylina, która jest przede bogatym źródłem witaminy C. W składzie rabarbaru znajdują się także witaminy A, E, K oraz...czytaj dalej

Cukier biały, brązowy i trzcinowy – czym się różnią i który wybrać?

Cukier biały, brązowy i trzcinowy – czym się różnią i który wybrać?

skomentuj

W ostatnich latach na sklepowych półkach coraz częściej zaczęły się pojawiać różne rodzaje cukru. Do wyboru mamy już nie tylko cukier biały, lecz także brązowy...czytaj dalej