Szukaj

Fakty i mity na temat zdrowego trybu życia

Podziel się
Komentarze0

W świadomości przeciętnego człowieka istnieje kilka przekonań związanych z uprawianiem sportu, do których regularnie się stosuje, jak również szerzy często nieprawdziwe informacje w gronie znajomych. Prof. Ingo Froböse, ekspert z zakresu sportu, obala kilka takich mitów.

Fakty i mity na temat zdrowego trybu życia

1. Alkohol można wypocić w trakcie uprawiania sportu

Fałsz. 95% alkoholu przetwarzane jest w wątrobie, która zaczyna swój proces już po wypiciu kilku łyków piwa.  Rozkład alkoholu uzależniony jest od płci, wagi i ilości tłuszczu w organizmie. Dodatkowo kobiety są pokrzywdzone, ponieważ w ich żołądkach nie istnieje enzym, który w przypadku mężczyzn już w żołądku zaczyna rozbijać alkohol. Wątroba maksymalnie w trakcie godziny może rozłożyć 0.1- 0.2 grama alkoholu, czyli cały proces może trwać bardzo długo. Przy regularnym i zwiększonym spożywaniu alkoholu, wątroba zaczyna się przyzwyczajać i dostosowywać do zwiększonej pracy. Jedynie to pozostałe 5% usuwane jest przez skórę, jednak jest to tak mała ilość, że zdecydowanie można powiedzieć, że alkoholu nie da się wypocić. 

Właściwie uprawianie sportu po spożyciu napojów procentowych jest niebezpieczne, ponieważ w takim stanie czas reakcji obniża się, podobnie jak stopień koncentracji i nietrudno wówczas o kontuzje c zy złamania. Poza tym niesie to za sobą negatywne konsekwencje dla wieńcowego układu krążenia. Wątroba w procesie rozkładu alkoholu wykorzystuje węglowodany, które nie są dostępne, jeśli jednocześnie uprawia się sport. Może to prowadzić do hipoglikemii i spadku wydajności mięśni, bowiem węglowodany są niezbędne dla rozwoju tkanki mięśniowej.

2. Tłuszcz spala się dopiero po 30 minutach


Organizm człowieka w zasadzie posiada 4 systemy wytwarzające energię do których sięga w zależności od zapotrzebowania i sytuacji. W życiu codziennym i przy uprawianiu sportów najważniejszą rolę odgrywa metabolizm cukrów i tłuszczy. Przemiana tłuszczów towarzyszy każdej przemianie materii ze względu na to, że organizm posiada największe zapasy właśnie tłuszczu. Wynika z tego, że spalanie tłuszczu jest procesem zawsze aktywnym. Trzeba jednak przyznać, że bardziej efektywne jest to wśród jednostek wysportowanych. Nie można zapominać o tym, że tłuszcze najlepiej spalają się w obecności węglowodanów, dlatego w trakcie uprawiania sportu należy zadbać o odpowiedni dostęp do nich, aby metabolizm tłuszczy mógł w pełni pracować.

3. Sportowcy pocą się mniej


Przy każdym wysiłku fizycznym organizm wytwarza ciepło. Im dłuższy i intensywniejszy ruch, tym komórki produkują więcej ciepła. Aby utrzymać ich wydajność, organizm musi się jak najszybciej wydalić tą energię poprzez  skórę, ponieważ komórki nie mogą wytrzymać takiego ciepła. Organizm może normalnie funkcjonować wyłącznie wtedy, gdy posiada normalną temperaturę ciała. Nadmiar ciepła jest dla nas niebezpieczny, podobnie jak w przypadku gorączki. Proces wydalania ciepła jest u sportowców lepiej rozwinięty, mogą oni go kontrolować, dlatego wbrew pozorom sportowcy pocą się mocniej niż przeciętny człowiek. Osoby niewysportowane produkują w trakcie godzinnego wysiłku fizycznego ok. 0.8 litra potu, u sportowców liczba ta sięga nawet 3 litrów.

4. Apfelschorle najlepszym napojem dla sportowców


Popularny napój składający się z soku jabłkowego i wody mineralnej powszechnie uważa się za bardzo korzystny dla osób aktywnych fizycznie. Nie jest on jednak godny polecenia, zawiera cukier, którego organizm nie potrzebuje w tak dużych ilościach w  trakcie uprawiania sportu. Należy również unikać soków owocowych, które poza sporą dawką cukru zawierają również niekorzystne substancje chemiczne. Zdecydowanie lepsza jest woda mineralna, najlepiej niegazowana, ponieważ nadmiar gazu zatrzymuje się w przeponie i utrudnia swobodne i głębokie oddychanie. Aby nie podrażniać jelit i żołądka powinno się również wystrzegać bardzo zimnej wody.

5. Sportowcy chorują rzadziej?

Często zastanawiamy się, jak to się mogło stać, że tuż przed ważnymi zawodami zawodnik zachorował?!  Przecież układ odpornościowy sportowców powinien być w pełni rozwinięty. Zasadniczo to prawda, jednak często zdarza się, że sportowiec  jest po prostu przetrenowany, a przez to osłabiony. Wówczas nietrudno o załapanie jakiejś infekcji.  Jeśli trening jest rozsądnie prowadzony, wzmacnia on odporność zawodnika, z kolei presja i stres pobudzają nadmiernie hormon odpowiedzialny za stresb - kortyzol, który skutecznie osłabia system immunologiczny sportowca. W związku z tym należy pamiętać, że owszem, sport to zdrowie, jednak tylko wtedy, gdy uprawiany jest w granicach naszych możliwości.

Autor:

Manuela Tomala

Komentarze do: Fakty i mity na temat zdrowego trybu życia

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz