Szukaj:
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

DHA - kwas tłuszczowy Omega-3 a ciąża

16-10-2008 11:21
Każda spodziewająca się dziecka kobieta pragnie, aby jej maleństwo było zdrowe i mądre. Czy wie jednak co wpływa na prawidłowy rozwój dziecka, a w szczególności na jego inteligencję, zdolność postrzegania, wzrok i układ nerwowy? Odpowiedź zamyka się we wciąż tajemniczym dla wielu matek określeniu „DHA”. DHA to jeden z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3, które mają szczególne znaczenie dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz wzroku. DHA znajduje się w każdej komórce naszego ciała.
DHA - kwas tłuszczowy Omega-3 a ciąża
Zobacz również:



Jest szczególnie istotny dla prawidłowej pracy mózgu, wpływa na ostateczny kształt układu nerwowego, zdolności umysłowe. Wykazano, że od połowy ciąży DHA wbudowuje się w siatkówkę oka dziecka i bierze udział w przekształcaniu sygnałów świetlnychw impulsy nerwowe, które przekazywane są do mózgu.

Jedynym źródłem DHA dla dziecka jest jego własna matka. Przekazuje ona dziecku DHA najpierw przez łożysko, a następnie wraz z mlekiem karmiąc piersią. Wczesna suplementacja od 13. tygodnia ciąży pomaga jej zgromadzić odpowiednie zapasy DHA, z których korzysta dziecko w drugiej połowie ciąży oraz podczas okresu karmienia piersią.

Organizm kobiety ciężarnej nie jest jednak w stanie samodzielnie wytworzyć wystarczających ilości DHA. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że dzienne zapotrzebowanie na DHA podczas ciąży wzrasta nawet czterokrotnie. Przyszła mama, chcąc uzupełnić ilość DHA w swoim organizmie, ma do wyboru dwa rozwiązania: sięgnąć po DHA pochodzenia roślinnego lub te pozyskiwane z ryb. Nie wszyscy wiedzą, że ryby nie produkują kwasów Omega-3, lecz czerpią go ze spożywanych przez siebie alg. Istotne jest więc, aby były to ryby morskie, najlepiej tłuste takie jak makrela, łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź. Warto się upewnić, że pochodzą z czystych ekologicznie rejonów, w przeciwnym wypadku ryzykujemy, że są skażone na przykład ołowiem czy rtęcią. Ludzki organizm nie wytwarza kwasów Omega-3, gdyż nie ma odpowiednich ku temu enzymów. Wygodniej zatem, i o wiele bezpieczniej, jest sięgnąć po suplementy diety, które uzupełnią ilości kwasu DHA w organizmie.

Wiele czasu minęło, zanim kobiety zyskały świadomość jak ważną rolę podczas ciąży odgrywa kwas foliowy. Teraz przyszedł czas na DHA.
Oceń tekst:
Ocena: brak     Głosów: 0
copyright biomedical.pl
Zobacz artykuły:
Zobacz również tagi: omega-3 dha ciąża odżywianie w ciąży rozwój płodu
23-11-2011 13:55
Artur Kocik
Witam, w artykule powyższym pojawiło się kilka nieścisłości. Oto one: „Przyszła mama, chcąc uzupełnić ilość DHA w swoim...
30-11-2010 21:31
dante11
mnie znajoma położna zrobiła raz wykład o tym, jakie kwasy dha są ważne i nakazała łykać! bo w diecie przeciętnego człow...
31-10-2010 17:54
krychaa
To dobrze, że teraz tyle się mówi o tym, jak ważne są DHA dla maluszka i jego mamy i że coraz więcej preparatów dla kobi...
22-11-2008 06:22
alexa123
Kwasy te nie tylko potrzebne są nam w czasie okresu ciąży ,ale mają wpływ na wiele funkcji życiowych a także na naszą ur...