Szukaj

Właściwości olejku lawendowego

Podziel się
Komentarze0

Każdy o nim słyszał, ale pewnie nie każdy wie, jak duże zastosowanie ma jeden z najpopularniejszych olejków eterycznych. Pozyskiwany z kwiatów lawendy wąskolistnej jest przede wszystkim znany ze swoich właściwości leczniczych. Oprócz tego cieszy się bardzo szerokim zastosowaniem w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym oraz spożywczym.

Właściwości olejku lawendowego

Lekarstwo na wszystko?

Czy możliwe, aby olejek był lekarstwem praktycznie na wszystkie dolegliwości? W przypadku lawendy miałoby to potwierdzenie. Od dawna podkreśla się zastosowanie oraz pozytywny wpływ tej rośliny na nasz organizm. Już w XVIII wieku olejek ten wchodząc w skład wody kolońskiej, uczynił Kolonię miastem perfum.

W chorobie i przy infekcji skóry

W lecznictwie olejek lawendowy wykazuje przede wszystkim działania przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwseptyczne. Z tego powodu jest skuteczny w walce z przeziębieniem. Jeżeli źle znosimy antybiotykoterapię, to włączenie olejku do przebiegu naszego leczenia może być zalecane.

Najczęściej stosuje się go w inhalacji, która łagodzi katar, kaszel, a także zapalenie zatok i krtani. Służy także nacieraniu gardła. Zabija bakterie powodujące infekcje skóry, dlatego skutecznie leczy grzybicę, łuszczycę, łupież, trądzik i opryszczkę. Odkaża i jednocześnie jest składnikiem wielu toników do skóry delikatnej i wrażliwej. Przyspiesza regenerację skóry i obniża wydzielanie łoju. Zapobiega wypadaniu włosów i łysieniu. Przyspiesza gojenie się ran i oparzeń. Hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej. Ze względu na dużą zawartość substancji czynnych nawilża i wygładza skórę, zmniejsza zmarszczki i rozstępy skórne.

Zmniejsza ból i przynosi ukojenie

Działa antyreumatycznie i uspokajająco. Olejek lawendowy stosuje się do leczenia bólów reumatycznych, stawowych, mięśniowych, menstruacyjnych oraz w przypadku zwichnięć i stłuczeń. Rozgrzewa, znieczula i łagodzi ból. Ciepłe kompresy przynoszą ulgę i ukojenie. Zmniejszają napięcie mięśniowe podczas porodu. Udowodniono, że stosowany w masażu aromaterapeutycznym zmniejsza lęki, niepokoje, objawy depresji i poddenerwowania oraz polepsza samopoczucie.

Zobacz również:

Główne składniki olejku – linalol i linalolu – bardzo szybko są wchłaniane przez skórę, dlatego wmasowany w skronie uśmierza bóle głowy i ułatwia zasypianie. Dodany do kąpieli lub wdychany przynosi ulgę, relaksuje i pomaga przywrócić równowagę emocjonalną. Badania potwierdzają pozytywny wpływ zapachu lawendy na układ nerwowy, przez co jeszcze bardziej odczuwamy komfort i zadowolenie. Lawenda działa także uspokajająco na małe dzieci. Leczy różne dolegliwości np. kolkę czy nadpobudliwość. Kropelka wtarta w piżamkę naszej pociechy ukoi ją do snu.

Na owady i do spożycia

Dzięki wonnym substancjom jest owadobójczy. Odstrasza komary, osy, mole, mszyce i mrówki. Stosuje się go przy ukąszeniach. Uśmierza ból, świąd i zmniejsza opuchliznę.

Spożywany olejek lawendowy zapobiega gromadzeniu się płynów w organizmie. Jest moczopędny i sprzyja wydzielaniu soków trawiennych. Pomaga przy wzdęciach i bólach brzucha. Ułatwia odchudzanie i walkę z cellulitem. Rozszerza naczynia krwionośne oraz obniża akcję serca, dlatego tak często jest stosowany przy nadciśnieniu. Sprzyja lepszemu funkcjonowaniu wątroby, a kropelki oleju podane wraz z cukrem wzmagają apetyt, poprawiają trawienie i usuwają mdłości.

Olejek w przemyśle

W przemyśle perfumeryjnym jest najpopularniejszym składnikiem zapachowym perfum. W kosmetyce używa się go do wyrobów kremów, płynów oraz mydeł.

Ze względu na swój delikatnie gorzki smak oraz intensywny zapach jest stosowany w przemyśle spożywczym, jako przyprawa do potraw. Rzadziej używa się go w stomatologii, by poprawić zapach leku.

Szereg właściwości

Wydaje się, że właściwości olejku lawendowego nie ma końca. Kąpiel aromaterapeutyczna z jego dodatkiem zdecydowanie odpręża, a unoszący się zapach działa odświeżająco. Można go używać do masażu ciała i głowy. Jako kompres na czoło lub inhalacja przy przeziębieniu. Moczy się w nim nogi lub aromatyzuje powietrze. Może być dodatkiem do innych olejków, w połączeniu z którymi wzmacnia swoje działanie np. zmieszanie z olejkiem cytrynowym jeszcze skuteczniej odstrasza komary. Olejek lawendowy dodawany jest też do prania. Odkaża ubrania i pozostawia na nich przyjemny zapach. Ponadto przy wzmożonej nauce i dużej ilości informacji wspomaga zapamiętywanie.

Olejek nie dla wszystkich

Jego stosowanie jest niegroźne, ponieważ jest nietoksycznym pestycydem. Oczywiście istnieją pewne przeciwwskazania. Nie powinniśmy go używać przy poważnych chorobach wątroby i nerek, przy ostrych zapaleniach żołądka, jelit i wyrostka robaczkowego. Krwawienia z przewodu pokarmowego lub wrzody to także objawy, przy których nie zaleca się korzystania z olejku lawendowego. U kobiet w ciąży lub karmiących matek wymagana jest konsultacja lekarska. Jeżeli nie tolerujemy zapachu lawendy, to także sygnał dla nas, by z niego zrezygnować.

Dlaczego warto mieć go w domu?

Obecnie lawenda działa kompleksowo i bardzo szeroko na nasz organizm. W skrócie jest środkiem zapachowym, przeciwstarzeniowym, antyseptycznym, ściągającym, antycellulitowym, zmniejszającym obrzęki i przyspieszającym gojenie się ran. Odstrasza owady, ale nie ludzi. Nam pomaga w leczeniu różnych dolegliwości i ich objawów. Lecznicze napary stosuje się przy nerwicy serca, bezsenności, nadciśnieniu i migrenie. Taka właśnie jest lawenda: pięknie wygląda na stole i ma ogromny potencjał leczniczy.

Autor: Justyna Biernacka

Komentarze do: Właściwości olejku lawendowego

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz