Szukaj

Artroza biodra: czosnek i cebula mają mieć działanie ochronne

Warzywa z rodziny czosnkowatych, takie jak czosnek, cebula, szalotka i por, być może są w stanie zapobiegać artrozie biodra, według badania przeprowadzonego przez naukowców brytyjskich. Naukowcy najpierw przeprowadzili badanie wśród około 1 000 kobiet, cieszących się dobrym zdrowiem, w wieku od 46 lat do 77 lat.



Ta badana grupa, złożona z samych bliźniaczek, była następnie obserwowana przez 9 lat. Uczestniczki były okresowo poddawane badaniu przy pomocy kwestionariuszy, które miały na celu poznanie ich zwyczajów żywieniowych, a następnie badaniu przy pomocy radiografii stawów ich rąk, kolan oraz miednicy, która miała na celu wykrycie wszystkich potencjalnych znaków degeneracji stawów.

Według rezultatów, uczestniczki, które jadły więcej warzyw, miały także o wiele mniej oznak klinicznych degeneracji stawów biodrowych. Autorzy donoszą, że to działanie ochronne było szczególnie zaznaczone u tych kobiet, które jadły duże ilości czosnku, cebuli, szalotki oraz porów.


Poszukując wyjaśnienia dla tego zjawiska, naukowcy brytyjscy przeprowadzili próby in vitro (hodowla komórek w probówce). Zaobserwowali oni, że allicyna, która jest zawarta w roślinach czosnkowych, przekształca się w różne związki siarki w organizmie i że przynajmniej jedna z tych pochodnych – diwęglan dwusiarczku – ma mieć działanie antyzapalne, które może właśnie zapewniać swojego rodzaju ochronę przeciwko artrozie.

Fakt przeprowadzenia badań na bliźniaczkach pozwoliło rozróżnić wpływ genetyki od wpływu dostarczanych składników pokarmowych na pojawianie się artrozy, podtrzymuje pani reumatolog Francis Williams, która kierowała zespołem badaczy. Jej zdaniem, rezultaty te pokazują, że główki czosnku i innych roślin z tej rodziny zawierają substancje, które mogą pomagać w zapobieganiu – a być może i leczeniu – degeneracji stawów.

Komentarze do: Artroza biodra: czosnek i cebula mają mieć działanie ochronne

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz