Szukaj

Słodzik Aspartam a rak

Podziel się
Komentarze1

Aspartam jest 200 razy słodszy od sacharozy, a jednocześnie ma mało kalorii. Dlatego na całym świecie dodaje się go do napojów i innych produktów dietetycznych.

W roku 2005 opublikowano na łamach European Journal of Clinical Oncology wyniki badań związanych z fundacją Ramazzini naukowców z Bolonii, według których obecny w wielu produktach żywnościowych aspartam miał być rakotwórczy. 1800 szczurom przez całe życie podawano aspartam w różnych dawkach. Włoscy eksperymentatorzy twierdzili, że u szczurów pojawiły się różnego rodzaju nowotwory, zwłaszcza białaczki i chłoniaki.


Zaalarmowana EFSA zleciła przeanalizowanie dostępnych danych zespołowi europejskich ekspertów. Mimo drobiazgowego przeanalizowania zarówno włoskich wyników, jak i innych dostępnych danych nie stwierdzono, by aspartam miał rzeczywiście związek z nowotworami - pojawiały się niezależnie od jego dawki.

Prawdopodobnie zmiany te były związane raczej z występująca u szczurów chorobą układu oddechowego i innymi patologiami. Słodzik nie wykazywał też szkodliwego działania wobec genów. W związku z tym uznane wcześniej za bezpieczne normy zawartości aspartamu w żywności nie ulegną zmianie. Dopuszcza się dawkę 40 miligramów słodzika dziennie na kilogram masy ciała. By osiągnąć taki poziom, przeciętny dorosły człowiek musiałby wypić 14 puszek dietetycznego napoju lub zjeść 80 saszetek słodzika. [PAP]

Komentarze do: Słodzik Aspartam a rak (1)

czalik
~czalik 28-05-2006 10:25

E 951

1

Trzeba być wyjątkowo głupim żeby przyjmować to bezkrytycznie że aspartam nie jest szkodliwy. Jeżeli coś jest tak wysoce podejrzane to zdrowy rossądek nakazuje by się głębiej nad tym zastanowić, i zrezygnować ze spożywani... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze