Szukaj

Olejek z opuncji – właściwości i zastosowanie

Podziel się
Komentarze0

Opuncja figowa jest to gatunek opuncji uprawiany głównie w Meksyku. Uważany był przez Azteków za roślinę świętą i wykorzystywany w różnych celach. Nic w tym dziwnego, ponieważ olejek z nasion tego owocu zawiera takie składniki odżywcze jak witamina E, kwas tłuszczowy omega-6 i omega-9 oraz fitosterole. Jednak jego produkcja jest trudna i czasochłonna. Zbiory opuncji odbywają się tylko kilka dni w roku, a żeby wyprodukować 1 litr tego drogocennego olejku potrzeba aż 1 miliona nasion.

Olejek z opuncji – właściwości i zastosowanie

Właściwości

Witamina E

Dzięki zawartości różnych odmian tej witaminy olejek z opuncji wykazuje działanie antyoksydacyjne, co zapobiega przedwczesnemu starzeniu i niszczeniu komórek skóry.

Kwasy omega-6 i omega-9

Zawartość tego kwasu omega-6 w opuncji sprawia, że nawadnia i nawilża on naszą skórę. Poprawia również jej napięcie i elastyczność oraz chroni ją przed podrażnieniami i promieniami UV. Natomiast kwas omega-9 pomaga innym składnikom wniknąć w głąb skóry.

Fitosterole

Substancje te mają bardzo dużo dobroczynnych właściwości na naszą skórę. Przede wszystkim zatrzymują w niej wodę, działają przeciwzapalnie oraz łagodząco. Działają również przeciwalergicznie oraz pobudzają regeneracje i gojenie się skóry. Wykazują także działanie przeciwzmarszczkowe i regulujące pracę gruczołów łojowych.

Inne właściwości olejku z opuncji:

  • poprawia koloryt skóry
  • zwiększa jej odporność na czynniki zewnętrzne
  • poprawia mikrocyrkulację krwi
  • wygładza blizny
  • łagodzi zaczerwienienia

Zobacz również:

Zastosowania

Olejek z opuncji polecany jest do cery dojrzałej, odwodnionej i potrzebującej regeneracji. Można stosować go w okolicach oczu, ust, szyi i dłoni, czyli w miejscach bardzo wrażliwych i podatnych na powstawanie zmarszczek i podrażnień. Można wklepywać go w skórę twarzy w czystej postaci – 2 krople wystarczą na posmarowanie całej twarzy.

Innym sposobem jego wykorzystania może być stworzenie dwufazowego płynu do demakijażu. Wystarczy, że do żelu hialuronowego dodamy kilka kropli olejku z opuncji a następnie wymieszamy. Tak powstały produkt możemy wklepać w skórę twarzy. W ten sposób zmyjemy makijaż, a przy okazji zregenerujemy i wypielęgnujemy swoją cerę.

Natomiast dodając olejek do balsamu nawilżającego wzmocnimy jego działanie oraz sprawimy, że jego konsystencja stanie się bardziej płynna, co ułatwi aplikację.
Olejek z opuncji można wykorzystać również do pielęgnacji włosów (należy wetrzeć go we włosy i zostawić na 15 minut) oraz do nawilżania skórek wokół paznokci jak i odżywienia ich samych. Nada się on również świetnie jako olejek do masażu.

Najdroższy olejek świata

Tak właśnie nazywany jest olejek z nasion opuncji figowej. Nie ma jednak w tym nic dziwnego biorąc pod uwagę ilość jego dobroczynnych właściwości. Dzięki jednemu kosmetykowi jesteśmy w stanie zadbać o naszą skórę, włosy i paznokcie. A gdyby tego było mało, dodając go do innych produktów pielęgnacyjnych możemy podwoić ich pozytywne działanie na naszą skórę. Tak więc nie pozostaje nam nic innego niż cieszyć się i korzystać z tego daru natury jakim są nasiona opuncji figowej.

Paulina Osowska

Komentarze do: Olejek z opuncji – właściwości i zastosowanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz