Szukaj:
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Chili a odchudzanie

13-12-2011 15:01
Chili nazywane również papryką owocową lub pieprzowcem owocowym jest składnikiem  wykorzystywanym w dietach odchudzających. Prócz charakterystycznego ostrego smaku posiada również właściwości przyśpieszające metabolizm w organizmie człowieka.
Chili a odchudzanie
Zobacz również:


Chili jest warzywem, które zawiera substancję zwaną Capsaicin. To właśnie ona wpływa na przyśpieszenie metabolizmu, a tym samym pomaga w walce z dodatkowymi kilogramami i wspomaga proces odchudzania. Dzięki temu możemy również kontrolować nasz apetyt.

Zjadając papryczki chili czujemy gorąco, a nawet zaczynamy się pocić. Jest to rezultatem zwiększonego zużycia energii, która jest czerpana ze zmagazynowanej tkanki tłuszczowej.

Decydując się na wykorzystanie papryczki chili w diecie odchudzającej należy mieć świadomość, że prócz ostrego smaku, który nie każdy jest w stanie tolerować, może również powodować różnorakie reakcje alergiczne.

Dlatego wprowadzając chili do swojego codziennego jadłospisu warto zacząć od małych ilości. Dobrze jest rozpocząć od dodawania płatków chili jako przyprawy do dań. Z czasem można zacząć dodawać papryczki chili jako dodatek do dań lub surówek.

Chili można również spożywać w postaci zupy chili con carne lub codziennie zjadając miseczkę ostrego chili. Ważna jest jednak regularność. Aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty warto wprowadzić chili co codziennego jadłospisu.

Prócz wspomagania metabolizmu papryczki chili zapobiegają także odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Co więcej pozwalają także zapobiegać chorobom, które najczęściej są konsekwencją otyłości, takim jak: cukrzyca typu 2, nadciśnienie i choroby układu sercowo-naczyniowego.
Oceń tekst:
Ocena: brak     Głosów: 0
copyright biomedical.pl
Zobacz artykuły:
Zobacz również tagi: chili odchudzanie metabolizm tkanka tłuszczowa cukrzyca nadciśnienie endorfiny
Brak komentarzy