Szukaj

Pokarmy bogate w potas mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu u starszych kobiet

Podziel się
Komentarze0

Badacze odkryli, że starsze kobiety, które spożywają produkty bogate w potas mogą w ten sposób zmniejszyć ryzyko udaru mózgu oraz mają szansę na dłuższą żywotność niż kobiety, których dieta nie zawiera odpowiednich ilości potasu.

Banany zawierają zwykle 450 mg potasu. Są naturalnym produktem, który dodatkowo wolny jest od tłuszczu, cholesterolu i sodu.

Badanie zostało opublikowane w American Heart Assocation (AHA) w czasopiśmie Stroke. Badania sugerują również, że kobiety po menopauzie mogą czerpać więcej korzyści z życia dzięki spożywaniu pokarmów bogatych w potas, jeżeli nie występuje u nich problem wysokiego ciśnienia krwi.

Udar mózgu jest jedną z głównych przyczyn śmierci w Stanach Zjednoczonych, a prawie 60% wszystkich ofiar udaru to kobiety. Potas został we wcześniejszych badaniach powiązany z mniejszym ryzykiem udaru mózgu, jednak do tej pory niewiele było badań dotyczących skutków jego spożycia w starszym wieku lub w przypadku różnych rodzajów udaru.

Zobacz również:

Niestety badania wykazują, że że wiele starszych kobiet nie otrzymuje zalecanej ilości potasu w swojej diecie, która wynosi – co najmniej 4700 mg dziennie, według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa.

Naukowcy przeanalizowali w sumie 90.137 kobiet po menopauzie w wieku od 50. do 79. roku życia, a okres badań trwał średnio 11 lat. Podczas tego czasu, kontrolowano, ile potasu przyjęły i ile zużyły uczestniczki. Sprawdzano także częstość występowania różnych typów udaru mózgu oraz liczbę zgonów. W momencie rozpoczęcia badań, kobiety przyjmowały średnio 2,611 mg potasu dziennie, a naukowcy analizowali spożycie potasu z pokarmu, a nie suplementów.

W wynikach okazało się, że kobiety, które spożywały najwięcej potasu czyli prawie 3193 mg dziennie, miały o 16% mniejsze prawdopodobieństwo na wystąpienie udaru niedokrwiennego oraz 12% mniejsze ryzyko na wystąpienie udaru mózgu niż w przypadku kobiet, które spożywały mniejsze ilości potasu, czyli średnio 1925,5 mg dziennie.

Istotnym aspektem badań jest również nadciśnienie. Kiedy u kobiet nie występowała ta choroba, ryzyko udaru mózgu zmalało jeszcze bardziej aż do 27%, a do 21% zmalało ryzyko udaru ogólnie.

Z tych obserwacji wynika, że dieta zawierające większe ilości potasu może być korzystnym czynnikiem dla kobiet zagrożonych nadciśnieniem tętniczym. Trzeba pamiętać jednak, że są to badania obserwacyjne, które koncentrują się głównie na zależności potasu, więc ich interpretacja powinna być bardzo ostrożna.

Opracował: Damian Nowaczek

Komentarze do: Pokarmy bogate w potas mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu u starszych kobiet

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz