Szukaj

Dieta i odżywianie

Tofu - właściwości i zastosowanie
Śliwa oraz śliwki – charakterystyka, walory zdrowotne, zastosowanie i przepisy kulinarne

Śliwa oraz śliwki – charakterystyka, walory zdrowotne, zastosowanie i przepisy kulinarne

skomentuj

Śliwki to owoce, z których przyrządzić można niemal wszystko - od alkoholi poprzez ciasta, desery, kompoty, dżemy i powidła, do sosów, dań mięsnych, pierogów i...czytaj dalej

Woda kokosowa – właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa – właściwości i zastosowanie

skomentuj

Woda kokosowa weszła do menu osób pragnących się zdrowo odżywiać na całym świecie. Ma działanie izotoniczne oraz jest hipoalergiczna. Posiada bardzo dużo właści...czytaj dalej

Kakao – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Kakao – właściwości zdrowotne i zastosowanie

skomentuj

Ziarna kakaowca kojarzą się z czekoladą oraz słodkim, gorącym i mlecznym napojem. Jednak bardzo często produkty te zawierają również znaczne ilości cukrów i tłu...czytaj dalej

Gałka muszkatołowa – właściwości i zastosowanie

Gałka muszkatołowa – właściwości i zastosowanie

skomentuj

Gałka muszkatołowa jest jedną z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Może być wykorzystywana do przyprawiania ciast, mięs, produktów mlecznych oraz napojów...czytaj dalej

Kasza gryczana – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Kasza gryczana – właściwości zdrowotne i zastosowanie

skomentuj

Kasza gryczana nazywana jest królową kasz i choć dawniej była popularnym składnikiem dań, dziś została nieco zapomniana. Warto jednak włączyć ją do jadłospisu z...czytaj dalej

Masło orzechowe – wartości odżywcze, zastosowanie w diecie, przepisy

Masło orzechowe – wartości odżywcze, zastosowanie w diecie, przepisy

skomentuj

Masło orzechowe to najpopularniejszy składnik śniadania w Stanach Zjednoczonych oraz Holandii. Smaruje się nim tosty, kanapki i naleśniki, dodaje do musli. Odpo...czytaj dalej

Wanilia – właściwości i zastosowanie

Wanilia – właściwości i zastosowanie

skomentuj

Wanilia obok szafranu i kardamonu to jedna z najdroższych przyprawa świata. Dzięki wyjątkowemu smakowi i aromatowi znalazła swoje zastosowanie w kuchni. Jest ró...czytaj dalej

Orzechy makadamia – właściwości i zastosowanie

Orzechy makadamia – właściwości i zastosowanie

skomentuj

Orzechy makadamia (macadamia) to okrągłe, pochodzące z Australii orzechy o maślanym, słodkim smaku. Są produktem bogatym w cenne kwasy tłuszczowe, witaminy, min...czytaj dalej

Jaki ryż jest najzdrowszy?

Jaki ryż jest najzdrowszy?

skomentuj

Ryż jest podstawowym produktem spożywczym w Chinach i większości krajów Azji. W Polsce obok ziemniaków i makaronów pełni funkcję dodatku do dania głównego. W ku...czytaj dalej

Kawa zbożowa – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Kawa zbożowa – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

skomentuj

Kawa zbożowa to napój o smaku zbliżonym do kawy naturalnej, otrzymywany z ziaren zbóż. Jest bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ja...czytaj dalej

Acerola – naturalne źródło witaminy C

Acerola – naturalne źródło witaminy C

skomentuj

Acerola (Malpighia glabra), zwana potocznie wiśnią z Barbados, ma niewielkie, czerwone owoce o charakterystycznym kwaśnym smaku. Zyskała popularność dzięki bard...czytaj dalej

Dieta ujemnych kalorii

Dieta ujemnych kalorii

skomentuj

W okresie wiosny, lata oraz wczesnej jesieni, gdy w codziennym jadłospisie dominują świeże warzywa i owoce, coraz więcej osób decyduje się na kilkudniowy detoks...czytaj dalej

Sezam – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Sezam – właściwości zdrowotne i zastosowanie

skomentuj

Sezam, w Polsce znany głównie pod postacią chałwy lub sezamków, bardzo chętnie wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej. Trzeba wiedzieć, że jest on bogatym źródłe...czytaj dalej

Amarantus (szarłat) – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze oraz wybrane przepisy

Amarantus (szarłat) – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze oraz wybrane przepisy

skomentuj

Amarantus, zwany także szarłatem wyniosłym, w ostatnich został odkryty na nowo oraz zaliczony w poczet tzw. superfoods (czyli produktów wyjątkowo bogatych w war...czytaj dalej

Kasztany jadalne – właściwości i zastosowanie

Kasztany jadalne – właściwości i zastosowanie

skomentuj

Kasztany jadalne zyskały popularność dzięki swoim walorom smakowym. Najbardziej znane są owoce pieczone, które można kupić na targach i kiermaszach w okresie je...czytaj dalej

Karob – charakterystyka, właściwości zdrowotne, wykorzystanie

Karob – charakterystyka, właściwości zdrowotne, wykorzystanie

skomentuj

Karob (in. mączka chleba świętojańskiego) w postaci proszku stosowany jest przede wszystkim jako zdrowszy, a zarazem jeszcze bardziej słodki zamiennik kakao i c...czytaj dalej

Dieta doktora Ornisha – wegetariańska dieta niskotłuszczowa

Dieta doktora Ornisha – wegetariańska dieta niskotłuszczowa

skomentuj

Dieta doktora Ornisha, kardiologa ze Stanów Zjednoczonych, jest jedną z najpopularniejszych kuracji odchudzających stosowanych przez Amerykanów. Jadłospis tej w...czytaj dalej

Teff (miłka abisyńska) – właściwości zdrowotne i zastosowanie w diecie bezglutenowej

Teff (miłka abisyńska) – właściwości zdrowotne i zastosowanie w diecie bezglutenowej

skomentuj

Teff (miłka abisyńska) jest pochodzącą z Afryki rośliną zbożową polecaną osobom z problemami układu pokarmowego, nietolerancją glutenu czy anemią. Zawiera wiele...czytaj dalej

Bób – właściwości odżywcze i zastosowanie

Bób – właściwości odżywcze i zastosowanie

skomentuj

Popularność wyki bób (łac. Vicia faba) znanej szerzej pod nazwą bobu, wynika głównie z jej walorów smakowych. Należy jednak pamiętać, że bób ma również bardzo d...czytaj dalej

Czarnuszka – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kosmetyce

Czarnuszka – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kosmetyce

skomentuj

Czarnuszka siewna (łac. nigella sativa) to roślina lecznicza, którą stosowali już starożytni Egipcjanie. Uważali, że leczy ona wszystko prócz śmierci. Również d...czytaj dalej