Szukaj

Przetworzone mięso może podnieść ryzyko raka trzustki

Podziel się
Komentarze0

Złe nowiny dla wszystkich wielbicieli bekonu na całym świecie. W nowym badaniu zamieszczonym w British Journal of Cancer badacze sugerują, iż istnieje związek między przetworzonym mięsem – takim jak bekon i kiełbaski – a większym ryzykiem raka trzustki.



W szczególności, zjadanie dodatkowych 50 gram dziennie przetworzonego mięsa – czyli około jednej kiełbaski – wystarczy, aby podnieść ryzyko raka trzustki o 19 procent, stwierdzają badacze. Natomiast, każde dodatkowe 100 gram przetworzonego mięsa dziennie może podnieść ryzyko raka o 38%.

Autorzy tego badania zasugerowali, że jednym z powodów takiego stanu rzeczy mogą być substancje chemiczne, które są używane do konserwowania przetworzonego mięsa, a które w naszych ciałach przekształcają się w szkodliwe chemikalia.

Chemikalia te mogą uszkodzić nasze DNA i spowodować wzrost ryzyka raka, wyjaśnia Jessica Harris, specjalistka od spraw zdrowia w Cancer Research UK.


Jak podkreślają specjaliści, generalne ryzyko raka trzustki jest względnie niskie. Aczkolwiek, inne badania zasygnalizowały związek między przetworzonym mięsem i innymi rodzajami nowotworów, włączając w to także raka jelita grubego.

Przegląd badań, który został przeprowadzony przez badaczy ze szwedzkiego instytutu Karolinska Institute, włączył również analizę danych z 11 różnych badań, które w sumie objęły 6 643 przypadki nowotworu trzustki.

Rak trzustki ma bardzo niewielkie poziomy przeżycia, mówi główna badaczka, pani Susanna Larsson. Więc równie ważne jak wczesne diagnozowanie, znaczenie ma także zrozumienie tego, co może podnieść ryzyko choroby.

W zeszłym roku, badacze z uniwersytetu w Harwardzie odkryli, że ludzie, którzy jedli 3,5 uncji przetworzonego mięsa dziennie – około dwa kawałki bekonu albo hot dog – są o 51% bardziej zagrożeni cukrzycą typu 2. A ludzie, którzy jedzą jedną porcję 100-gramową nieprzetworzonego czerwonego mięsa dziennie – rozmiar talii kart do gry – są o 19% bardziej zagrożeni cukrzycą typu 2, według badania, które zostało opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition.

Komentarze do: Przetworzone mięso może podnieść ryzyko raka trzustki

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz