Szukaj

Sycąca dieta ryżowa

Ryż jest to zboże, które posiada 25 gatunków. Stanowi podstawę wyżywiania niemal 1/3 ludności świata. Dieta ryżowa pozwala zrzucić zbędne kilogramy i uniknąć głodzenia się. Dzieję się tak, gdyż ryż jest bogaty w potas i ubogi w sód. Taka kombinacja zapewnia równowagę kwasowo-zasadową organizmu i tym samym przyspiesza trawienie.

Zasady diety ryżowej

  • trwa 21 dni

  • w ciągu dnia można spożywać  3 posiłki z ryżem

  • należy wypijać około 2 litrów płynów dziennie

  • dietę można powtarzać co 2 miesiące

  • należy ograniczyć spożycie soli

Dieta ryżowa składa się z dwóch faz

Faza I

polega na ograniczeniu liczby kalorii, które spożywamy w ciągu dnia oraz usunięciu z jadłospisu produktów  niezdrowych i wysoko kalorycznych. Faza ta trwa tak długo jak jest to niezbędne.

W fazie tej  należy:

  • unikać spożywania mięsa

  • Zobacz również:

    jeść dużo ziaren i zbóż

  • spożywać owoce

Faza II

Celem tej fazy jest  stopniowe zwiększanie kalorii. Należy co tydzień wprowadzać po około 200 kcal więcej.

Podstawą  jadłospisu są:

  • warzywa, głównie fasola

  • raz na tydzień jada się ryby

  • dziennie jada się 3 posiłki

  • po zakończeniu diety do jadłospisu wprowadza się chude mięso i beztłuszczowy nabiał

Zalety diety

  • obniżenie cholesterolu

  • umocnienie serca

  • poprawa pracy jelit

  • usuwanie szkodliwych toksyn

  • upadek wagi związany z uczuciem sytości

  • usuwa nadmiar wody z organizmu

  • pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi

Przykładowy jadłospis

Śniadanie (gotowany ryż + jogurt + owoce)

II śniadanie (kromka chleba pełnoziarnistego + żółty ser + sałata oraz kiwi)

Obiad (ryż z kawałkami piersi z kurczaka + sok owocowy)

Podwieczorek (2 szyszki ryżowe z herbatą)

Kolacja (sałatka - kurczak + ryż + sos winegret)

Komentarze do: Sycąca dieta ryżowa

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz