Szukaj

7 zdrowotnych supermocy granatu

Granat to idealny przykład pokarmu, który był stosowany w celach leczniczych od tysięcy lat, a dzisiejsza nauka potwierdziła jego dobroczynne działanie. Owoc ten w wielu kulturach jest symbolem obfitości i płodności. Zasłynął na świecie jako afrodyzjak. Jest powszechnie stosowany w medycynie śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Które z właściwości granatu zostały udowodnione i należy śmiało z nich korzystać?

7 zdrowotnych supermocy granatu

1. Wpływa odżywczo

Owoc granatu ma niską wartość energetyczną (ok. 83 kcal), ale przy tym jest dla nas prawdziwym zastrzykiem substancji bioaktywnych. Za jego pomocą dostarczymy sobie witamin (C, B1, B2), minerałów (magnez, potas), beta-karotenu, polifenoli oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

2. Odejmuje lat

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. linolowy czy linolenowy) wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i antyoksydacyjne. Skutecznie walczą więc z procesem degeneracji tkanek, który postępuje na skutek działania wolnych rodników. Wzmacniają też ściany komórkowe oraz poprawiają ukrwienie i koloryt skóry, gdyż działają pobudzająco na układ krążenia. W ten sposób sprzyjają zachowaniu młodego wyglądu.

3. Sprzyja zdrowiu pań

Granat może być pomocny w profilaktyce chorób typowo kobiecych. - Zawarte w tym owocu bioaktywne związki fitochemiczne i przeciwutleniające wychwytują i neutralizują wolne rodniki. Ich działanie obejmuje także hamowanie aktywności aromatazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za przemiany hormonalne w organizmie, a ściślej za transformację androgenu w estrogen. Wszystko to przyczynia się do obniżenia ryzyka chorób, które dosięgają panie zwłaszcza w okresie menopauzy - wyjaśnia licencjonowany dietetyk i trener personalny, Daria Łukowska.

4. Poprawia sprawność seksualną panów

Zobacz również:

Nie tylko jednak panie powinny włączyć granaty do swojego menu. Równie nieocenioną rolę może też owoc ten odgrywać w przypadku mężczyzn. - Regularne spożywanie soku z granatu może bowiem powodować wzrost tlenku azotu w surowicy krwi nawet o 23%. Wiąże się to z silnym rozszerzeniem naczyń krwionośnych, a w następstwie ze zwiększeniem przepływu krwi żylnej, co może mieć znaczenie w kontekście poprawy reakcji seksualnej u mężczyzn - tłumaczy Daria Łukowska.

5. Zapobiega chorobom krążenia

Obecne w granacie związki fenolowe (flawonoidy) uszczelniają naczynia krwionośne oraz wzmacniają i zwiększają elastyczność tkanki łącznej. W rezultacie pomagają w zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, która w istocie jest chorobą naczyń krwionośnych.

6. Pomaga zrzucać kilogramy

Granat to owoc wskazany podczas diety. - Reguluje on bowiem gospodarkę węglowodanową i lipidową. Dzięki zawartym w nim pektynom (czyli rozpuszczalnemu błonnikowi) jest odpowiedni dla osób o wysokim poziomie cholesterolu czy cierpiących na insulinooporność - podkreśla dietetyk, Daria Łukowska.

7. Poprawia skład mikroflory jelit

Punikalagina obecna w skórce granatu wykazuje silne działanie bakteriobójcze. - Substancja ta zwalcza takie drobnoustroje chorobotwórcze, jak m.in. Listeria monocytogenes, S. aureus, E. coli i Yersinia enterocolitica, a także hamuje wzrost bakterii przyzębia. Warto też podkreślić, że ekstrakt z przetworzonych owoców granatu może przyczyniać się do wzrostu bakterii probiotycznych, jak Bifidobacterium spp. czy Lactobacillus spp. Za ich sprawą dochodzi do poprawy składu mikroflory jelitowej, przez co zwiększa się nasza odporność - konkluduje ekspert.

Granat od kuchni

Aby skorzystać z wszystkich właściwości prozdrowotnych granatu, warto regularnie wykorzystywać go w kuchni, a najlepiej sięgać po sok z tego owocu (jak granVital). Nasiona mogą stanowić smaczny dodatek do deserów (np. sałatki owocowej), śniadań (np. owsianki) czy sałatek (np. z dodatkiem fety czy koziego sera). Natomiast sok z granatu warto spożywać samodzielnie, dzięki czemu uzyskamy z niego najwięcej wartości odżywczych. Może też stanowić dodatek do deserów, zup mlecznych, naleśników, a nawet zwykłej herbaty.

Sałatka z grantem

Tekst konsultowała mgr Daria Łukowska - licencjonowany dietetyk, magister fizjoterapii i trenerka personalna. Autorka projektu #formanazycie. Prowadzi liczne szkolenia i warsztaty żywieniowe. Aktywna propagatorka zdrowego odżywiania.

Komentarze do: 7 zdrowotnych supermocy granatu

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz