Szukaj

In vitro: mrożone zarodki lepsze od „świeżych”

Podziel się
Komentarze0

Na podstawie obserwacji 37 000 ciąż, naukowcy doszli do zaskakującego wniosku - mrożone zarodki podnoszą skuteczność zapłodnienia in vitro. Pacjentki poddające się sztucznemu zapłodnieniu mogą zdecydować się na natychmiastową implantację embrionu lub też zamrożenie zarodków i wykorzystanie ich w późniejszym terminie.



Magazyn Fertility and Sterility donosi, że to właśnie zamrożone zarodki decydują o skuteczności metody.

Zespół angielskich specjalistów wykazał, że użycie mrożonych embrionów zwiększa szansę na zajście w ciążę oraz niesie mniejsze ryzyko powikłań.

Badania dowiodły, że po wszczepieniu zamrożonych zarodków rzadziej dochodzi do niepożądanych krwawień i przedwczesnego porodu.

Efektywność metody wiąże się prawdopodobnie z regulacją hormonów kobiety. Eksperci sugerują, że kluczowe znaczenie ma tu odstęp czasowy między pobraniem komórki i implantacją zarodka.

Zobacz również:



W metodzie in vitro pacjentkom podaje się zastrzyki hormonalne w celu pobudzenia produkcji komórek jajowych, które następnie są pobierane i natychmiast wszczepiane lub zamrażane.

Lekarze twierdzą, że implantacja bezpośrednio po cyklu stymulacji hormonalnej zmniejsza szansę na sukces.

Coraz częściej rekomenduje się mrożenie zarodków i wszczepianie ich, gdy poziom hormonów kobiety wraca do normy, co stwarza lepsze warunki dla rozwoju embrionu.

Można powiedzieć, że odbywa się dzięki temu przyspieszony proces naturalnej selekcji: przetrwają bowiem tylko najsilniejsze zarodki.

„Na dzień dzisiejszy jesteśmy daleko od posiadania wystarczających dowodów uzasadniających korzystanie wyłącznie z zamrożonych embrionów”, podkreśla Abha Maheshwari z uniwersytetu Aberdeen w Szkocji.

Trzeba jednak zauważyć, że jest to obecnie metoda zalecana przez większość lekarzy.

Komentarze do: In vitro: mrożone zarodki lepsze od „świeżych”

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz