Szukaj

Rak prostaty: tłuszcze roślinne pomagają zahamować rozwój guza

Podziel się
Komentarze0

Okazuje się, że mężczyźni chorujący na raka prostaty i jedzący duże ilości tłuszczów roślinnych (orzechy, oliwa z oliwek) są mniej zagrożeni rozprzestrzenianiem się nowotworu. Nowe badanie pokazuje, że zastąpienie w diecie niektórych węglowodanów tymi zdrowymi tłuszczami pomaga też obniżyć ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, w odróżnieniu do tłuszczów nasyconych i trans (mięso, produkty przetworzone), które to ryzyko podnoszą.



Dr Stephen Freedland z Duke University Medical Center w USA, mówi: - Lekarze mówią po prostu “Ogranicz tłuszcze”. Ważne jest jednak, żebyśmy wiedzieli, które tłuszcze należy ograniczać.

Naukowcy obserwowali 4 577 mężczyzn z miejscowym rakiem prostaty od 1986. Uczestnicy badania wypełniali specjalny kwestionariusz co 4 lata, na temat konsumpcji 130 różnych typów produktów spożywczych i napojów.

W ciągu 9 lat obserwacji u 315 mężczyzn rozwinął się śmiertelny rak prostaty, czyli taki, który rozprzestrzenia się na inne części ciała i w ostateczności zabija. 1 064 mężczyzn zmarło z różnych przyczyn.

Zobacz również:



Naukowcy obliczyli, że panowie, którzy jedli największe ilości tłuszczów roślinnych (21% dziennej dawki kalorii), byli o 1/3 mniej zagrożeni zgonem w trakcie badania, w porównaniu do tych, którzy jedli najmniej tłuszczów roślinnych. Co więcej, byli także o wiele mniej zagrożeni rozwojem śmiertelnego raka prostaty.

Z drugiej strony mężczyźni, którzy jedli najwięcej tłuszczów zwierzęcych, byli bardziej zagrożeni zgonem w trakcie trwania obserwacji: z powodu raka prostaty i z każdej innej przyczyny.

Erin Richman z University of California, San Francisco odkryła, że zamiana 10% kalorii pochodzących z węglowodanów na kalorie pochodzące z tłuszczów roślinnych jest powiązana z 29-procentową obniżką ryzyka zachorowania na śmiertelnego raka prostaty oraz 26-procentową obniżką ryzyka zgonu z każdej innej przyczyny.

Ale zastąpienie 5% tych kalorii tłuszczami nasyconymi, albo zastąpienie zaledwie 1% tych kalorii tłuszczami trans, wiąże się z 30-procentowym wzrostem ryzyka zgonu.

Badanie ukazało się w JAMA Internal Medicine.

Richman mówi: - Tłuszcze roślinne zawierają antyoksydanty, a to może redukować zapalenie w ciele i sprawiać, że rak nie może się rozprzestrzeniać.

Komentarze do: Rak prostaty: tłuszcze roślinne pomagają zahamować rozwój guza

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz