Szukaj

Antyoksydanty w diecie pomagają obniżyć nadciśnienie

Podziel się
Komentarze1

Naukowcy z Penn State Hershey Heart and Vascular Institute stwierdzają, że dieta bogata w antyoksydanty może przynieść ulgę wszystkim tym, którzy cierpią z powodu choroby tętnic obwodowych (ang. PAD, peripheral arterial disease). Antyoksydanty możemy znaleźć w owocach i warzywach.



PAD jest chorobą, w której zredukowany przepływ krwi prowadzi do wzrostu ciśnienia i bólów nóg. Poprzednie badania wykazały, że niskie poziomy antyoksydantów są powszechne u ludzi cierpiących na PAD.

Naukowcy z Penn State przeprowadzili badanie, w którym udział wzięły 3 grupy pacjentów, na których zastosowano „terapię”: umiarkowane ćwiczenia fizyczne i witamina C, czyli antyoksydant.

Okazało się, że witamina C skutecznie zredukowała nadciśnienie u ludzi z PAD w trakcie ćwiczeń, choć ciśnienie nie powróciło do poziomu normalnego dla ludzi zdrowych.

Dr Matthe Muller, główny autor badania, mówi: - Pokazuje to, że w trakcie normalnych codziennych aktywności, takich jak spacer, antyoksydanty – na równi z innymi czynnikami – wpływają na to, w jaki sposób ciśnienie krwi odpowiada na ćwiczenia.


American Heart Association podaje, że wysokie ciśnienie dotyka blisko 75 mln Amerykanów powyżej 19 roku życia.

Antyoksydanty działają poprzez oczyszczanie arterii z płytek miażdżycowych odkładających się na ich ścianach. Płytki miażdżycowe to poważne zagrożenie dla zdrowia, ponieważ mogą w ostatecznym rozrachunku całkowicie zatkać tętnice. Zmuszają także serce do cięższej pracy. Antyoksydanty jednak przywracają arteriom zdrowie i elastyczność.

Ale to nie wszystkie sekrety antyoksydantów. Albowiem sprzyjają one poprawie funkcji metabolicznych, redukują zapalenia, promują zdrowsze starzenie, a nawet przyczyniają się do prewencji raka.

Nie pozwalają wolnym rodnikom (pochodzącym z zanieczyszczeń powietrza, z jedzenia) na atakowanie komórek i DNA, hamując reakcję łańcuchową, która prowadzi do ich powstawania.

Wiedza, które produkty spożywcze zawierają najwięcej antyoksydantów, jest bardzo przydatna.

Podajemy niektóre z nich:

- warzywa: szpinak, brokuły;

- owoce: - wiśnie, jabłka, jagody, czarna porzeczka, truskawki, maliny, żurawina, granat, winogrona;

- strączkowe: czarna fasola;

- orzechy: migdały, laskowe.

Komentarze do: Antyoksydanty w diecie pomagają obniżyć nadciśnienie (1)

wyalienowanyalien
wyalienowanyalien 20-05-2013 19:48

Nadciśnienie

1

Jeszcze trzeba edukować starszych, by nie przesadzali z nlpz, bo nawet taki "głupi" Voltaren b. podnosi ciśnienie i może wręcz prowadzić do zawału. A jak muszą coś brać, to niech biorą np. z naproksenem coś.... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze