Szukaj

Schudnąć za wszelką cenę: sprzężony kwas linolowy

Sprzężony kwas linolowy znajdował się w mleku i w czerwonym mięsie pochodzącym ze zwierząt żyjących na wolności (albo wypasanych), które przeżuwają trawę zieloną (bogatszą w tłuszcze niż siano). Mówimy tutaj „znajdował się”, ponieważ aktualne metody produkcji przemysłowej sprawiają, że ten kwas tłuszczowy praktycznie znika z produktów spożywczych.


Natomiast, produkcja organiczna i dodawanie niektórych suplementów, takich jak siemię lniane oraz lucerna, do produktów spożywczych pochodzących od zwierząt, zdają się zwiększać jego zawartość.

W suplementach, sprzężony kwas linolowy jest używany do stymulowania utraty wagi, do poprawiania wrażliwości na insulinę (leczenie zespołu metabolicznego), zwiększania suchej masy (działanie anabolizujące), do zmniejszania ryzyka raka oraz chorób serca, w także do stymulowania układu odpornościowego. Dowody naukowe potwierdzają jego działanie na utratę wagi, a także na wzrost masy mięśniowej, ale żaden rozstrzygający dowód (u ludzi) nie potwierdza zasadności pozostałych wskazań.

Sprzężony kwas linolowy (znany między innymi pod nazwą handlową na przykład Tonalin albo CLA One), jest produkowany w przemyśle z oleju słonecznikowego i z oleju krokosza.

Dla tych, których interesuje chemia, sprzężony kwas linolowy oznacza różne izomery tego samego kwasu tłuszczowego (kwasy tłuszczowe złożone z tych samych atomów, ale których miejsca połączenia oraz postać molekuły waha się od jednego do drugiego).

Zobacz również:



Badania naukowe

W badaniu opublikowanym w grudniu 2000 roku, badacze skandynawscy wykazali, że sprzężony kwas linolowy może obniżać masę tłuszczową i zwiększać masę suchą (wszystko to, co nie jest tkanką tłuszczową, uważane jest za masę suchą – mięśnie są częścią masy suchej, którą możemy zwiększać) u ludzi otyłych.


Sześćdziesięciu otyłych ochotników (albo mających znaczną nadwagę) otrzymywało bądź placebo, bądź sprzężony kwas linolowy. Osoby, które otrzymywały 3g - 4 g albo więcej sprzężonego kwasu linolowego dziennie, stwierdziły, że procent tłuszczu obniżył się u nich w sposób znaczący. Utratę tkanki tłuszczowej wyjaśnia się wzrostem wydatku energetycznego.
Czyste działanie na utratę wagi jest małe, ale znaczące. Jeśli chodzi o efekty oczekiwane (stwierdzone u zwierzęcia) na odporność na insulinę, nie zostały one na nieszczęście stwierdzone u człowieka. Podejrzewa się nawet, że jeden izomer sprzężonego kwasu linolowego może być potencjalnie niekorzystny (trans-10, cis-12), a inny korzystny (cis-9, trans-11).

Dawkowanie, skutki uboczne i przeciwwskazania


Uznawana posologia zakłada od 3,2 g do 6,8 g (3200 mg do 6800 mg) dziennie. Sprzężony kwas linolowy może podrażnić żołądek, tak więc zalecane jest zażywanie go podczas jedzenia. Aktualnie nie znamy żadnego przeciwwskazania, ale nie ma jeszcze danych na temat bezpiecznego zażywania sprzężonego kwasu linolowego w okresie ciąży i karmienia piersią. Lepiej więc jest powstrzymać się przed jego zażywaniem w tym okresie.

Nie zapominajcie również, że żaden produkt nie odchudza nikogo, kto nie podejmuje żadnych wysiłków. Połączcie więc ćwiczenia z modyfikacją swoich zwyczajów odżywiania, a sprzężony kwas linolowy lekko wam pomoże, aby przyśpieszyć rezultaty. Magiczna pigułka, na nieszczęście, nie istnieje.

Komentarze do: Schudnąć za wszelką cenę: sprzężony kwas linolowy (1)

janette
janette 27-02-2014 10:38

Jak szybko schudnąć?

1

chciałam wypróbować ten kwas linolowy, ale nie wiem jaki środek wybrać. Najlepsze produkty znalazłam na stronie ale nie wiem na jaki się zdecydować ;p może ktoś poradzić?... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze