Szukaj

Ziele angielskie - właściwości i zastosowanie

Warto żyć ze smakiem, dosłownie i w przenośni. W kuchni bardzo łatwo możemy to osiągnąć, dodając do potraw różne przyprawy. Te drugie występują w postaci owoców, suszonych nasion, liści, kory i korzeni. Obecnie wiemy o setkach przypraw pochodzących z różnych zakątków świata, ale tę jedną znamy wyjątkowo dobrze i często stosujemy w wielu daniach. Mowa o zielu angielskim.

Ziele angielskie - właściwości i zastosowanie

Produkt pochodzi z Ameryki Środkowej, a dokładnie z Meksyku. Do Europy trafił dzięki wyprawom konkwistadorów i rozpowszechnił się w XVII wieku. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że Anglicy bardzo często sięgali po tę przyprawę, wykorzystując ją w wielu daniach. Ziele angielskie to małe, czerwono brunatne owoce o delikatnym aromacie i gorzkim smaku. Jakie właściwości i korzyści dla zdrowia przynosi spożywanie tego produktu?

Wartości odżywcze ziela angielskiego

Zawartość żelaza

Chociaż do dań dodajemy niewiele ziela angielskiego, trzeba jednak pamiętać, że zawiera ono mnóstwo minerałów i witamin. Jednym z nich jest właśnie żelazo, które bierze udział w tworzeniu składników krwi, takich jak leukocyty i erytrocyty oraz odpowiada za prawidłowy metabolizm. Jego niedobór może doprowadzić do niedokrwistości i zmniejszenia wydolności fizycznej.

Selen w zielu angielskim

Dodając ziele angielskie do dań, trzeba pamiętać, że dostarczamy dzięki temu do organizmu bardzo ważny pierwiastek, jakim jest selen. To niezbędny składnik wielu enzymów, które chronią błony komórkowe przez niszczącym działaniem wolnych rodników. Ten minerał pełni też istotną rolę w funkcjonowaniu tarczycy.

Potas dla serca i mózgu

Potas jest jednym z makroelementów, którego nie może w żadnym przypadku zabraknąć w naszym organizmie. Stosując ziele angielskie w daniach, unikniemy tego problemu. Potas uczestniczy w przesyłaniu impulsów nerwowych, reguluje gospodarkę wodną w organizmie oraz wpływa na prawidłową pracę serca i mózgu, dwóch najważniejszych narządów naszego organizmu.

Ziele angielskie a witamina A

Ziele angielskie zawiera również witaminę A, która pełni wiele istotnych funkcji: usuwa z organizmu wolne rodniki, utrzymuje zdrowy stan skóry, włosów i paznokci, zapobiega poronieniom, bierze udział w produkcji plemników i pozwala uniknąć wszelkich uszkodzeń siatkówki oka.

Zobacz również:

Właściwości zdrowotne ziela angielskiego

Działanie przeciwgrzybicze

Ziele angielskie ma przede wszystkim działanie przeciwgrzybicze, dzięki czemu usprawnia pracę naszego układu pokarmowego, zapobiega niestrawności, wzdęciom i pojawianiu się nieprzyjemnego zapachu z ust. Dodatkowo wykazuje również działanie przeciwwymiotne.

Ziele angielskie jako środek przeciwbólowy

Już kilkaset lat temu odkryto przeciwbólowe działanie ziela angielskiego. Jego zastosowanie pomoże zniwelować bóle w mięśniach, stawach, a nawet zębach, przynosząc ulgę organizmowi.

Zapobieganie procesowi starzenia się

Zawarte w zielu angielskim przeciwutleniacze poprawiają stan skóry, a ponadto zapobiegają nadmiernemu wypadaniu włosów i zbyt wczesnemu siwieniu, które dotyka wielu ludzi w dzisiejszych czasach. Dodatkowo przyprawa wpływa na odpowiednie ukrwienie organizmu, a zatem odmładza wygląd cery.

Napary zdrowotne z ziela angielskiego

Napar z ziela angielskiego na kaszel i trądzik

1 łyżeczkę zmielonych owoców ziela angielskiego zalać 250 ml wrzącej wody. Po 15 minutach parzenia przecedzić. Napar należy pić małymi porcjami kilka razy dziennie przez co najmniej 3 dni. W przypadku dolegliwości skórnych trzeba umieścić parę kropel mikstury na waciku i przemyć zaognione miejsca.

Ziele angielskie na uspokojenie i bóle brzucha

Od 3 do 5 rozdrobnionych ziaren ziela angielskiego zalać wrzątkiem. Po 15 minutach dodać miód do smaku i pić w stanach napięcia. Na ból brzucha można wziąć do ust 5 owoców tej przyprawy, rozdrobnić zębami i połknąć. Przy okazji oczyścimy jamę ustną z wszelkich drobnoustrojów.

Przepisy kulinarne z zielem angielskim

Filety śledziowe z zielem angielskim

Składniki:

  • 4 filety śledziowe a'la matjas,
  • 3 cebule,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10%,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/2 cytryny,
  • 2-3 gałązki natki pietruszki.

Wykonanie:

Na początek filety śledziowe a'la matjas należy lekko wymoczyć w wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Cebulę pokroić w cienkie piórka, dodać ocet, cukier brązowy i zmielone lub drobno pokrojone ziarna ziela angielskiego. Następnie cebulę z przyprawami dobrze wymieszać. Wymoczone i dobrze odsączone płaty śledziowe umieścić w półmisku, obłożyć cebulą i polać olejem rzepakowym. Udekorować danie kawałkami cytryny i gałązkami natki.

Nektarynki w zalewie z zielem angielskim

Składniki:

  • 500 g nektarynek,
  • 1 l wody,
  • 5-6 łyżek cukru brązowego,
  • cukier żelujący,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego.

Wykonanie:

Na początek należy przelać wodę do garnka i postawić na ogniu. Następnie dodać ziele angielskie i cukier brązowy. Całość zagotować. Owoce pokrojone na kawałki przełożyć do słoika. Potem posypać owoce cukrem żelującym. Dodać ziele angielskie z wcześniej zagotowanej wody, a następnie przelać do słoika wodę z cukrem. Zamknąć słoik i pasteryzować w garnku na małym ogniu około 5-10 minut. Potem zdjąć z ognia garnek z nektarynkami i odstawić na 45-50 minut.

Autor: Zuzanna Majeran

Komentarze do: Ziele angielskie - właściwości i zastosowanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz