Szukaj

Suszone owoce – zalety i wady spożywania

Suszone owoce od stuleci znane były jako podstawa diety środziemnomorskiej. Dziś ich produkcja rozpowszechniona jest na całym świecie. W Polsce do tych najbardziej znanych zalicza się rodzynki, daktyle, figi czy morele. Dzięki łatwości ich przechowywania mogą stanowić szybką i smaczną przekąskę.

Suszone owoce – zalety i wady spożywania

Pomimo tego, że suszone owoce zawierają więcej kalorii niż te świeże ze względu na dodawany do nich cukier czy syrop glukozowy, stanowią one znacznie zdrowszy zamiennik słodyczy. Jeśli więc ciężko jest pozbyć się ochoty na coś słodkiego, lepiej niż po batonik sięgnąć po taką wersję owoców.

Produkcja suszonych owoców

Suszone owoce w dzisiejszych czasach produkowane i spożywane są w każdym zakątku świata. Owoce można suszyć w całości lub po podzieleniu na mniejsze ćwiartki czy pokrojeniu w plasterki. Podczas suszenia tracą one dużą ilość wody, przez co ich objętość znacznie się zmniejsza. Składniki odżywcze „zbite są" w mniejszej formie, dlatego powinno uważać się na ilość zjadanych owoców, gdy chce się zachować szczupłą sylwetkę. Suszone owoce mają znacznie mniej witamin, ale za to więcej minerałów niż świeże owoce.

Wykorzystanie suszonych owoców

Suszone owoce przede wszystkim wykorzystywane są w przemyśle cukierniczym. Znaleźć można je w ciastach czy drożdżówkach. Owoce te używane są również w produkcji sosów, zup i marynat. Jedzone na śniadanie doskonale wzbogacą smak owsianki. Będą też stanowić szybką przekąskę w pracy. Dodane do potraw obiadowych, np. mięsnych, podnoszą ich walory smakowe.

Właściwości suszonych owoców

Zalety:

  • duża zawartość błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, chroni przed otyłością, chorobami serca oraz zapobiega powstawaniu niektórych komórek rakowych;
  • figi i daktyle jako doskonałe źródło antyoksydantów pomagających zwalczać choroby serca, raka czy osteoporozę;
  • obecność minerałów i składników odżywczych takich jak beta-karoten, witamina E, witaminy z grupy B, potas, magnez i wapń;
  • spora ilość kalorii, co sprawia, że są dobrym źródłem energii dla sportowców. Suszone owoce stanowią także suplement diety dla osób, które chcą w zdrowy sposób przybrać na wadze;
  • niski indeks glikemiczny owoców oznaczający, że są one bardzo sycące i po ich spożyciu długo nie odczuwa się głodu.

Wady:

  • kaloryczność suszonych owoców sprawia, że osoby dbające o sylwetkę powinny uważać na ilość zjadanych owoców;
  • częsta obecność sztucznych barwników, alergicznych dodatków, których nie powinny spożywać osoby z astmą;
  • utrata witaminy A i C podczas procesu suszenia owoców (poza wiśniami i morelami, które dzięki bardzo dużej ich zawartości wciąż stanowią dobre źródło tych składników).

Suszone owoce a diabetycy

Diabetycy mogą jeść suszone owoce, jednak tylko bez dodatku cukru. Chociaż cena ekologicznych owoców pozbawionych niezdrowych składników często zniechęca, to trzeba pamiętać, iż na zdrowiu nie powinno się oszczędzać. Suszone owoce łatwo jest trzymać przy sobie (np. w torebce czy plecaku), co pozwoli diabetykom w sytuacji hipoglikemii (spadku stężenia glukozy we krwi) szybko uzupełnić poziom cukru.

Opis najwartościowszych suszonych owoców

Suszone śliwki:

  • ze względu na ich właściwości przeczyszczające i stymulujące pracę jelit wspomagają wypróżnianie;
  • posiadają największą ze wszystkich owoców ilość antyoksydantów;
  • usprawniają przemianę materii, dzięki czemu są doskonałe dla osób na diecie;
  • są bardzo sycące;
  • zawierają pektyny sprawiające, że cukier wolniej się wchłania i tłuszcz jest szybciej spalany;
  • obecność witaminy K oraz C zapobiega pękaniu naczynek.

Suszone daktyle:

  • podobnie jak śliwki usprawniają procesy trawienne;
  • są źródłem energii, szczególnie dla osób aktywnych;
  • dzięki dużej zawartości witaminy A utrzymują wzrok i skórę w dobrej formie;
  • tłuszcze, witaminy i proteiny w nich zawarte stanowią zbilansowaną dietę dla osób cierpiących na niedowagę;
  • zawierają potas, którego uzupełnienie ważne jest zwłaszcza po intensywnym treningu oraz przy ostrych biegunkach.

Suszone figi:

  • są największym źródłem błonnika w porównaniu z innymi owocami;
  • stanowią źródło wapnia, fosforu i żelaza;
  • mają bardzo dużą zawartość kalorii, dlatego powinno się je spożywać tylko do południa oraz jako dodatek np. do muesli, nie jako oddzielną przekąskę;
  • wspomagają przemianę materii.

Suszone morele:

  • znane są głównie ze swoich odmładzających właściwości;
  • mają dobroczynny wpływ na cerę i pomagają w walce z trądzikiem;
  • często w ich składzie znajduje się dwutlenek siarki (utrzymujący ich żółty kolor), który ma niekorzystny wpływ na organizm (może powodować wymioty), dlatego warto jest szukać wersji owoców bez tego dodatku;
  • dzięki wysokiej zawartości wapnia pomagają zwalczać osteoporozę;
  • podobnie jak śliwki suszone również wspomagają wypróżnianie;
  • są doskonałym dodatkiem do mięs i letnich sałatek.

Na co uważać podczas zakupu suszonych owoców

Zaopatrywanie się w opakowanie suszonych owoców w hipermarkecie niesie ze sobą duże ryzyko, że produkt zawierać będzie sporo sztucznych dodatków. Powinno się więc dokładnie zwracać uwagę na ich skład. Najlepiej znaleźć jest takie, na których liście składników widnieje 100% owoców. Nie poleca się wyboru owoców na wagę ze względu na niewiadomy okres przechowywania ich w sklepie oraz brak daty przydatności do spożycia. W sklepach ekologicznych o wiele łatwiej jest dostać zdrowy produkt, jednak za takie opakowanie zapłaci się znacznie więcej.

Autor: Aleksandra Jurek

Komentarze do: Suszone owoce – zalety i wady spożywania

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz