Szukaj

Nadzieja w leczeniu raka płuc

Podziel się
Komentarze0

Kobiety z rakiem płuc, które jadły dużo soi przez stwierdzeniem nowotworu, mogą żyć dłużej niż osoby, które jadły jej niewiele, bądź też wcale. Zdaniem badaczy amerykańskich, tylko 15% Amerykanek, u których rozpoznano chorobę nowotworową, żyje dłużej niż pięć lat po jej wykryciu. Dlatego każda poprawa długości życia jest znacząca.



Przeprowadzono badanie, w którym wzięło udział 444 Chinek z rakiem płuc. Naukowcy stwierdzili, iż te, które konsumowały duże ilości sojowego mleka, tofu itp., były o 7 - 8% mniej narażone na śmierć w ciągu 13-letniego okresu choroby, w porównaniu do kobiet, których poziom konsumpcji produktów sojowych określono jako "średni".

Jest to pierwsze tego typu badanie. Choć wyniki są obiecujące, za wcześnie jeszcze, by stwarzać przedwczesne rekomendacje, opierając się wyłącznie na nich. Jednakże faktem jest, iż kobiety jedzące duże ilości soi, są mniej narażone na rozwój raka płuc.

Badania laboratoryjne przeprowadzone na zwierzętach zasugerowały ponadto, iż fitoestrogeny mogą zapobiec rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych. Fitoestrogeny to substancje pochodzenia roślinnego (obecne w soi), podobne do tych, które produkowane są przez kobiece jajniki.

Zobacz również:



W omawianych analizach wykorzystano informacje z badania Shanghai Women’s Health, które rozpoczęło się w 1997 roku i objęło 75 tysięcy kobiet.

Z danych wynika, iż w latach 1997-2010 ponad 400 kobiet z badania chorowało na raka płuc, a 318 z nich zmarło. Panie miały średnio 66 lat w chwili rozpoznania i co ważne, 92% z nich nigdy wcześniej nie paliła. Przed rozpoznaniem, kobiety zjadały średnio 16 gramów soi każdego dnia.

Naukowcy odkryli, iż kobiety, które spożywały więcej sojowych produktów, ok. 21-31 gramów dziennie, były o 8% mniej narażone na śmierć w trakcie badania, w porównaniu do tych, jedzących do 16 gramów soi na dobę. Z drugiej strony kobiety, które jadły najmniej soi, około 6 gramów, były ponad 40% bardziej narażone na zgon.

To pierwszy dowód na to, że spożywanie produktów sojowych przed zdiagnozowaniem raka może korzystnie wpłynąć na wyniki leczenia choroby nowotworowej u kobiet.

Aczkolwiek, jak uważa dr Matthew Schabath, który nie był zaangażowany w badania, nie można w 100% udowodnić, że jedzenie soi zapobiegnie wysokiej umieralności wśród ludzi z rakiem płuc. Mimo dobrych wyników w tych analizach, potrzebne są dodatkowe prace, które pozwolą je potwierdzić.

Artykuł został opublikowany w Journal of Clinical Oncology.

Komentarze do: Nadzieja w leczeniu raka płuc

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz