Szukaj

Alergia na wino: co powinniśmy wiedzieć?

Podziel się
Komentarze0

Od dawna już wiadomo, że picie wina ma dobroczynne działanie na zdrowie, pod warunkiem, że zachowujemy umiar. Wino zawiera antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami. Ale czy znacie przypadki alergii na wino i czy wiecie, jak może ona się odbić na zdrowiu? Artykuł na ten temat – podsumowanie istniejącej wiedzy – publikuje serwis Natural News.



Okazuje się, że prawdziwa alergia na wino występuje rzadko, ale dosyć często ludzie mają objawy świadczące o nietolerancji: wysypka, skurcze żołądka, zadyszka, cieknący nos, puchnięcie oczu, biegunka, wymioty (o ile nie chodzi o przypadek wypicia za dużo).

Mogą też pojawić się długoterminowe objawy nietolerancji na wino: egzema, bóle głowy, spadek nastroju, przewlekłe zmęczenie, migreny. Za tę reakcję odpowiadają różne składniki wina.

Objawy alergii pojawiają się, kiedy układ odpornościowy reaguje przesadnie na alergen. Jeżeli jest jakieś uczulenie, układ odpornościowy działa tak, jakby alergen był niebezpieczny. Dochodzi do uwalniania histaminy, która powoduje objawy alergii.


Reakcja może być łagodna, ale w niektórych przypadkach może zagrażać życiu (szok anafilaktyczny). Jednak w przypadku alergii na wino jest to rzadka sytuacja.

O objawy nietolerancji na wino obwinia się siarczyny, ale badania pokazują teraz, iż inne składniki, takie jak glikoproteiny, mogą tutaj odgrywać niebagatelną rolę.

Siarczyny pojawiają się naturalnie w procesie produkcji wina. Często też są dodawane jako środki konserwujące. Możemy je znaleźć nie tylko w winie i piwie, ale w innych produktach spożywczych.

Naukowcy oceniają, że 1 osoba na 100 jest wrażliwa na siarczyny. Dlaczego więc ludzie reagują tylko na wino, skoro siarczyny są także w innych produktach? Stąd też przypuszczenie, że siarczyny nie są źródłem problemu.

Glikoproteiny również naturalnie pojawiają się w owocach, takich jak kiwi i banany. Niektóre z nich powstają w procesie fermentowania. Kiedy je jemy, mogą powodować objawy alergiczne. Potrzebne są tylko dodatkowe badania, które potwierdzą ten trop.

Poza tym, na liście możliwych przyczyn alergii na wino znajdziemy jeszcze:

- substancje w korku;

- prostaglandyny;

- tyramina;

- drożdże;

- bakterie;

- sam alkohol.

Komentarze do: Alergia na wino: co powinniśmy wiedzieć?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz