Szukaj

Czy herbata kombucha jest bezpieczna?

Kombucza (kombucha) to wywodzący się z Japonii napój powstający w wyniku fermentacji słodzonej herbaty przez grzybek herbaciany. Ze względu na przypisywane kombuczy właściwości zdrowotne stała się ona popularnym napojem w wielu krajach, w tym w Polsce. Niektórzy specjaliści zalecają jednak ostrożność i przestrzegają przed spożywaniem zbyt dużych ilości kombuczy.

W Stanach Zjednoczonych debata na temat bezpieczeństwem picia herbaty kombucha rozpoczęła się po tym, gdy amerykański urząd zajmujący się opodatkowaniem alkoholu i tytoniu zwrócił uwagę kilku producentom na dużą zawartość alkoholu w produkowanych przez nich napojach kombucza.

Kombucza - lekarstwo na wszystko?

Przez wielu kombucza uważana jest za uniwersalne lekarstwo na wszystkie dolegliwości. Przypisuje się jej właściwości odtruwające organizm, wzmacniające układ odpornościowy, zdolność do regulowania ciśnienia krwi, poprawę funkcjonowania układu pokarmowego, pracy serca, nerek, wątroby i pęcherza moczowego. Dodatkowo sfermentowana herbata ponoć zmniejsza objawy menopauzy, reumatyzmu, astmy, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, reguluje cholesterol, poprawia wzrok, wzmacnia włosy i nie tylko.

Pomimo tej długiej listy zdrowotnych właściwości przypisywanych kombuczy, niewiele jest dowodów naukowych, które by to potwierdziły. Przeprowadzone do tej pory analizy wskazują jednak na to, że picie kombuczy może pozytywnie oddziaływać na organizm.

Jedno z ostatnich badań sugeruje, że ze względu na zawartość witaminy B i dobrych szczepów bakterii, kombucza może pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Niektórzy eksperci przestrzegają jednak, że za potężnym rynkiem napojów typu kombucza, produkowanych na skalę przemysłową, stoi bardzo silny marketing i niektóre pozytywne wyniki mogą być zawyżone, nie należy więc traktować kombuczy jak panaceum na wszystko.

Czy można się upić kombuczą?

Alkohol jest naturalnym produktem fermentacji. Do wytworzenia kombuczy używane się kultury żywych bakterii i drożdży, które po około 7-10 dniach powodują wytworzenie się grzyba na powierzchni herbaty. W tym czasie, bakterie i drożdże przetwarzają dodany do herbaty cukier, produkując witaminy, kwasy oraz śladowe ilości alkoholu etanolu.

Wiele rodzajów sfermentowanej żywności, a nawet dojrzałe owoce i soki owocowe zawierają śladowe ilości alkoholu - mówi dr Briad Nummer z Utah State University Extension, specjalista zajmujący się bezpieczeństwem żywności. Przy właściwym przygotowywaniu, przechowywaniu i spożywaniu kombuczy, zawartość alkoholu w produkcie końcowym nie powinna przekraczać 0,5%.

Kluczowe znaczenie ma zwłaszcza odpowiedni sposób przechowywania. Po zakończeniu produkcji kombucza musi być trzymana w zimnie, aby zapobiec dalszej fermentacji. W innym przypadku, poziom alkoholu może wzrosnąć. Jednak zepsuta kombucza prawdopodobnie nie będzie dobrze smakować, więc prawdopodobieństwo upicia się przez kogoś tym napojem jest raczej małe.

Czy picie kombuczy może być niebezpieczne?

Niektórzy eksperci odradzają picie kombuczy, powołując się na raporty dotyczące działań niepożądanych, w tym problemy z żołądkiem i reakcje alergiczne, oraz brak badań nad skutkami picia tego napoju.

Inni doradzają umiar. Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (CDC) - jedna z amerykańskich agencji wchodzących w skład ministerstwa zdrowia wydała zalecenia, aby nie pić więcej niż 120 ml kombuczy dziennie. Ostrzeżenie wydano po tym, jak dwie kobiety, które piły butelkowaną kombuczę w bardzo dużych ilościach zachorowały na ciężką postać kwasicy mleczanowej. Jeden z nich zmarła. Obie kobiety piły napoje wyprodukowane z tej samej kolonii drożdży i bakterii. CDC oficjalnie nie powiązała tego przypadku śmierci z kombuczą.

Podobnie jak w przypadku większości rzeczy, więcej nie znaczy lepiej - mówi dietetyk Heather Mangieri, rzeczniczka The Academy of Nutrition and Dietetics - Akademii Żywienia i Dietetyki, największej na świecie organizacji tego typu. Na wszelki wypadek, dzieci, kobiety w ciąży i osoby z osłabionym układem odpornościowym powinny unikać picia herbaty kombucha dopóki nie zostanie przeprowadzonych więcej badań.

Zestawy do samodzielnego przygotowania kombuczy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością czy w internecie. W przypadku wytwarzania kombuczy w domu, należy zachować środki ostrożności i higieny, aby zapobiec chorobom przenoszonym przez żywność. Miejsce pracy i materiały powinny być bardzo czyste, aby ograniczyć zanieczyszczenie. W trakcie wytwarzania kombuczy należy bezwzględnie wrzucić wszystko, co wygląda podejrzanie lub nieprzyjemnie pachnie.

Pamiętajmy też, że nie ma jednego napoju, który leczy wszystkie dolegliwości. Jeżeli chcesz się zdrowiej odżywiać, masz wiele innych opcji.

Mangieri przyznaje, że osobiście nie lubi kombuczy - Istnieje wiele innych sposobów, aby uzyskać probiotyki w diecie, można jeść jogurty, kefiry, dojrzałe sery, kimchi, kiszone ogórki i kapustę, a to tylko niektóre możliwości.

Autor: Iwona Kopaczek

Komentarze do: Czy herbata kombucha jest bezpieczna?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz