Szukaj

Cukier biały, brązowy i trzcinowy – czym się różnią i który wybrać?

W ostatnich latach na sklepowych półkach coraz częściej zaczęły się pojawiać różne rodzaje cukru. Do wyboru mamy już nie tylko cukier biały, lecz także brązowy i trzcinowy. Zanim zdecydujemy się kupić którykolwiek z nich, warto dowiedzieć się, czym różnią się te produkty.

Cukier biały, brązowy i trzcinowy – czym się różnią i który wybrać?

Często można spotkać się z opinią, która głosi, że cukier brązowy jest zdrowszy niż biały. Jednak czy rzeczywiście tak jest? Niestety, kolor cukru w wielu przypadkach nie świadczy o jego składzie. Znacznie więcej informacji o jakości wybranego przez nas produktu dostarczy nam przeczytanie etykiety, z której dowiemy się, z czego został wyprodukowany dany cukier oraz czy został on poddany procesowy rafinacji.

Cukier biały

Surowcem, z którego wytwarza się biały cukier są najczęściej buraki cukrowe. Zdarza się także, że do jego produkcji służy trzcina cukrowa. Jednak bez względu na to, z czego został wytworzony taki produkt, zawartość sacharozy wynosi ponad 99,8%. W trakcie produkcji biały cukier jest przemysłowo oczyszczany, czyli podlega procesowi rafinacji. Na tym etapie zostaje oddzielona melasa, czyli ciemnobrązowy syrop, który znajduje później zastosowanie w produkcji alkoholu oraz pasz dla bydła. Wraz z melasą z cukru zostają usunięte niewielkie ilości składników odżywczych zawartych w tym brązowym syropie. Niestety, w procesie oczyszczania do cukru często zostają dodane również substancje chemiczne, takie jak: dwutlenek siarki, kwas mrówkowy i fosforowy.

Cukier brązowy

Cukier brązowy częstokroć uznawany jest za lepszy i zdrowszy od białego. Stwierdzenie to, byłoby prawdziwe, gdyby nie fakt, że najczęściej karmelowa barwa cukru nie oznacza, że nie został on podany rafinacji. Niestety, w znacznej części przypadków proces produkcji brązowego cukru jest taki sam jak białego. Zwykle wytwarza się go nie z trzciny cukrowej, a z buraków. Podobna jest także wartość kaloryczna obu produktów oraz zawartość sacharozy. Zdecydowanie największą różnicę pomiędzy cukrem białym i brązowym stanowi kolor. Ciemniejsze zabarwienie uzyskuje się w końcowej fazie produkcji poprzez dodanie do oczyszczonego wcześniej cukru melasy lub karmelu i ponowne osuszenie kryształków.

Zobacz również:

Cukier trzcinowy

Skład cukru trzcinowego

Do produkcji cukru trzcinowego wykorzystuje się trzcinę cukrową. Warto dodać, że zwykle jest on nierafinowany i w związku z tym zawiera nieco więcej składników odżywczych niż pozostałe rodzaje cukru. Pominięcie procesu usuwania melasy sprawia, że w jego składzie można znaleźć niewielkie ilości żelaza, potasu, magnezu i wapnia. Zapewne z tego względu cukier trzcinowy uznaje się za najlepszy i najzdrowszy. Niemniej jednak zawartość sacharozy w tym produkcie wynosi około 97%, a więc jedynie 2-3% mniej niż w przypadku cukru białego i brązowego.

Rodzaje cukru trzcinowego

Istnieje kilka rodzai cukru trzcinowego. Różnią się one głównie zawartością melasy oraz sposobem wytwarzania. Najjaśniejszy kolor i najbardziej delikatny smak ma cukier Turbinado. Swoje właściwości zawdzięcza temu, że w procesie produkcji jest poddawany częściowej rafinacji. Innym rodzajem cukru trzcinowego jest Demerara. Jego kryształki są duże i wilgotne, natomiast w smaku odczuwalne są nuty karmelu. Natomiast cukier Muscovado w trakcie produkcji tylko w niewielkim stopniu poddawany jest procesowi rafinacji. Ze względu na to, że charakteryzuje się największą zawartością melasy, jego kryształki są lepkie i ciemnobrązowe.

Który cukier wybrać?

Cukier rafinowany czy nierafinowany?

Wybór lepszego i zdrowszego cukru zawsze będzie przypominał wybór mniejszego zła. Niemniej jednak, sięgając po ten produkt w sklepie, warto zwrócić uwagę na to, czy jest on rafinowany. Zdecydowanie lepiej wybierać te rodzaje cukrów, które w procesie produkcji nie zostały przemysłowo oczyszczone. Cukry nierafinowane zwykle mają brązowy kolor. Jednak należy pamiętać, że nie zawsze ciemna barwa cukru świadczy o tym, że został on oczyszczony w niewielkim stopniu. Wielu producentów wykorzystuje naiwność konsumentów i barwi cukier na brązowo, stosując w tym celu melasę lub karmel.

Cena poszczególnych rodzai cukru

Wybierając cukier, warto zwrócić również uwagę na cenę. Zakup kilogramowej torebki białego cukru chyba dla nikogo nie stanowi dużego wydatku. Niestety, często ta sytuacja wygląda zupełnie inaczej w przypadku innych rodzajów cukru. O ile jesteśmy w stanie pogodzić się z wysoką ceną produktów nie poddawanych procesowi przemysłowego oczyszczania, to zakup rafinowanego cukru brązowego, który w minimalnym stopniu różni się od zwykłego białego, w dużo wyższej cenie może okazać się nie do przyjęcia. Wybór jest zatem prosty: albo płacimy więcej i kupujemy nierafinowany cukier trzcinowy, albo mniej i wybieramy cukier biały. Jednak za każdym razem sięgając po ten produkt, należy pamiętać, że niezależnie od tego czy będzie to biały, brązowy czy trzcinowy, cukier nie jest zdrowy, dlatego lepiej po prostu go ograniczać.

Autor: Alicja Gajdowska

Komentarze do: Cukier biały, brązowy i trzcinowy – czym się różnią i który wybrać?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz