Szukaj

Ocet jabłkowy usprawnia regulację poziomu cukru we krwi i przyśpiesza odchudzanie

Żeby wyprodukować ocet jabłkowy trzeba przeprowadzić proces fermentacji w dwóch seriach. Najpierw bakterie i drożdże rozkładają cukry na alkohol. Następnie w długim i powolnym procesie bakterie octowe powodują utlenienie alkoholu, który zmienia się w kwas octowy.

Ocet jabłkowy ma cierpki smak, a na dnie naczynia może pozostawiać nieprzezroczystą substancję zwaną „matką”. Matka jest fermentującą częścią jabłka i jest bogata w enzymy. Najlepiej kupować niepasteryzowany ocet zawierający matkę.

Cukier pod kontrolą

Powszechnie spożywa się zalecaną dawkę octu jabłkowego w postaci sosu sałatkowego, można też wypić małą szklankę przed wysokokalorycznym posiłkiem, zwłaszcza bogatym w białko, jak np. wołowina, której czas trawienia jest dłuższy.

Naukowcy wierzą, że ocet jabłkowy ma właściwości antyglikemiczne i pełni zasadniczą rolę w regulacji poziomu cukru u chorych na cukrzycę typu 2, co wykazały liczne badania. Odnotowano 4-6% spadek poziomu glukozy na czczo u osób, które spożywały zaledwie 2 łyżki stołowe octu jabłkowego przed posiłkiem – w porównaniu do 3-6% spadku glukozy uzyskanego dzięki lekom. Inne badania wykazały, że u kobiet, których poranne posiłki zawierały ocet, nastąpił spadek stężenia glukozy we krwi o 55%.

Zobacz również:

Pomoc w odchudzaniu

Efekt antyglikemiczny można przypisać zahamowaniu syntezy węglowodanów, które nastąpiło w skutek wstrzymania działania enzymów odpowiedzialnych za wskaźnik stężenia glukozy i regulację apetytu.

Kwas octowy bierze udział w lipogenezie i syntezie kwasów tłuszczowych, co wiąże się z poprawą poziomu cholesterolu. Zwiększony przepływ krwi i działanie insuliny przekłada się na większą energię.

Wyraźny wpływ octu jabłkowego na utratę wagi zaobserwowano w grupie 155 Japończyków mających problem z otyłością. Spośród innych korzystnych dla zdrowia zmian dane pokazują znaczący spadek ilości tłuszczu trzewnego, wskaźnika BMI i poziomu triglicerydów. Możliwe jest, że utrata wagi nastąpiła wskutek szybszego wydalania kwasów żółciowych, spowodowanego spożywaniem octu jabłkowego.

Opracowała: Aleksandra Żyła

Komentarze do: Ocet jabłkowy usprawnia regulację poziomu cukru we krwi i przyśpiesza odchudzanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz