Szukaj

Olej z kocanki – właściwości i działanie

Podziel się
Komentarze0

Kocanka to krzew o drobnych żółtych kwiatach, charakterystyczny dla terenów Europy. W języku potocznym nazywana jest nieśmiertelnikiem, gdyż jej kwiaty długo po zasuszeniu utrzymują swoją barwę. Kocanka nie jest popularna w Polsce, dlatego jej wszechstronne działanie może być zaskoczeniem - poznaj właściwości oleju z kocanki.

Olej z kocanki – właściwości i działanie

Właściwości oleju z kocanki

Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, kocanka już od bardzo dawna była wykorzystywana w medycynie ludowej – pomagała przy leczeniu zapaleń, kaszlu, gorączki, bólu mięśni i stawów, chorób moczowych i wątrobowych, a także reakcji alergicznych i astmy.

Poza własnościami zdrowotnymi, kocanka znajduje zastosowanie także w kosmetyce – ze względu na swoje właściwości łagodzące i regenerujące jest istotnym składnikiem w pielęgnacji skóry.

Różnorodne właściwości kwiatów z kocanki wynikają z zawartości licznych związków chemicznych, takich jak:

  • diketony - odpowiedzialne za właściwości regenerujące, zabliźniające i przeciwzapalne,
  • flawonoidy i acetofenony -  odpowiadające za właściwości przeciwutleniające,
  • flawonoid gnafalina oraz kwas ursolowy - odpowiedzialne za właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne,
  • olejki eteryczne, trójterpenoidy i flawonoidy – odpowiadające za właściwości antyseptyczne kocanki.

Zobacz również:

Działanie oleju z kocanki

Olej z kocanki przede wszystkim działa obkurczająco, przeciwzapalnie, regenerująco oraz zmniejsza opuchnięcia. Korzystanie wpływa na naczynka, pomaga przy zaniku siniaków, obtłuczeń, różnego rodzaju zaczerwień skóry, przyspiesza także leczenie wybroczyn i krwiaków powstałych po urazach. Minimalizuje tworzenie się blizn, a także pomaga przy redukcji już istniejących, gdyż stymuluje odbudowę naskórka i odpowiada za tworzenie się nowych, zdrowych komórek. Może też pomóc przy drobnych zranieniach, gdyż uśmierza ból i hamuje krwawienie – działa łagodząco na skórę. Zalecany jest osobom zmagającym się z trądzikiem różowatym, podrażnioną skórą czy opuchnięciami pod oczami. Ponad to, olejek z kocanki zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu skóra nie niszczy się przedwcześnie. Kocanka pomaga też przy leczeniu stanów alergicznych skóry. Dodatkowo nawilża i wygładza skórę. Działa także przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Naukowcy udowodnili w badaniach, że wykazuje aktywność przeciw bakteriom i drożdżakom. Warto dodać, że olej z kocanki uważany jest za jeden z najlepiej wchłaniających się olejków.

Ze względu na swoje różnorodne właściwości kosmetyczne, olejek z kocanki jest jednym ze składników kosmetyków przeznaczonych dla skóry wrażliwej i problematycznej. Zastosowanie znajduje w produktach mających na celu ochronę skóry przed szkodliwymi procesami utleniania, a także w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym, oczyszczającym i przeciwpodrażnieniowym.

Olejek z kocanki zapewni doskonałą ochronę skórze wrażliwej i zmagającej się z różnymi problemami, takimi jak trądzik różowaty, blizny, zaczerwienienia, opuchnięcia czy naczynka. Dzięki swoim właściwościom łagodzącym, regenerującym oraz przeciwzapalnym powinien być częścią codziennej pielęgnacji skóry.

Jagoda Marek

Komentarze do: Olej z kocanki – właściwości i działanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz