Szukaj

Olejek z czarnuszki - właściwości i zastosowanie

Podziel się
Komentarze0

Czarnuszka siewna to roślina, która powszechne zastosowanie znalazła w Egipcie. Już w starożytności, Egipcjanie traktowali ją jako receptę na wszelkiego rodzaju choroby, określając ją jako „ złoto faraonów”. Olejek z czarnuszki osiada wiele dobroczynnych właściwości, dlatego coraz częściej stosuje się go w Europie w celach leczniczych.

Olejek z czarnuszki - właściwości i zastosowanie

Czarnuszka jest rośliną jednoroczną, która kwitnie w okresie pomiędzy czerwcem a wrześniem. Zawiera specyficzne kwiaty koloru niebieskiego bądź białego z charakterystycznymi seledynowymi końcówkami. Z powodu nasion posiada wysoką pozycję wśród surowców roślinnych z działaniem leczniczym.

Oprócz tego, przez wiele tysięcy lat była składnikiem, który przedłużał okres ważności artykułów spożywczych. Bardzo chętnie używana jest też jako przyprawa do produktów takich jak chleb, mięso czy przetwory warzywne. Dla osób wrażliwych, może zastąpić pieprz ponieważ posiada łagodniejszy smak i nie powoduje podrażnień żołądka. W Azji najczęściej wykorzystuje się ją w leczeniu chorób jelit i żołądka. Jednak posiada ona też wiele innych właściwości. W pierwszej kolejności jest naturalnym antybiotykiem. Działa moczopędnie, żółciopędnie oraz rozkurczająco. Dodatkowo, ma zastosowanie przeciwgrzybiczne i działa przeciwzapalnie.

Zobacz również:

Najbardziej znaną postacią używaną w medycynie  jest olej z czarnuszki egipskiej. Posiada on wielkie zasoby nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pełnią ważną rolę w organizmie człowieka i mają pozytywne oddziaływanie na cały układ odpornościowy.

Dla osób, które czują permanentne osłabienie organizmu jest bardzo wskazany, ponieważ podnosi odporność, w szczególności po dłuższej rekonwalescencji. Oprócz tego, kwasy tłuszczowe zawarte w oleju obniżają zawartość cholesterolu we krwi, znacznie likwidując ryzyko zawału serca i udarów. Czarnuszka znajduje też zastosowanie w leczeniu chorób autoimmunologicznych między innymi łuszczycy, reumatyzmu czy alergii. Lecznicze właściwości olejku wspomagają odporność organizmu i regulują alergie, łagodząc  jej objawy. Podawana wewnętrznie jest też doskonałą substancją zalecaną przy infekcjach przewodu pokarmowego i bólach żołądka, przy okazji wspomagając przemianę materii i  wzmacniając działania wątroby. Stosowany zewnętrznie, olej z czarnuszki jest doskonałym kosmetykiem wspomagającym skórę osób borykających się z różnymi zmianami chorobowymi między innymi trądzikiem, łuszczycą czy atopowym zapaleniem skóry.

Olejek z czarnuszki posiada wiele walorów i może być stosowany zarówno u dzieci jak i dorosłych, jednak należy pamiętać o odpowiedniej dawce. W przypadku dorosłych zalecana jest jedna łyżeczka dwa razy dziennie przed posiłkiem, w przypadku dzieci dawka powinna być o połowę mniejsza. Olejek z czarnuszki jest bezpiecznym naturalny składnikiem, jednak w przypadku dzieci warto przed pierwszym podaniem skontaktować się z lekarzem.

Komentarze do: Olejek z czarnuszki - właściwości i zastosowanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz