Szukaj

Dieta bogata w mięso zwiększa ryzyko rozwoju niewydolności nerek

Podziel się
Komentarze0

U pacjentów z przewlekłą chorobą nerek, dieta o wysokiej zawartości kwasu może zwiększyć ryzyko wystąpienia niewydolności nerek. Odkrycie, które pochodzi z badań opublikowanych w Journal of American Society of Nefrologii (JASN), sugerują, że pacjenci powinni ograniczyć spożycie mięsa, a zwiększyć spożycie owoców i warzyw w celu ochrony nerek.

Wpływ odżywiania na nerki

Odżywianie ma istotny wpływ na różne aspekty zdrowia, w tym te związane z czynnością nerek. Na przykład, u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (CKD), badania wykazały, że dieta może znacząco wpływać na ryzyko rozwoju niewydolności nerek.

Dieta bogata w kwasy a nerki

Tanushree Banerjee, PhD (UC San Francisco) i jej zespół zbadali, czy diety bogata w kwasy pochadze z mięsa może odgrywać znaczącą rolę.

Dieta bogata w owoce i warzywa poprawia zdrowie nerek, podczas gdy dieta zawierająca więcej kwasów z mięsa zwiększa ryzyko przewlekłej choroby nerek. Naukowcy przeanalizowali informacje o 1 486 dorosłych pacjentach z przewlekłą chorobą nerek, którzy uczestniczą w National Health and Nutrition Examination Survey III (NHANES III). Chorzy byli obserwowani przez średnio 14,2 lat.

Zobacz również:

Zespół stwierdził, że wyższe poziomy kwasów z mięsa w diecie były silnie związane z postępem niewydolności nerek u pacjentów. Pacjenci, którzy odżywiali się dietą bogatą w mięso, mieli trzykrotnie większe ryzyko rozwoju niewydolności nerek, niż pacjenci, którzy stosowali dietę warzywno-owocową.

- U pacjentów z przewlekłą chorobą nerek należy zwrócić większą uwagę na stosowanie diety bogatej w pokarmy ubogie w kwas pochadze z mięsa, aby zmniejszyć progresję niewydolności nerek, oprócz oczywistych wytycznych, takich jak przyjmowanie leków i unikanie toksyn - powiedziała dr Banerjee. - Wysokie koszty i niską jakość życia, że można zredukować poprzez stosowanie zdrowaszej diety bogatej w owoce i warzywa – dodaje.

Opracowała: Agnieszka Witek

Komentarze do: Dieta bogata w mięso zwiększa ryzyko rozwoju niewydolności nerek

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz