Szukaj

Substancje słodzące (słodziki) a choroby

Nadmierne spożycie cukru sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy, otyłości i próchnicy zębów. Dlatego od wielu lat zamiast sacharozy stosuje się zamienniki cukru. Na rynku możemy znaleźć wiele produktów spożywczych zawierających w składzie substancje słodzące, popularnie zwane „słodzikami”.



Substancje słodzące w odróżnieniu od sacharozy nie sprzyjają rozwojowi wielu chorób takich jak: cukrzyca insulinoniezależna, nadwaga czy otyłość oraz choroby układu krążenia. Nie są także przekształcane do kwasów przez bakterie obecne na płytce zębowej, dzięki czemu pH w jamie ustnej jest na stałym poziomie, a nasze zęby nie są narażone na próchnice.

Ponad połowa sztucznych środków słodzących na świecie stosowana jest do produkcji napojów. Znaleźć je możemy również w gumach do żucia, słodzikach do kawy i herbaty, dżemach, deserach, majonezie czy sałatkach. Substancje intensywnie słodzące to niezbędne składniki wielu produktów należących do żywności specjalnego przeznaczenia np. wspomagających odchudzanie, dla sportowców czy cukrzyków.

Substancje słodzące stosujemy do:

W Polsce dopuszczone są dwie grupy związków:

  • Intensywne substancje słodzące, których intensywność słodzenia jest co najmniej 150-razy mocniejsza niż sacharozy, przy jednoczesnym dostarczaniu minimalnej porcji kalorii. Przykładem takich substancji jest acesulfam K czy aspartam. Przy zastosowaniu tych substancji uzyskiwane są na przykład produkty niskokaloryczne, dla cukrzyków lub dla osób stosujących dietę nieskoenergetyczną. Substancje z tej grupy możemy najczęściej znaleźć w napojach bezalkoholowych, produktach mleczarskich, takich jak: jogurty, desery, koktajle mleczne, lody.


  • Aspartam - związek 200 razy słodszy od sacharozy. Wartość energetyczna aspartamu jest taka sama jak białek, tj. 4 kcal/g, jednak ze względu na niewielki jego dodatek nie ma to istotnego znaczenia w diecie. Aspartam stosowany jest głównie do produkcji napojów bezalkoholowych, głównie gazowanych. Ponadto może być stosowany do produkcji wyrobów cukierniczych, gum do żucia, lodów, napojów w proszku, słodzików stołowych oraz produktów dietetycznych, suplementów diety.

  • Acesulfam K - jest odporny na działanie wysokiej temperatury, z tego względu używany jest do żywności gotowanej i pieczonej. Acesulfam najczęściej stosowany jest w napojach bezalkoholowych, deserach i przetworach mlecznych, żywności pieczonej, cukierkach odświeżających oddech, przekąskach, wyrobach cukierniczych, gumach do żucia, galaretkach, dżemach i innych przetworach owocowo-warzywnych, musztardach a także w produktach dietetycznych i suplementach diety.
  • Poliole, czyli alkohole cukrowe, np. izomalt, ksylitol czy sorbitol. Ich kaloryczność zbliżona jest do sacharozy, charakteryzują się one niewielką „siłą słodzenia". Poliole stosowane są jako substancje utrzymujące wilgotność i teksturę produktów oraz jako wypełniacze do trwałych produktów cukierniczych, deserów, lodów, gum do żucia i przetworów owocowych. Dodatkowo spożycie polioli, nie wymaga limitowania.

Dietetyk Naturhouse Magdalena Zielińska

Naturhouse Warszawa

Ul. Puławska 29

022 403 65 33

Komentarze do: Substancje słodzące (słodziki) a choroby (1)

hania_78
hania_78 11-03-2011 18:43

Ksylitol-tylko oryginalny!

1

Witam wszystkich amatorów ksylitolu! Sama używam go od kilku już lat. Przestraszyła mnie jednak strona którą znalazłam ostatnio w internecie: http://www.ksylitolzkukurydzy.pl/. Teraz przed zakupem zawsze upewniam się, ze... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze