Szukaj

Właściwości otrąb owsianych

Otręby owsiane to bezgranicznie zdrowy produkt. Idealny dodatek do wszystkich dań. Odchudzający, dodający energii, stworzony do tego, żeby jadać go codziennie i korzystać z dobroczynnego wpływu na ciało.

Właściwości otrąb owsianych

Czym są otręby?

Otręby są jednym z najzdrowszych składników, jakie możemy włączyć do diety. Jedzono je i dawniej, chociaż wówczas przybierały formę jednego z bardziej znienawidzonych posiłków dzieci. Obecnie reklamowane są jako produkt idealny w każdym wieku, a do tego doskonały jako element zdrowego żywienia oraz odchudzania. Nie jest też tak często dyskryminowany, a  stał się wręcz lubiany.Otręby powstają jako produkt uboczny powstały z przemiału pszenicy. To, co czyni ją polecaną jako składnik diety to wysoka zawartość korzystnych dla zdrowia substancji. Zawiera mnóstwo błonnika, składników mineralnych, w tym magnez i fosfor, witaminy z różnych grup, oraz niezbędne organizmowi tłuszcze.

Błonnika

Najbardziej podkreślaną właściwością otrębów jest wysoka zawartość błonnika, którą posiadają. Mają go aż do 16%, co razem z kadzą jaglaną czyni je jednym z najzdrowszych produktów spożywczych.

Otręby owsiane posiadają mnóstwo błonnika rozpuszczalnego, w którego skład wchodzą m.in. beta gluteny. Zarówno błonnik jak i jego części składowe są ważne dla przewodu pokarmowego. Beta gluten jest odpowiedzialny za obniżanie cholesterolu. Natomiast błonnik jest jak szczotka wymiatająca z przewodu pokarmowego szkodliwe produkty przemiany materii, do tego jest wspaniałym probiotykiem, a na podrażnione ściany jelit działa niczym opatrunek. Gdy jelita są podrażnione, błonnik okleja je niczym plaster, dzięki czemu uszkodzenia mogą się regenerować. Tym samym chroni to przed chorobami przewodu pokarmowego, oraz poprawia jego pracę. Co więcej, zapewnia uczucie sytości. Błonnik zmienia otręby w przewodzie pokarmowym w gęstą papkę, która zapycha go i tym samym uczucie głodu pojawia się rzadziej.

Witaminy

Zestaw witamin, które można znaleźć w otrębach jest bardzo bogaty. Zamiast kupować suplementy w aptekach lepiej zacząć włączać je do posiłku. Posiadają witaminy, które powinni posiadać sportowcy aby zwiększyć swoją wytrzymałość, jak i te które przydarzą się każdej kobiecie dla utrzymania urody i zdrowego wyglądu skóry. Mowa tu przede wszystkim o witaminach z grupy B. B1 czyli tiamina. B5 inaczej kwas pantotenowy, który odpowiedzialny jest za unikanie zmęczenia i rozdrażnienia. Witaminę B6 pomagającą w przemianie tłuszczów i węglowodanów, oraz mającą dobry wpływ na nerki, a także zapobiegającą drętwieniu mięśni, i częstym skurczom. Do tego jeszcze witamina B9, inaczej folocyna, która jest bardzo istotnym składnikiem dla kobiet w ciąży oraz młodych matek. Poza tą grupą witamin w otrębach występuje również witamina E, znana wszystkim jako witamina młodości. Istotnie ma ona korzystny wpływ na zdrowie i odbudowę komórek, chroni przed wolnymi rodnikami, a także chroni serce.

Ze względu na witaminy B, które najlepiej rozkładają się w wodzie, dobrze przygotowywać otręby właśnie na niej, dodawać je do zupy lub popić posiłek z nimi szklanką wody.

Zobacz również:

Składniki mineralne

Często nie docenia się roli jaką składniki mineralne odgrywają w ciele. Jednak wystarczą niewielkie wahania, a już odczuwalne są pewne skutki uboczne. Dobrze widać to w przypadku magnezu, którego brak skutkuje częstym, mimowolnym drżeniem mięśni. Także i w tym przypadku zamiast łykać tabletki można sięgnąć po otręby. Zawierają one zarówno dużą dawkę magnezu, fosforu, żelaza oraz cynku. Czyli wszystkie minerały, które wspomagają zarówno pracę serca, jak i mózgu, zwiększając pamięć i koncentrację.

W przypadku cynku, jest to także składnik wpływający dobrze na płodność człowieka, jeśli więc para planuje dziecko, może zacząć jeść więcej otrębów, aby zachować siły witalne.

Otręby, a odchudzanie

Kalorie i tłuszcz w otrębach

Otręby są bardzo kaloryczne. To zdanie może przerazić niejedną osobę, ale spokojnie, nie są to tuczące kalorie. Posiadają również tłuszcze, jednak są to tłuszcze zdrowe, których nasz organizm potrzebuje, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Nasz organizm nie potrafi ich sam wytwarzać, dlatego należy dostarczać je w pożywieniu. Odgrywają one dużą rolę w pomocy przy przemianie materii, trawieniu i prawidłowym gospodarowaniu energią przez ciało.

Zalety otrębów jako składniku posiłków

Pozytywne cechy otrębów oraz ich jedzenia można by długo wymieniać. Przede wszystkim obniżają cholesterol i spowalniają wchłanianie cukru. Usuwają także toksyny, metale ciężkie oraz inne składniki, które

mogą pogarszać samopoczucie jeśli zalegają w organizmie, nie pozwalając prawidłowo przeprowadzać niezbędnych procesów. Poprawiają odporność, przez co są świetne jako składnik ciepłych zup w okresie jesienno-zimowym gdy odporność jest najbardziej nadwyrężana. Pomagają w leczeniu miażdżycy, rozluźniają żyły i zmniejszają istniejące w nich ciśnienie.

Mają istotny wpływ na pamięć i koncentrację, wytrzymałość sportowców, energię oraz utratę kilogramów. Nawilżają także skórę, zarówno gdy są stosowane od wewnątrz, jak i na zewnątrz jako maseczki. Dodaje to skórze świeżości, a przy tym spowalnia procesy starzenia się. Korzystne właściwości otrębów kuszą aby jeść ich wiele, jednak tak jak ze wszystkim, nie należy przesadzać. Nie należy jeść ich zbyt wiele na raz, gdyż wtedy mogą powodować zaparcia. Najlepsza ilość to do trzech łyżek dziennie. Co jest kolejną dobrą cechą otrębów to ich różnorodne zastosowanie. Nie trzeba ich jeść tylko zalanych mlekiem. Można dodawać do jogurtu, do sałatek, do zup. Są doskonałą alternatywą dla panierki do kotletów. Można z nich nawet piec ciastka lub placki dodając wówczas inne zdrowe dodatki, np. orzechy lub rodzinki.

Zdrowa dieta – zdrowe ciało

Właściwości, wypełnienie żołądka, oraz ilość składników sprawiających, że ciało odżywa plasują otręby na jednym z pierwszych miejsc wśród składników zdrowej diety. Nie należy się ich wystrzegać, ale jeść zdrowo. Jeśli nie są lubiane, postarać się polubić, bowiem są dla organizmu niczym paczka wszystkiego co zdrowe i co ciężko znaleźć w innych produktach w takim natężeniu. Jeśli już są jedzone, wtedy należy pamiętać o systematyczności w tym. Jedzone raz w tygodniu nie przyniosą aż takich efektów, jedzone codziennie szybko pozwolą to odczuć. Zmniejszy się zmęczenie, pojawi więcej energii, a problemy z żołądkiem odejdą do lamusa.

Komentarze do: Właściwości otrąb owsianych

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz