Szukaj

Dieta i odżywianie

Tofu – właściwości zdrowotne i zastosowanie. Przepis na domowe tofu i sernik

5 pułapek niezdrowego odżywiania

skomentuj

Dużo słońca, możliwości większej aktywności fizycznej dają nam szansę stać się sprzymierzeńcem w walce o poprawę naszej sylwetki. Przede wszystkim musimy uważać...czytaj dalej

Nie taki szpinak straszny, jak go malują

2 komentarze

Zielony koszmar dzieciństwa i najgorsza potrawa w życiu - to najpopularniejsze opinie dotyczące szpinaku, prawdopodobnie wyniesione jeszcze z lat dzieciństwa. C...czytaj dalej

Kasza manna - sposób na szczupłą talię

1 komentarz

Kasza manna to jeden z najstarszych znanych nam produktów spożywczych. Nasi przodkowie doceniali jej wartości odżywcze oraz zdolność szybkiego zaspokajania głod...czytaj dalej

Lody elementem kobiecej diety

1 komentarz

Jedząc lody nie musisz mieć wyrzutów sumienia! Jedna gałka Twoich ulubionych lodów (ok. 50g) to jedynie ok. 50 kcal. Co więcej, sorbety tych kalorii mają jeszcz...czytaj dalej

Gdy brakuje potasu ...

skomentuj

Zauważyłaś, że ostatnio puchną Ci nogi lub ręce? Cierpisz na nieustanne bóle głowy lub problemy ze snem? Jesteś wiecznie poddenerwowana i odczuwasz nieregular...czytaj dalej

Dieta dla aktywnych mężczyzn

skomentuj

Stres, pośpiech i nieprawidłowe odżywianie nie są sprzymierzeńcami męskiego zdrowia. Niestety panowie rzadziej niż kobiety myślą o zdrowym stylu życia. Często ł...czytaj dalej

Troska o szczupłą sylwetkę i zdrowe odżywianie w pracy

skomentuj

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) racjonalne odżywianie może wpływać na wzrost wydajności pracy aż o 20%. Niewłaściwa dieta i zamawianie gotowych, wyso...czytaj dalej

Skutki nadwagi

skomentuj

Otyłość jest nie tylko problemem estetycznym. Bardzo często osoby z nadwagą zaczynają z nią walczyć w rezultacie rozwijających się na jej tle chorób. Dla niezde...czytaj dalej

Dieta na wiosenne przesilenie

1 komentarz

Wiosna budzi się bardzo leniwie. Krótsze zimowe dni i chłód spowodowały, że organizm jest bardzo zmęczony, a nam brakuje chęci do działania. Jak sobie poradzić...czytaj dalej

Wiosenna metamorfoza

skomentuj

Któż z nas nie lubi wiosny i nie tęskni do niej? Gdy nadchodzą ciepłe dni, mamy ochotę zanucić: „Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty...”. Wiosna to cz...czytaj dalej

Zadbaj o siebie na wiosnę!

skomentuj

Nasz organizm w trakcie przesilenia wiosennego jest bardziej niż zwykle narażony na infekcję. Warto pamiętać, że dużo łatwiej zapobiegać chorobom niż je leczyć...czytaj dalej

Sposób na wiosenne przesilenie - wzmocnienie odporności

skomentuj

Z niecierpliwością czekamy na pierwsze promienie wiosennego słońca. Zanim jednak będziemy mogli cieszyć się ciepłem i słońcem, czeka nas okres przesilenia wiose...czytaj dalej

Dobrze zbilansowana dieta - witaminy i minerały

1 komentarz

Każde warzywo i owoc, każda szklanka soku kryje w sobie olbrzymie bogactwo witamin i składników odżywczych, które doskonale wzmacniają nasz organizm, sprawiając...czytaj dalej

Walory zdrowotne kawy zbożowej

2 komentarze

Wywiad z dr hab. Elżbietą Sikorą.Profesor Uniwersytetu Rolniczego dr hab. Elżbieta Sikora, od 33 lat pracująca na Katedrze Żywienia Człowieka, specjalizuje się...czytaj dalej

Mniej sodu - więcej zdrowia

skomentuj

Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten znajduje się w każdej, najmniejszej nawet komórce, zapewnia prawidłową czynność mię...czytaj dalej

Laktoferyna - niewidoczny sprzymierzeniec

skomentuj

Sukces różnorodnych badań naukowych nad laktoferyną wzbudza coraz większe zainteresowanie tą substancją wśród producentów farmecutyków i żywności. Okazało się b...czytaj dalej

Zastosowanie i właściwości ziół

skomentuj

Zioła coraz częściej stanowią dodatek do potraw w codziennym menu. Stanowią istotny aspekt wrażeń smakowych i zapachowych, a nadto posiadają właściwości zdrowot...czytaj dalej

Charakterystyka ziemniaka

skomentuj

Solanum tuberosum L to prawidłowa botaniczna nazwa tej rośliny. Najczęściej jednak używany jest synonim tej nazwy - ziemniak, w innych regionach Polski również...czytaj dalej

Kasza jęczmienna - jęczmienne tajemnice babuni

skomentuj

Nie ma jak... u babci. Tam zawsze, niezależnie od tego, czy wpadamy z wizytą zapowiedzianą czy niezapowiedzianą, czeka na nas ciepły obiad. Babcie mają własne,...czytaj dalej

Substancje słodzące (słodziki) a choroby

1 komentarz

Nadmierne spożycie cukru sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy, otyłości i próchnicy zębów. Dlatego od wielu lat zamiast sacharozy stosu...czytaj dalej