Szukaj

Właściwości olejku jojoba

Podziel się
Komentarze0

Olejek jojoba, jest substancją, która po raz pierwszy pojawiła się w Meksyku. Wytwarzany jest z tak zwanych roślin jojoba – niskich krzewów idealnie przystosowanych do warunków pustynnych. Krzew ten jest rozdzielnopłciowy – poprzez zapylenie, na żeńskich krzewach powstają owoce, zbliżone wielkością do oliwek. Nasiona jojoba są bardzo bogate w rozmaite składniki odżywcze, z tego też powodu wytwarzany jest z nich olej stosowany w kosmetologii oraz medycynie.

Właściwości olejku jojoba

Składniki odżywcze

W skład olejku jojoba wchodzi wiele substancji, działających w sposób zbawienny na nasz organizm. Są to między innymi: skawlen (posiadający właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze), witamina A (wspomagająca naturalne funkcjonowanie skóry), witamina E (wspomaga regenerację naskórka i opóźnia proces starzenia), witamina F (stymuluje odporność całego organizmu – w tym także skóry), kwasy tłuszczowe i ich estry – głównie palmitynian cetylu (zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody ze skóry), nasycone i nienasycone alkohole, składniki mineralne, takie jak: chrom, cynk miedź oraz wiele innych substancji wspomagających skórę i cały organizm.

Pielęgnacja skóry

Olejek jojoba jest zbliżony budową do wydzieliny skórnej zwanej serum – odpowiadającej za właściwe nawilżenie skóry. W przypadku, gdy ilość tej substancji jest zbyt mała, skóra staje się przesuszona, woda w niej zawarta ulega nadmiernemu odparowaniu, pojawiają się zmarszczki oraz może wystąpić świąd. Jeżeli z kolei ilość serum jest zbyt duża, skóra staje się przetłuszczona, mogą pojawić się wypryski. Olejek jojoba stosowany bezpośrednio na skórę reguluje wydzielanie serum oraz pomaga zachować naturalną kwaśną warstwę ochronną skóry, wspomagając regenerację komórek. Olejek jojoba sam w sobie nie jest więc substancją nawilżającą, a regulującą poziom nawilżenia skóry. Dzięki temu może być on stosowany z powodzeniem, zarówno w terapii skóry suchej jak i skłonnej do nadmiernego przetłuszczania.

Ciało, twarz, włosy

Ten naturalny specyfik, nie służy tylko i wyłącznie regulowaniu nawilżenia skóry. Stosowany na twarz może zapobiec powstawianiu zmarszczek oraz zniwelować liczne problemy skórne. Zalecane jest również stosowanie olejku jojoba na włosy. Dzięki swoim właściwościom nie tylko regeneruje zniszczone kosmyki, ale również zmiękcza włosy i nadaje im ponętny połysk. Zastosowany wieczorem, powinien być na włosach pozostawiony aż do rana – dodatkowo nawilży również skórę głowy, zapobiegając między innymi występowaniu łupieżu. Dzięki wnikaniu w wierzchnie warstwy skóry poprawia on ukrwienie, co w wypadku skóry głowy może doprowadzić do przyśpieszenia wzrostu włosów.

Zobacz również:

Naturalny płyn do demakijażu

Osoby z cerą wrażliwą, mogą mieć problemy z demakijażem. Specyfiki zakupione w drogerii, czy nawet aptece mogą podrażniać i wysuszać skórę. Jeżeli problem taki wystąpi, dobrze jest się zaopatrzyć właśnie w olejek jojoba. Zmieszany w stosunku 1:2 z wodą destylowaną może pełnić funkcję naturalnego płynu do demakijażu. Jest bardzo skuteczny – ponieważ jest substancją tłustą doskonale pozbywa się nawet bardzo trwałych kosmetyków. Poradzi sobie nawet z wodoodpornym tuszem do rzęs. Dodatkowo zapobiega on powstawaniu zmarszczek mimicznych i odżywia cerę.

Walka z trądzikiem

Wiele osób zmagając się z trądzikowymi zmianami skórnymi nie jest świadoma faktu, że najlepszą odpowiedzią na ich problemy jest właśnie olejek jojoba. W roku 2012 szwajcarski magazyn Research in Complementary Medicine opublikował wyniki badań, świadczące że olejek jojoba może przyczynić się do poprawy stanu skóry trądzikowej. Większość osób badanych po stosowaniu na twarz maski z gliny oraz olejku jojoba przez okres 6 tygodni potwierdziła zmniejszenie ilości zmian trądzikowych. Problematyczna była rola gliny w tym procesie, jednak główną rolę przypisuje się olejkowi jojoba. Dodatkowo wiadomo, że płynny wosk jojoba może w znaczący sposób przyspieszyć gojenie ran skóry.

Dodatkowe zalety olejku

Pomimo faktu, że olejek jojoba jest substancją naturalną, nigdy się nie psuje, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za wiązanie alkoholi. Dodatkowo jest odporny na zmiany temperatury, dzięki czemu nie ma problemu z jego przechowywaniem. Oleista konsystencja sprawia, że można go łatwo zaaplikować zarówno na skórę, jak i na włosy oraz działa dłużej niż wodniste substancje ulegające odparowaniu. Posiada bardzo przyjemny orzechowy zapach – może być stosowany zarówno rano, jak i wieczorem. Olejek jojoba nie powoduje podrażnień, ani reakcji alergicznych, z tego też powodu może być stosowany przez każdego i do każdego typu skóry. Dodatkowo może być on używany, jako delikatny filtr UV – zapobiegając powstawaniu oparzeń słonecznych, oraz nadając skórze oliwkowy odcień opalenizny.

Szerokie spektrum działań

Często spotykamy się z określeniem „jeżeli coś jest do wszystkiego, to znaczy, że jest do niczego”. Jednak olejek jojoba jest wyjątkiem. Posiada on bardzo szerokie spektrum działań. Możemy stosować go zarówno do ciała, jak i twarzy, czy nakładać na włosy. Reguluje rozmaite problemy skórne – zarówno pomaga skórze suchej, jak i niweluje problemy cery tłustej. Dodatkowo likwiduje zmiany trądzikowe. Olejek jojoba ma zastosowanie zarówno kosmetyczne, jak i lecznicze. Dzięki swoim właściwościom przyspiesza gojenie się ran skórnych. Posiada on bardzo dużo składników odżywczych, potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Może być stosowany zarówno, jako maseczka, jak i płyn do demakijażu, czy olejek do kąpieli. Ten naturalny specyfik jest rozwiązaniem wielu problemów zarówno dotyczących zdrowia, jak i urody.

Autor: Joanna Świba

Komentarze do: Właściwości olejku jojoba

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz