Szukaj

Ocet jabłkowy a odchudzanie

Wokół wspomagającego odchudzanie octu jabłkowego krąży wiele opinii, pozytywnych i bardziej sceptycznych. Czy picie octu jabłkowego rzeczywiście pomaga zrzucić zbędne kilogramy i czy jest zdrowe?

Ocet jabłkowy a odchudzanie

Czym jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy, określany w Anglii eliksirem życia, to odmiana octu wytwarzana na bazie jabłek. Jest używany jako przyprawa do potraw, ale również jako lekarstwo. Jest bogaty w wiele minerałów i witamin, m. in. potas, sód, magnez, fluor, żelazo, chlor, fosfor, miedź, krzem, witaminę A, witaminy z grupy B, C, E i P, beta karoten, kwas jabłkowy, cytrynowy i mlekowy. Jednak głównymi składnikami są: witamina E, pektyny i potas. Pektyny przyspieszają metabolizm, usprawniają perystaltykę jelit oraz wspomagają trawienie, co więcej, zmniejszają one stopień przyswajania i odkładania tłuszczu w komórkach oraz obniżają poziom cholesterolu.

Szybsza przemiana materii

Ocet jabłkowy dzięki wspomnianym wyżej pektynom, przyspiesza przemianę materii. Wspomagając trawienie, powoduje większe wydzielanie się soków żołądkowych i szybsze syntetyzowanie enzymów trawiennych. Z tego powodu nie możemy przesadzać z jego piciem, gdyż można sobie podrażnić śluzówkę żołądka, co prowadzi do wrzodów.

Zobacz również:

Jak stosować ocet jabłkowy?

Dawką optymalną do dziennego spożycia jest 1-2 łyżki octu jabłkowego, nie więcej. Ocet rozcieńczamy w szklance wody i pijemy pół godziny przed każdym posiłkiem. Jeśli nie będzie nam odpowiadał octowy smak przyrządzonego napoju, śmiało możemy dodać do niego łyżkę miodu, soku, syropu owocowego itd.

Przeciwwskazania

Ocet jabłkowy nie jest zalecany kobietom w ciąży i osobom z problemami żołądkowymi (osoby z problemami żołądkowymi mogą stosować ocet jabłkowy w tabletkach), wrzodami, a także tym cierpiącym na osteoporozę. Jeśli bierzemy jakieś leki, przed kuracją octem jabłkowym powinniśmy skonsultować się z lekarzem.

Przepis na ocet jabłkowy własnej roboty

Umyte jabłka (dowolna ilość) umyć i pokroić na ćwiartki, następnie zetrzeć na tarce łącznie z gniazdami nasiennymi. Starte jabłka umieścić w kamiennym naczynku bądź słoju.

Na każdy kilogram startych jabłek dodać nieco ponad litr wody, 1 dag drożdży, 10 dag cukru i kawałek razowego chleba. Naczynie przykryć gazą i odstawić na 10 dni, mieszając zawartość w ciągu dnia kilka razy. Po upływie 10 dni, płyn który powstał, należy przefiltrować przez gazę i ponownie wlać do czystego naczynia, dodając po 10 dag cukru na każdy litr płynu. Później naczynie odstawić i po ok. 1,5 miesiąca znów przefiltrować i rozlać do butelek. Zaleca się przechowywanie w ciemnym i chłodnym miejscu.

Nie zapominajmy jednak, że samo picie octu jabłkowego nie wystarczy, aby się odchudzić. Zdrowa, zbilansowana dieta i ruch są do tego kluczem, a ocet jabłkowy może nam w tym pomóc. Także jak ze wszystkim i w tym wypadku zalecamy rozsądek i rozwagę.

Aleksandra Duda

Komentarze do: Ocet jabłkowy a odchudzanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz