Szukaj

Dieta probiotyczna dr. Perricone’a – zasady, wady, zalety, przykładowe jadłospisy

Dr Nicholas Perricone jest profesorem na Uniwersytecie Michigan. Stał się dermatologiem gwiazd i specjalistą od terapii przeciwzmarszczkowych. Wymyślona przez niego dieta ma na celu głównie poprawę wyglądu, stanu skóry oraz zdrowia. Utrata wagi traktowana jest jako drugi, dodatkowy efekt stosowania diety probiotycznej.

Dieta probiotyczna dr.  Perricone’a – zasady, wady, zalety, przykładowe jadłospisy

Dieta dr. Perricone'a opóźnia pojawianie się zmarszczek, przywraca zdrowy koloryt skóry, a także chroni ją przed utratą elastyczności. Została stworzona w dwóch wariantach: 3-dniowym (wygładzanie i nawilżanie cery) oraz 28-dniowym (regeneracja komórek i poprawa stanu zdrowia). W zależności od potrzeb i oczekiwanych rezultatów, można wybrać odpowiednią wersję diety probiotycznej.

Filozofia dr. Perricone'a

Dr Perricone określa swoją dietę jako krótki plan dla całego ciała i twarzy, odmładzający za pomocą żywienia, suplementów i ćwiczeń oraz zewnętrznej pielęgnacji skóry. Program ten według niego pozwala czuć się lepiej we własnym ciele. Perricone odrzuca fakt, że zmarszczki są nieodłączną częścią procesu starzenia. Twierdzi, że powstają one z powodu złego odżywiania, eksponowania skóry na promienie słoneczne, zanieczyszczenia środowiska i stresu. Po latach badań Perricone doszedł do wniosku, że gdy w organizmie istnieje stan zapalny, to następuje szybsze starzenie.

Wolne rodniki uwalniają się w wyniku uszkodzenia komórek ciała. Atakują inne cząsteczki, jak np. białka czy komórki DNA, stając się w ten sposób przyczyną starzenia się. Aby z nimi walczyć, należy stosować dietę bogatą w antyoksydanty, zminimalizować stres i uprawiać sport.

Zasady diety dr. Perricone'a

Dr Perricone zaleca picie cieplej wody z cytryną lub ziołami codziennie po przebudzeniu. W ciągu całego dnia trzeba przyjąć około 2 litrów płynów. Należy unikać cukru, żywności przetworzonej (w tym napoi), a także kawy. Zalecane jest spożywanie w ciągu dnia trzech posiłków i dwóch przekąsek. Pokarmy powinny być zróżnicowane i zawierać wiele składników odżywczych.

Dieta składa się z głównie z białka i węglowodanów o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Polecane są ryby i produkty zawierające antyoksydanty, kwasy tłuszczowe, probiotyki oraz prebiotyki. Podczas jedzenia, najpierw należy zjeść produkty wysokobiałkowe, a następnie resztę posiłku. Dr Perricone zachęca do spożywania 1-2 porcji ryb, ziaren i orzechów, 2-3 porcji produktów prebiotycznych i probiotycznych oraz 5 porcji owoców i warzyw. Zaleca również codzienne 30-minutowe ćwiczenia fizyczne i 7-8-godzinny sen.

Antyoksydanty w diecie dr. Perricone'a

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze są związkami chemicznymi, które w mogą spowolnić lub zatrzymać proces utleniania danej substancji. Są to głównie naturalne substancje roślinne, które wspierają układ immunologiczny człowieka. Polecany przez dr. Perricone'a łosoś, zawiera dużo dimetyloaminoetanolu, czyli antyoksydantu DMAE. Po syntezie w acetylocholinę, usprawnia on przepływ impulsów nerwowych między komórkami, poprawiając tym samym zdolności psychofizyczne człowieka.

Antyoksydantem jest selen, beta-karoten, ale też witamina A, C i E. Znajdują się one w owocach, zielonych warzywach, nabiale.

Prebiotyki w diecie dr. Perricone'a

Prebiotyki to substancje, które pomagają w rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Stymulują one układ immunologiczny do prawidłowego działania i wspierają jego pracę. Dodatkowo, produkują witaminy z grupy B i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Prebiotyki odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej kwasowości w jelicie, co pozwala na lepsze przyswajanie m.in. cynku, wapnia i żelaza. Dzięki zapewnieniu organizmowi odpowiedniej ilości prebiotyków, poprawiają się też ruchy robaczkowe jelit, co przyspiesza przemianę materii.

Prebiotykiem może być naturalnie występujący błonnik pokarmowy czy skrobia, które znajdują się m.in. w cykorii, szparagach, cebuli, porze, kalarepie, karczochach, płatkach owsianych. Także suplementy diety zawierające białka, tłuszcze lub polisacharydy mogą być prebiotykami.

Probiotyki w diecie dr. Perricone'a

Probiotyki są wyselekcjonowanymi kulturami bakterii lub drożdży, które korzystnie wpływają na działanie przewodu pokarmowego. Należą do nich m.in. bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), bakterie z rodziny Bifidobacterium lub drożdżaki Saccharomyces. Przywracają one naturalną równowagę organizmu i wzmacniają odporność. Bakterie probiotyczne chronią organizm przed infekcjami, stymulują system odpornościowy w razie wystąpienia infekcji i pomagają w jej zwalczaniu. Probiotyki wspierają funkcjonowanie śluzówki układu pokarmowego, syntezują substancje odżywcze, ułatwiają wchłanianie witamin i minerałów, redukują ryzyko występowania alergii. Cechą charakterystyczną bakterii probiotycznych jest to, że żywe przedostają się do jelita grubego i tam rozmnażają, poprawiając stan przewodu pokarmowego. Probiotyki (podobnie jak prebiotyki) łagodzą objawy nietolerancji laktozy i zmniejszają ryzyko występowania nowotworów.

Zobacz również:

Źródłami probiotyków są m.in. w sery, jogurty, kefir czy maślanka.

Znaczenie kwasów tłuszczowych

Kwasy tłuszczowe, które wchodzą w skład tłuszczów są niezbędnym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego. Usprawniają pracę szarych komórek, poprawiają wygląd skóry oraz pomagają w odchudzaniu, ponieważ zmniejszają ochotę na słodycze. Szczególnie warte uwagi są tu wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego w organizmie (redukując ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych) oraz chronią przed powstawaniem i rozwojem stanów zapalnych.

Kwasy tłuszczowe są zawarte w olejach tłoczonych na zimno oraz w nasionach, pestkach i orzechach.

Co jeść na diecie dr. Perricone'a?

Podstawą diety probiotycznej jest łosoś. Dr Perricone zaleca włączenie do codziennego jadłospisu zwłaszcza dzikiego łososia atlantyckiego, który jest idealnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma on w składzie kwasy omega-3 oraz antyoksydanty (DMAE), które odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego, napięcie skóry i włókien mięśniowym w ludzkim ciele. Dzięki spożywaniu łososia, skóra jest jędrniejsza, wygląda młodziej, a zmarszczki pojawiają się później. Aby uzyskać jak najlepsze efekty, dr Perricone zachęca do jedzenia łososia nawet dwa razy dziennie. Oczywiście, można go zastąpić innymi rybami, drobiem lub tofu, ale wtedy rezultaty będą mniej widoczne.

Perricone zachęca do jedzenia świeżych, organicznych owoców, warzyw, jagód, ziaren i nasion, a odradza jakiekolwiek używki i przetworzoną żywność.

Produkty zalecane i dozwolone

Wśród produktów zalecanych przez dr Perricone znajdują się: łosoś, cebula, czosnek, por, soczewica, fasola, jagody acai, nasiona, orzechy, kiełki, pędy jęczmienia, pędy pszenicy, jęczmień, kasza gryczana, jogurt.

Produkty dozwolone to: drób, dorsz, flądra, halibut, miecznik, pstrąg, sola, tuńczyk, skorupiaki, białka jajek, niskotłuszczowe mleko i serek wiejski, tofu, oliwki i oliwa z oliwek, świeże owoce i warzywa, zielona herbata oraz produkty pełnoziarniste z IG 50 lub mniejszym.

Zalecane oraz dozwolone produkty zawierają duże ilości antyoksydantów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza, ryby, orzechy, pestki i nasiona), witamin i sporo białka, które w przeciwieństwie do węglowodanów, nie sprzyja nadwadze.

Produkty odradzane

Produktami odradzanymi są: używki (alkohol, kawa, tytoń), cukier, czerwone mięso, margaryna, masło, arbuz, winogrona, kukurydza, ryż, ziemniaki, makaron, mąka, pieczywo, produkty zbożowe, pizza, przetworzone napoje, a także pokarmy z IG powyżej 50.

Żywność, której należy unikać zawiera dużo węglowodanów, powoduje powstawanie wolnych rodników, szybsze starzenie się skóry i zatrzymywanie soli w organizmie.

Suplementy

Dla lepszych efektów, dr Perricone poleca też wspomagające suplementy diety: chrom, cynk, selen, wapń, magnez, koenzym Q10, kwas foliowy, kwas γ-linolenowy (zaliczany do kwasów omega-6), biotynę, L-karnitynę, produkty odchudzające zawierające peptyd polisacharydowy, glutaminę i kwasy tłuszczowe omega-3, ekstrakt z sosny (pycnogenol) lub ekstrakt z pestek winogron oraz witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C i E.

Czy dieta probiotyczna jest zdrowa?

Zalety diety dr. Perricone'a

Dieta probiotyczna według dr. Perricone'a odmładza, powodując zmniejszanie oznak starzenia. Dzięki odpowiedniemu nawodnieniu organizmu, następuje spłycenie i wygładzenie zmarszczek oraz poprawa jędrności skóry. Picie każdego dnia zalecanych dwóch litów wody sprawia także, że cienie i worki pod oczami stają się mniej widoczne.

Dieta dr. Perricone'a dla wielu osób jest zachęcająca, ponieważ nie trzeba skrupulatnie liczyć każdej kalorii. Poza tym może uczyć dobrych nawyków żywieniowych i uświadamiać, w których produktach znajduje się najwięcej korzystnych składników odżywczych.

Dzięki odpowiedniej ilości probiotyków i prebiotyków w diecie poprawia się przemiana materii. Następuje utrata masy ciała, a co za tym idzie, zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób serca, miażdżycy i cukrzycy. Jednocześnie wzrasta poziom energii, z powodu dostarczania dużej ilości wartościowych składników odżywczych.

Dieta dr. Perricone'a nie powoduje uczucia głodu, ponieważ składa się z trzech posiłków i dwóch przekąsek (w tym jednej przed snem, która ma zapobiegać nocnemu podjadaniu). Dzięki dużej zawartości prebiotyków oraz probiotyków zostaje wzmocniona odporność. W całym organizmie znikają stany zapalne, a dieta zapobiega powstawaniu kolejnych.

Wady diety dr. Perricone'a

Dieta probiotyczna według wskazań dr. Perricone'a nie zawsze jest dobrze zbilansowana. Spożywane są tylko określone produkty z listy dozwolonych. Pozostałe, nawet jeżeli mają dużo wartości odżywczych, są zabronione. Po dłuższym okresie stosowania dieta może stać się monotonna, z powodu nieurozmaiconych posiłków. Dodatkowo, przygotowywanie dań ściśle według zaleceń bywa czasochłonne.

Krytycy twierdzą też, że dieta probiotyczna dostarcza organizmowi zbyt mało kalorii, ponieważ konkretne jadłospisy według jej wskazań oscylują w granicach 1200 kcal dziennie. Jest to zdecydowanie niewystarczająca ilość energii, aby organizm prawidłowo funkcjonował.

Lekarze podkreślają, że nie ma naukowych dowodów na jej skuteczność, a także nie wiadomo, jakie skutki może ona mieć przy dłuższym stosowaniu.

Poza tym, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników, dieta dr. Perricone'a wymaga stosowania suplementów, które, niestety nie są produktami naturalnymi i mogą np. reagować z przyjmowanymi lekami.

Przeciwwskazania do stosowania diety probiotycznej

Osoby chore powinny się skonsultować z lekarzem przed rozpoczęciem diety dr. Perricone'a, gdyż jej wpływ na zdrowie nie został przebadany.

Dieta probiotyczna nie jest też wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Nie nadaje się również dla wegan, gdyż składa się w znacznej części z ryb i produktów pochodzenia zwierzęcego.

Przykładowy jadłospis diety probiotycznej

Śniadania

  • Jajecznica z dwóch jajek, plaster wędzonego łososia, kromka pełnoziarnistego pieczywa, woda mineralna.
  • Owsianka ugotowana na wodzie, a następnie zapieczona w piekarniku (można dodać owoce).
  • Omlet z białek, maliny, pomidory, zielona herbata.

Przekąski

  • Jogurt naturalny z łyżką orzechów, jabłko.
  • Koktajl z jogurtu i truskawek, bułeczka owsiana.
  • Chudy serek wiejski, oliwki.

Obiady

  • Grillowany łosoś lub pstrąg, skropiony oliwą z oliwek i cytryną, sałatka ze szpinaku, pomidorów, cebuli.
  • Sola gotowana na parze z marchewką i surową kapustą.
  • Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, truskawkami, fetą light, octem balsamicznym, oliwą z oliwek, ciasteczka owsiane i kefir.

Kolacje

  • Zupa z czerwonej soczewicy, z cebulą i czosnkiem na bulionie warzywnym z szczyptą chili, jogurtem naturalnym i pestkami dyni.
  • Halibut gotowany na parze, sałatka grecka, kawałek melona.
  • Grillowana pierś z kurczaka, gotowany brokuł, truskawki.

Jadłospisy można dowolnie modyfikować, pamiętając o zasadzie, która nakazuje spożywać ryby morskie, orzechy i ziarna raz, a nawet dwa razy dziennie. Dodatkowo w codziennym menu powinny znaleźć się dwie lub trzy porcje prebiotyków i probiotyków oraz 5 porcji owoców i warzyw.

Autor: Klaudia Kamień

Komentarze do: Dieta probiotyczna dr. Perricone’a – zasady, wady, zalety, przykładowe jadłospisy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz