Szukaj

Tofu - właściwości i zastosowanie

Pomysły wegan na ciekawe dania zyskują coraz większa popularność nawet wśród tych, którzy nie wyobrażają sobie kuchni bez mięsa. Potrawy z użyciem produktów niepochodzących od zwierząt są ciekawym urozmaiceniem w diecie, a co najważniejsze, są bardzo zdrowe, pożywne i pełnowartościowe. Nikt nie powie, że po zjedzeniu soi, ciecierzycy czy bakalii nadal jest głodny lub brakuje mu energii.

Tofu - właściwości i zastosowanie

Ostatnio dobrą opinią cieszy się tofu, zamiennik naszego twarogu. Nie każdy lubi tak eksperymentować, jednakże ci, którzy nie boją się wyzwań, powinni wiedzieć, jakie właściwości zdrowotne zawiera tytułowy produkt, czy można w domu samemu przygotować tofu i do których dań najlepiej go dodać.

Właściwości zdrowotne tofu

Zawartość magnezu w tofu

Tofu zawiera mnóstwo magnezu. Na 100 g produktu przypada aż 30 mg tego minerału, a to naprawdę sporo. Korzyści, jakie można czerpać ze spożycia tego sera, przedstawiają się następująco:

  • poprawa wydajności układu kostnego, nerwowego, trawiennego;
  • zwalczanie miażdżycy;
  • hamowanie procesu starzenia się;
  • wzmacnianie mechanizmów obronnych organizmu;
  • zmniejszanie prawdopodobieństwa wystąpienia arytmii serca;
  • zapobieganie tworzeniu się kamieni nerkowych.

Bogactwo wapnia

Pół filiżanki tofu zaspokaja aż 44% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na wapń. To bardzo ważny minerał i podobnie jak magnez jest potrzebny każdemu, zarówno małym dzieciom, kobietom w ciąży, jak i starszym. Ten pierwiastek zawarty w tofu wpłynie na twardość kości i zmniejszy ryzyko złamań. Dodatkowo wspomoże pracę układu nerwowego, zwłaszcza w procesie przewodzenia bodźców.

Żelazo nie tylko dla kobiet w ciąży

Tofu jest bogate w minerały i zawiera również żelazo. Dlatego też tytułowy produkt jest idealną alternatywą dla mięsa, ponieważ jego spożycie zapobiegnie wystąpieniu anemii. Ponadto żelazo wzmacnia układ odpornościowy oraz, co ważne dla przyszłych mam, jego odpowiedni poziom w organizmie ma niebagatelne znaczenie dla rozwoju układu nerwowego płodu.

Witaminy w tofu

Warto dodać, że oprócz magnezu, wapna i żelaza w tofu znajdziemy też niewielkie ilości witamin z grupy B, witaminę E i K. To ważna wiadomość dla tych, którzy dbają o organizm i o jego poprawne funkcjonowanie. Spożywanie tofu zapewni zdrowy wygląd skóry, powstrzyma wypadanie włosów i łamanie się paznokci. Będzie miało też niemały wpływ na poprawę kondycji wzroku.

Tofu jako źródło kwasu linolowego

Mało kto wie, że tofu zawiera również kwas linolowy CLA, który według badań profesora Pariza hamuje proces tworzenia się nowotworów jelita grubego, żołądka, prostaty i skóry. Ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, zapobiega chorobom układu krążenia.

Domowy sposób na tofu

Przyjmuje się, że tofu zostało wynalezione już w II wieku p.n.e. w Chinach. Dziś można je przyrządzić w każdym domu. Potrzebne są tylko: chęci, czas, 175 g ziarna soi, 2,7 l wody, 2-3 cytryny i 1 łyżeczka soli. Soję należy namoczyć na noc. Następnego dnia odcedzić i zmiksować z 2 litrami wody. Jeśli nadal będzie zbyt gęsta, dolać więcej wody. Na dużym garnku umieścić sito wysłane gazą. Wylać na nie zmiksowaną z wodą soję i wszystko dobrze odcisnąć. To, co pozostało na gazie, włożyć z powrotem do malaksera i ponownie zmiksować z 700 ml wody. Ponownie wylać na sito i odcisnąć. W garnku otrzymaliśmy mleko sojowe. Mleko zagotować i pogotować jeszcze przez 5-10 minut, aż zniknie surowy posmak. W międzyczasie wycisnąć sok z cytryn. Zdjąć z ognia, dodać sól i sok z cytryn, powoli mieszając. Mleko powinno zacząć się ścinać - na powierzchni widać będzie kawałki sera, a ciecz stanie się półprzezroczysta (jeśli tak się nie dzieje, można dodać więcej soku z cytryny). Zawartość garnka odcedzić na sicie i pozostawić, aż tofu ostygnie. Potem przy użyciu gazy dobrze je odcisnąć. Pozostawić w gazie, a następnie włożyć do lodówki, aby ser stężał (pozostawić go na całą noc).

Przepisy z tofu

Dyniowa tarta z pieczarkami i tofu

Ciasto:

  • 2 szklanki rozdrobnionej dyni piżmowej (na tarce lub blenderem),
  • 2 szklanki mąki owsianej,
  • 3 łyżki płatków drożdżowych,
  • 3 małe zeszklone cebule,
  • 3 łyżki płatków lnianych/ zmielone siemię lniane
  • sól himalajska lub morska,
  • bazylia,
  • oregano,
  • tymianek,
  • szałwia,
  • woda (ok. 0,5-0,75 szklanki),
  • olej kokosowy (do zeszklenia cebuli).

Górna warstwa:

  • 0,5 kostki tofu naturalnego (z soi niemodyfikowanej genetycznie),
  • 1 pęczek pietruszki,
  • odrobina oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka sztuk pieczarek.

Wykonanie:

Na początek dynię piżmową dokładnie umyć, obrać, oczyścić z pestek, rozdrobnić przy pomocy blendera lub tarki do warzyw. Dynię wymieszać z mąką, płatkami drożdżowymi, lnianymi, ziołami i przyprawami, odrobiną wody i cebulą (uprzednio drobno posiekaną i zeszkloną w oleju kokosowym). Masa powinna się dokładnie wymieszać. Wyłożyć nią formę na tartę. Piec wszystko w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. W tym czasie umyć i pokroić pieczarki. Ser tofu zetrzeć na tarce, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz odrobiną oliwy i soli. Na tarcie ułożyć warstwę pieczarek, następnie przygotowane tofu. Piec dalej przez około 20 minut.

Smażone tofu z warzywami

Składniki:

  • 1 opakowanie naturalnego tofu;
  • składniki do marynaty: 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, lubczyk, sól himalajska lub morska, kurkuma;
  • ziemniaki;
  • fasolka szparagowa;
  • kalarepa;
  • cebula;
  • oliwa z oliwek;
  • olej kokosowy.

Wykonanie:

Na początek w około połowie szklanki wody wymieszać przyprawy: lubczyk, sól, kurkumę. Dorzucić do niej czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Obtoczyć w mieszance tofu ze wszystkich stron. Odstawić na minimum godzinę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć samo tofu (bez marynaty, około 2-3 minuty z dwóch stron), a następnie dolać marynatę i dusić, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę. Warzywa przyrządzić w dowolny sposób. Najlepiej upiec je w piekarniku oprócz cebulki, którą należy usmażyć na oleju kokosowym.

Sernik z tofu (tofucznik)

Składniki:

  • 600 g tofu naturalnego z soi niemodyfikowanej genetycznie,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • sok z 5 małych pomarańczy lub 3 dużych,
  • 3 duże banany,
  • 2 pełne szklanki migdałów,
  • opcjonalnie: sok z połowy cytryny zamiast soku z połowy pomarańczy i wybrana substancja słodząca lub np. rodzynki.

Wykonanie:

Na początek tofu, olej, banany i sok z pomarańczy zblendować na gładką masę. Wylać ją do dużej misy i bardzo dokładnie wymieszać z migdałami uprzednio zmielonymi w młynku. Ciasto powinno być gęste, ale mimo wszystko płynne. Można dodać syrop klonowy/ sok z pomarańczy/ sok z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu wlać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Następnie pozostawić sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 15 minut. Delikatnie wyciągnąć, kroić dopiero po ostygnięciu. Sernik można podać z polewą czekoladową lub polać syropem klonowym.

Autor: Zuzanna Majeran

Komentarze do: Tofu - właściwości i zastosowanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz