Szukaj

Wpływ konserwantów w żywności na nerki

W Polsce przeszło 15 tys. osób zagrożonych jest ostrą niewydolnością nerek, a ponad 50% pacjentów zgłasza się do lekarza już z zaawansowaną chorobą1. Negatywny wpływ na kondycję układu moczowego mają między innymi szkodliwe związki stosowane w przemyśle spożywczym, takie jak konserwanty, ulepszacze smakowe i zapachowe oraz sztuczne barwniki. Do najważniejszych schorzeń urologicznych zalicza się: nowotwór nerek, zapalenie układu moczowego i kamicę nerkową.




Nowotwór nerki stanowi 3 % wszystkich przypadków zachorowań na raka. Zapadają na niego głównie mężczyźni. Co należy robić by uchronić się przed tą chorobą?


Wczesne rozpoznanie przewlekłej choroby nerek, oparte o wyniki laboratoryjne umożliwia rozpoczęcie odpowiedniego leczenia i pozwala zahamować postęp choroby. Problem w tym, że choroby nerek do pewnego momentu nie dają żadnych niepokojących objawów. Nadciśnienie, obrzęki i niedokrwistość pojawiają się, gdy choroba jest już zaawansowana. Wtedy leczy się ją znacznie trudniej. Dlatego najważniejsza jest profilaktyka oraz zdrowa dieta - przestrzega dr Wojciech Włodarczyk, specjalista urolog z Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej „Salve”.



Wyeliminuj konserwanty


Zdrowa dieta oznacza wyeliminowanie produktów żywnościowych „wzbogaconych” związkami chemicznymi. E110, E123, E420, to tylko niektóre z konserwantów zagrażających naszym nerkom i układowi moczowemu. Można je spotkać w zupach w proszku, płatkach zbożowych, kawiorze, alkoholu i konfiturach - przestrzega Anna Rogulska, dietetyk Zakładu Produkcji Spożywczej „Krzętle”.




Poniższa tabela przedstawia przykładowe związki chemiczne znajdujące się w
produktach spożywczych, negatywnie wpływające na nerki i układ moczowy:




Numer

Nazwa

Występowanie

Objawy, jakie wywołuje

E110


barwnik - żółcień pomarańczowa

likiery owocowe, zupy w proszku, płatki zbożowe, kasze, konserwy rybne, galaretki

W testach na zwierzętach, przy dużych dawkach, stwierdzono powstawanie nowotworów nerek.


E 123

barwnik - amarant

likiery, wina, ikra rybia

W testach na zwierzętach stwierdzono wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Zakazany w USA, gdyż podejrzewa się, że jest rakotwórczy.




E174

barwnik - srebro

polewy słodyczy, dekoracje
pralinek, likiery

Może odkładać się w tkankach. Powoduje zatrucia . Wydziela się bardzo powoli z moczem.

E420

substancja słodząca - sorbitol

konfitury, lody, ciasta, wyroby cukiernicze trwałe, owoce kandyzowane

W doświadczeniach na zwierzętach, przy dużych dawkach, obserwowano tworzenie się kamieni moczowych i guzów nerek.

E500

środek spulchniający i regulator kwasowości - węglan i wodorowęglan sodu

sery, wypieki

Może prowadzić do uszkodzeń nerek lub wydzielania się soku żołądkowego w nadmiernych ilościach.

E520

syntetyczny stabilizator -siarczan glinu

kandyzowane i glazurowane owoce i warzywa

Osoby chore na nerki mogą mieć problemy, w związku z odkładaniem się glinu w organizmie.



Magdalena Juźwiak
Młodszy specjalista ds. PR
Biuro prasowe ZPS „Krzętle”


1 Choroby nerek zbyt późno wykrywane, http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/6912,choroby,nerek,zbyt.html

Komentarze do: Wpływ konserwantów w żywności na nerki

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz