Szukaj

Rak trzustki: uwaga na żywność słodzoną i rafinowaną

Podziel się
Komentarze0

Regularne spożywanie słodyczy oraz produktów spożywczych, mających wysoki indeks glikemiczny, takich jak na przykład biały chleb, ciasta i ciastka, rafinowane produkty zbożowe i płatki, jest być może związane z podwyższeniem ryzyka zachorowania na raka trzustki. Jednakże, tu dobra wiadomość, duże spożycie owoców mogłoby mieć efekt ochronny.



Zespół naukowców włoskich i amerykańskich doszedł do tego wniosku, badając zwyczaje żywieniowe blisko 1 000 dorosłych Włochów. Jedna trzecia z badanych cierpiała na raka trzustki, podczas gdy pozostali uczestnicy badań byli wolni od tej choroby.

Uczestnicy badań, których dieta charakteryzowała się wysokim indeksem glikemicznym, byli bardziej narażeni na rozwinięcie się tej postaci raka, w porównaniu do tych uczestników, których dieta charakteryzowała się niskim indeksem glikemicznym. A im wyższy był ten wskaźnik, tym bardziej zaostrzone było ryzyko zachorowania na raka trzustki.


W rzeczywistości, uczestnicy mający indeks glikemiczny najwyższy, byli blisko 78% bardziej narażeni na wystąpienie raka trzustki niż ci, którzy mieli ten wskaźnik niższy. Naukowcy wzięli także pod uwagę obciążenie glikemiczne pokarmów, ale nie znaleźli żadnego związku z rakiem trzustki.

Naukowcy także ustalili związek nadmiernej konsumpcji cukru, a także słodyczy, miodu oraz konfitur i dżemów a rakiem trzustki.

Interesującym faktem jest także to, że naukowcy, koncentrując swoje analizy także na owocach, wykazali znaczne zmniejszenie ryzyka pojawienia się raka trzustki u tych uczestników badań, którzy jedli więcej owoców.

Według Kanadyjskiego Stowarzyszenia Raka, rocznie diagnozuje się około 4 000 nowych przypadków raka trzustki. Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo 3 900 osób każego roku w samej tylko Kanadzie.

Dlatego rak trzustki to piąty z najgroźniejszych typów raka w krajach uprzemysłowionych.

Komentarze do: Rak trzustki: uwaga na żywność słodzoną i rafinowaną

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz